Dodaj do ulubionych

Zmywarka Siemens - problem - proszę o odpowiedź

20.10.07, 13:54
Witam, od niedawna jestem posiadaczką zmywarki Siemens SE56T591EU.
Zmywarka pracuje od jakiś 2 miesięcy. Od jakiś 3 tygodni na wyświetlaczu
przestała się wyświetlać ikona, która mówiła o tym, że naczynia są już
higienicznie czyste. Mój mąż stwierdził, że to dlatego, że piorę w szybkim
programie bez suszenia, a ja już nie pamiętam jak było na początku bo
wypróbowywałam wszystkie programy, ale za radą męża wyprałam na takim
programie z suszeniem i ikona się pojawiła, a teraz niezależnie od programu
już się w ogóle nie wyświetla.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć, czego to jest przyczyna, czy to jakiś większy
problem, czy ja coś robię nie tak?
Obserwuj wątek
    • orchid11 Re: Zmywarka Siemens - problem - proszę o odpowie 20.10.07, 18:22
      Witaj! :)

Jak używasz szybkiego mycia to ikona higienicznego suszenia się nie świeci. Może otwierałaś drzwiczkiw trakcie mycia?
      • jj555 Re: Zmywarka Siemens - problem - proszę o odpowie 20.10.07, 21:37
        ok, dzięki za potwierdzenie, czyli z tym szybkim myciem mój mąż miał rację,
        tylko dlaczego teraz niezależnie od programu się nie świeci?

Owszem kilka razy podczas mycia otwierałam, żeby zobaczyć jak to tam się
        wszystko pieni no i wtedy rozumiałam, że mi się ikona nie świeci.

Ale teraz drzwi nie otwieram i jak piorę na zwykłym programie to też się nie
        świeci tak jakby zgłupiała i na wszelki wypadek nie wyświetla??

• Gość: g Re: Zmywarka Siemens - problem - proszę o odpowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 19:08
      :))))
      uwielbiam takie "przemadrzałe" sprzęty domowe.
      Moja zmywara podobno wie lepiej niż ja , jak bardzo brudne gary
      włożyłam.
      Moze Ci się tam gdzieś z jedna bakteria zawieruszyła:)))
      • jj555 Re: Zmywarka Siemens - problem - proszę o odpowie 20.10.07, 21:42
        hm :) czy się bakteria zawieruszyła, czy nie, to mnie za bardzo nie interesuje,
        raczej martwię się czy zmywarka, wykonuje wszystko tak jak powinna.
        Czy to, że ta ikona się nie wyświetla, świadczy np o tym, że suszenie nie działa
        tak jak powinno lub jakiś inny etap mycia nie przebiega prawidłowo?
        • aina40 Re: Zmywarka Siemens - problem - proszę o odpowie 20.10.07, 22:35
          Odpowiedż jest banalnie prosta.
          Jezeli ikona powinna się świecić, a tego nie robi - znaczy, że
          popsuta.
          Przecież masz gwarancję - dzwoń do serwisu. Łaski nie robią.
          • Gość: orchid11 Re: Zmywarka Siemens - problem - proszę o odpowie IP: 213.17.223.* 20.10.07, 23:43
            na jakim programie myjesz? turbosuszenia czasem nie wyłączyłaś? a może wyłączyłaś pokazywanie dodatkowych opcji?! jakiego programu używałaś, na którym się pokazywało na początku eksploatacji i jakiego użyłaś po myciu szybkim?
            • jj555 Re: Zmywarka Siemens - problem - proszę o odpowie 27.10.07, 20:34
              W związku z Twoimi dokładnymi pytaniami na które nie do końca umiem
              odpowiedzieć, postanowiłam, że sprawdzę jeszcze raz wszystkie programy i efekt
              jest następujący:
              Suszenie higieniczne włącza się na następujących programach: auto 65-75, auto
              55-65, eco 50
              Nie włącza się na programie: auto 35-45 i szybkim 45.

Przypuszczam, że wcześniej mi się nie włączało, bo zawsze coś włączyłam tzn,
              albo 1/2 załadunku albo Variospeed (niecierpliwa jestem), ale to jeszcze muszę
              sprawdzić.

Także zgadzałoby się, że na szybkim się nie świeci, no a na auto 35-45 chyba
              uważa, że to za niska temp. jak na higienicznie czyste, lub za krótki czas, bo
              to program który trwa 1,5h a wszystkie inne ponad 2h. Także chyba wszystko ok.
              Jeszcze muszę sprawdzić z tymi variospeed i 1/2. To tak po tygodniu obserwacji,
              i sypałam teraz wyjątkowo dużo proszku, żeby "wiedziała", że pierze :)
              • orchid11 Re: Zmywarka Siemens - problem - proszę o odpowie 27.10.07, 22:57
                i stała się jasność!!! :)

jako że program auto 35-45 przenaczony jest do mycia naczyń delikatnych to zmywarka chroni je przez niską temperaturę. Nie włączy nabłyszczania na 65 st. i wyżej, bo to może spowodować uszkodzenie naczyń. Tak samo program szybki-nabłyszczanie odbywa się w temp 55st. higiena jest zapewniona od 65 stopni w górę.

a co do variospeed-włączaj zmywarkę na noc. zużyje mniej wody i energii [variospeed powoduje zwiększenie zużycia wody i prądu]. rano wstaniesz a naczynka suchutkie w temp. umożliwiającej dotknięcie. ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka