Dodaj do ulubionych

zelmer fenomen 880.0

IP: 77.252.53.* 26.10.08, 16:53
Witam serdecznie,proszę o o pinie użytkowników w/w robota/malaksera.
Jak się sprawuje,czy macie z nim jakieś problemy.Jako,że będzie to mój pierwszy tego typu sprzęt,więc po długim namyśle wybór padł na fenomena,a może polecacie coś innego w tej grupie cenowej.Niech ktoś mi napisze czy tarcze do ścierania na wiórki,oraz do krojenia na plastry są dwustronne tzn. czy można uzyskać z każdej tarczy dwie grubości?
Z góry dziękuję za wypowiedzi,pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • sparrov Re: zelmer fenomen 880.0 27.10.08, 10:02
      Użytkujemy ten model robota kuchennego od jakiś 4 lat i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Przy wyborze zastanawialiśmy się nad Braunem, Siemensem i Boschem. Po przeszukaniu usnetu i forów doszedł jeszcze rzeczony Zelmer Fenomen do którego ostatecznie przekonałem się po porównaniu interesujących mnie robotów na "żywo" w sklepie.

Z perspektywy czasu patrząc, mogę powiedzieć że:
      1. Jest naprawdę solidnie wykonany. Tarcze i trzon do ich zamontowania są dokładnie wykonane i pracują stabilnie nawet na najwyższych obrotach. Trzon noża do siekania jest cały wykonany z aluminium.
      2. Jest dość ciężki co powoduje że stoi stabilnie podczas pracy.
      3. Ma dużą moc co w przypadku robota kuchennego ,moim zdaniem, jest dość istotną sprawą np przy zagniataniu ciężkiego ciasta
      4. Duża pojemność misy malaksera i mieszacza ciasta
      5. Tarcze do cięcia i "wiórkowania" są dwustronne. Na każdej ze stron inna grubość.
      6. Posiada zabezpieczenie niewłaściwego zamontowania, ułożenia i zamknięcia poszczególnych elementów w tym pokryw. Robot nie zadziała gdy np misa nie będzie właściwie zamocowana lub gdy nie będzie zamknięta jej pokrywa.
      7. W malakserze z powodzeniem mielimy mięso (ostrzem do siekania). Nie używamy już maszynