kch75 13.12.07, 14:34 Witam Zastanawiam sie nad kupnem kuchni i pomyslalam ze kupie w sklepie internetowym. Powiedzcie czy moge bez obaw kupic czy lepiej w normalnym sklepie i jak wyglada ew reklamacja takiego sprzetu ?, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nenes22 Re: Sklepy internetowe 13.12.07, 15:34 Już kilka razy o tym było, ale ponieważ wiedzy nigdy nie za dużo :) 1. Jeżeli już zdecydujesz się na jakiś sklep, to koniecznie zapoznaj sie z ich regulamiem, szczególnie dotyczącym zwrotów czy reklamacji... 2. Na pewno powinnien znajdowac sie tam zapis o tym, ze masz prawo zwrócić towar w ciagu 10 dni. Warunki - nieużywany no i nie na specjlane zamówienie (ale chyba nie będziesz sobie życzył wypalonego podpisu na kuchni :) ) 3. Jak zamówiesz - KONIECZNIE sprawdz przesyłkę przy kurierze. Nie sugeruj się nienaruszonym opakowaniem czy pośpiechem kuriera. Ma zostać i razem z Toba sprawdzić. W innym przypadku natychmist zgłoś to w centrali u kuriera i nie otwieraj paczki, dopóki kogoś nie podeślą. Nie mają prawa odmowić, ale widziałam takich, co to po podpisie odwracali sie na pięcie i odchodzili. A ty, niestety, masz przed otwarciem zapłacić (jeżeli wziąłeś pobranie) i podpisać sie na liście. 4. Jak przesyłka jest uszkodzona to natychmiast spisac protokół szkody (nawet na kartce papieru), powiadomic sprzedawce o tym, czy chcesz nowy sprzęt (aby mógł zamówić, jak go nie ma u siebie), czy chcesz zwrotu kasy. Jeżeli nie sprawdzisz przesyłki i nie spiszesz protokołu, to będziesz miał kasę w plecy i sprzęt do duszy :) 5. Reklamcja może nastąpić wtedy, jak sprzęt nie będzie działał, to mozesz go odesłac do sprzedawcy, a on sam reklamuje dalej. I znów nowy sprzęt albo zwrot kasy. 6. Jeżeli sprzęt przestał działać po jakimś tam czasie, to kłania się serwis producenta, a ty powienieneś tylko zadbać o to, aby mieć podbitą gwaracnję lub/i fakturę. Ostatnie parę kroków niczym się nie różni. Z najbliższego sklepu też może być dostawa do domu i tez powinno się sprawdzic, czy wszytko jest ok (no, chyba, ze wiesz, że ściągali z ekspozycji i kuchnie widziałeś). Jeżeli nie, to oni nawet mogli nie widzieć, tego co ci dają, a może być uszkodzone. Zawsze sprawdzaj! Odpowiedz Link Zgłoś
agdeldom Re: Sklepy internetowe 14.12.07, 22:30 Najlepiej wybierać e-sklepy ze swojej okolicy,lub województwa.Napewno sklep powinien miec mozliwosc odbioru osobistego- jesli nie to cos musi byc nie tak.Dobrze tez jak sklep ma wlasny transport. -------- www.agdeldom.bazarek.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amadobo Re: Sklepy internetowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 00:36 Kupiłam kuchenkę o 800 zł taniej niż w sklepach stacjonarnych własnie w internecie. Zakupu dokonałam w rtv euro agd. Wyszukałam w ich ofercie interesujący mnie produkt /oferta internetowa u nich jest bogatsza niż w sklepie stacjonarnym/. Zamówiłam towar i wybrałam opcję odbiór w wybranym sklepie stacjonarnym tej sieci /mój wybór sklep mieszczący się przy Tesco/. W ciągu dwóch dni towar był do odebrania, pojechałam, odebrałam, jestem zadowolona.Nie płaciłam żadnych opłat manipulacyjnych. Możliwe jest umówienie się, że to oni dostarczą zakup do domu - w moim przypadku chodziło o odległość około 40 km i cena dostawy 30 zł. Można na miejscu kuchenkę rozpakować, sprawdzić, pogrymasić. Zakup jest na warunkach takich, jak we wszystkich sklepach /zwroty, reklamacje załatwiam za pośrednictwem stacjonarnego sklepu/. Można taką drogą dokonać zakupu na raty. Odpowiedz Link Zgłoś
aga10000 Re: Sklepy internetowe 15.12.07, 10:36 He, he...Też miałam taki dylemat i zanudzałam na tym forum, co zrobić. Zdecydowałam się kupić przez internet wszystko: zmywarkę, okap, kuchenkę i jestem bardzo zadowolona. Niestety o reklamacji nic nie wiem, bo jeszcze (tfu,tfu) takiej nie załatwiałam. Sklep wybrałam w pobliżu, a całą resztę, którą powinieneś wiedzieć napisał fajnie nenes. AGA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emzeta 77 Re: Sklepy internetowe IP: *.wroclaw.mm.pl 15.12.07, 12:59 Też polecam zakupy internetowe. Już 3 kuchnię w ten sposób wyposażam. Teraz korzystam z sieci, która jest w moim mieście i sama odbieram towar- nie płacę za transport.Ale korzystałam z sieci sklepów agd ogółnopolskich i nigdy nie było problemu a oszczędność na kazdym spręcie od 30%. Już nic nie kupuję w noirmalnych sklepach - tam tylko oglądam. Pozdr. Mk Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta-g Re: Sklepy internetowe 16.12.07, 02:12 > Już nic nie kupuję w noirmalnych sklepach - > tam tylko oglądam. Za jakiś czas w normalnych sklepach będą pobierane opłaty za oglądanie.Z czegoś w końcu muszą się utrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /// Moja "przygoda" z zakupem w sieci IP: *.as.kn.pl 30.12.07, 11:54 Miałam "przygodę" z kurierem firmy zaczynającej się na literę U... Zachciało mi się "zdradzić" wypróbowany sklep internetowy Megamedia z Wrocławia. Zamówiłam zmywarkę ale nie mogli chwilowo zrealizować zamówienia - wcześniej nabyłam u nich kilka sprzętów i jestem bardzo zadowolona z tej współpracy. Inny sklep "z Polski" oferował to samo i w dwa dni. Cieszyłam się jak dziecko ale "zachowawczo" ustaliłam formę zapłaty przy odbiorze. I zaczęły się jaja jak berety. Najpierw kurier cały dzień był niedostępny - nawet w centrali radzili dzwonić do niego do skutku. W sklepie też tak radzili i przyznali, że z tym i jeszcze innym kurierem we Wrocławiu mają wielki problem, jest dużo skarg... W końcu około godz. 21-tej zadzwonił kurier i słodkim głosem zapytał czy jestem gotowa do zapłaty, bo on ma towar i zaraz go przywiezie. Odmówił pomocy(za dodatkową zapłatą) wniesienia z powodu nawału pracy. Rozpoczęłam poszukiwania "z łapanki" jakiegoś sąsiada, który nie chodzi spać z kurami... Po paru minutach dzwonię do gościa i każę przyjechać. Kierowca busa otwiera tylne drzwi pojazdu. Wśród wielu paczek i paczuszek wypatruję "swojej". Samochód stoi w bramie wjazdowej, jest bardzo słabe oświetlenie... W końcu kurier dokopuje się do tego "czegoś"... Wystawia na beton i słodkim głosikiem dodaje, że jest trochę zamoczony... Widzę nieoryginalne opakowanie, "zafoliowane" amatorsko w coś co kiedyś było folią - pełno wyszarpanych, starych dziur, brud, wgniecenia, otarcia - słowem opakowanie "wiele" przyszło... Mówię do gościa, że opakowanie nie jest oryginalne i od razu wkładam rękę w pokaźna dziurę i czuję, że karton jest tak mokry, a tektura to rozłażąca się maź... Mój sąsiad oniemiał. Odmawiam stanowczo przyjęcia tego czegoś co wygląda jak obraz nędzy i rozpaczy, kąpane w basenie przeciwpożarowym i przepakowane na szybkiego w cokolwiek (karoton miał 2x większe gabaryty niż należało się spodziewać i był luz). Kierowca bez słowa protestu chwyta "zmywarkę", ładuje w mig do auta i bez słowa biegnie do szoferki. Odjeżdża... Szok!!!!!!!!!!!! Wracaam do domu zdenerwowana i gratuluję sobie przezorności z formą zapłaty. Nie wiem czy się śmiać czy płakać. Siadam do komputera i walę maila do sklepu z opisem sytuacji. Rano dzwonię do sklepu i dowiaduje sie, że powinnam podpisać jakiś protokół z kurierem. Miła Pani zapewnia, że dostarczy mi szybko inny egzemplarz ale za pośrednictwem tego samego kuriera... Mówię grzecznie nie i podtrzymuję decyzję o rezygnacji z zamówienia. Potem następują 2 maile do mnie od tej firmy kurierskiej - 2/3 informacji napisano w języku angielskim. Nie jestem poliglotką, zatem nic nie kapuję i obawiam się dalszego matactwa. Mijają 3-4 dni. Wpada mi w oczy artykuł o tym jak się ustrzec błędów przy zakupach w sieci. Ważny jest ponoć regulamin i konieczność zawiadomienia o reklamacji lub rezygnacji w formie pisemnej do 10 dni. Szybciutko tworzę tekst i wysyłam listem poleconym. Mija czas, a sklep nadal nie anuluje tego zamówienia(codziennie loguję się i sprawdzam). Dostaję znowu "angielskiego" maila i piszę ostry protest do sklepu z żądaniem zaprzestania tych dziwnych praktyk i udzielenia odpowiedzi na moje pismo. Dostaję w końcu wiadamość na skrzynkę, że sklep anulował moje zamówienie, a reklamację przekazał firmie kurierskiej jako skargę. Przeprosiłam się ze swoim wrocławskim sklepem i właśnie czekam na realizację. Trochę drożej ale solidnie. Słodką tajemnicą tego "nocnego" kuriera pozostanie informacja co było w tej paczce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /// Re: Moja "przygoda" z zakupem w sieci IP: *.as.kn.pl 12.01.08, 22:36 Dostałam swoją zmywarkę. Megamedia to sklep bez zarzutu. A tamtą koszmarną przygodę z UPS chciałabym szybko zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj80 Re: Sklepy internetowe IP: *.acn.waw.pl 01.01.08, 16:51 Jestem na etapie wyboru sprzętu. Jutro finalizuję transakcję zakupu całego wposażenia kuchni w... Saturnie. Wyjdzie taniej niż w hoopla.pl (są sklepy minimalnie tańsze, ale nie zaryzukuję zakupu za prawie 10.000 w jakiejś garażowej firmie). Piekarnik, płytę i okap mieli w bardzo dobrej cenie. Droższa była zmywarka i lodówka. Zjechali mi z ceną na te 2 elementy i kupiłem u nich komplet. Do tego wziąłem wszystko na raty 0%. Większość sprzętu przewiozę sam, dostarczą mi tylko lodówkę, więc uszkodzeń w transporcie raczej być nie powinno. A kupując duży sprzęt przez internet jest ryzyko, że do uszkodzeń doprowadzi firma kurierska. I wtedy jest problem, bo kurier i sklep obarczają się winą nawzajem. Dotychczas sprzęt agd/rtv zawsze kupowałem przez internet, bo byłem przekonany, że jest taniej, ale jak się okazuje - nie zawsze. Do tej pory byłem też przekonany, że w sieciach takich jak Saturn ceny są wzędzie takie same. Wybraliśmy sprzęt w Saturnie w Arkadii, po przeanalizowaniu wszystkiego w domu pojechaliśmy do Janek. No i co się okazało? Piekarnik Siemens HB 43S540 w Arkadii kosztował 1399, w Jankach - 1699. Myślałem, że coś pomieszałem w cenach, ale facet mówi, że każdy kierownik sklepu może sam kształtować ceny. Więc musieliśmy śmigać z Janek do Arkadii. Pozdr DJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baska34 Re: Sklepy internetowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 16:13 mozesz kupic kuchnie w sklepie internetowym tylko nie kupuj w jakims nieznanym sklepie o ktorym nikt nie słyszał, zawsze trzeba zrobic porządne rozeznanie przed podjeciem tak waznej decyzji. ja kupuje ostatnio w agito.pl robilismy z mezem remont i kupilismy tam troche agd i rtv. szczerze mowiac to chyba najbezpieczniejszy sklep z takim towarem. teraz wchodza na gielde wiec poczucie bezpieczenstwa bedzie rosło. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Sklepy internetowe 05.01.08, 21:33 Właśnie zasiadam do internetu i kupuję prawie całe wyposażenie kuchni... Kupowałam już parę rzeczy przez internet ale nigdy jednorazowo za taką kwotę. Mam nadzieję, że będzie dobrze! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Sklepy internetowe 17.01.08, 18:49 Ja również kupuję ważniejsze sprzęty w necie oszczędności w większości min. 30%. Poza tym kupić można zdecydowanie nowsze modele, które nie są dostępne w moich lokalnych sklepach (miasto 50tys mieszkańców). Jeśli mam możliwość to oglądam wcześniej co (i w jakich cenach) jest u mnie w mieście. Ostatnio sklepy bardziej otwierają się na konkurencję internetową i np. nową lodówkę libhera z dwoma agregatami (model z przed 2 lat) kupiłam w cenie jaką miały sklepy internetowe od lokalnego sprzedawcy. Poza tym w necie kupiłam: baterie zlewozymwakową franke za 400zł, zlewozmywak kwarcowy (tu był mały problem)za 1100, zmywarkę za 2300, okap za 500, płytę indukcyjną teka gkst i4 za 2100, piekarnik electrolux, odkurzacz (to raczej ogólnie do domu) i wiele innych. Tak jak pisali poprzednicy. Trzeba sprawdzić opinie o sklepie na necie np. na ceneo, skąpcu czy opineo. Każdemu zdażają się wpadki. Najważniejsze to nie dopuścić, aby kurier zostawił Ci np. uszkodzone pudełko z towarem. Żeby towar otworzyć musisz go odebrać, ale od razu należy w takiej sytuacji spisać z kurierem protokół szkody i zgłosić sprawę sprzedawcy. Ja tak miałam ze zlewozmakiem kwarcowym. Mimo, że nic nie było widać na pudełku to po otworzeniu okazało się, że był potrzaskany. Zgłosiłam sprawę sprzedawcy i w ciągu tygodnia przesłał nowy. Poza tym (teoretycznie) masz prawo zwrócić towar po 10 dniach od kupna w necie. Polecam serdecznie (rozsądne) zakupy w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalbudz Re: Sklepy internetowe 16.01.08, 21:40 nie kupuj w san technic na bartyckiej! porazka Odpowiedz Link Zgłoś
mariejo Re: Sklepy internetowe 19.01.08, 21:08 W sierpniu kupilam kuchnie indukcyjna przez internet, oczywiscie w sklepie majacym dobre opinie, za pobraniem i udalo sie, wszytsko w porzadku, dziala. Mieszkam kolo Poznania firma byla az Leczycy. Sprzet zamowilam w sobote a we wtorek mi kurier dostarczyl o okreslonej godzinie. Mysle ze warto kupowac duze sprzety. Odpowiedz Link Zgłoś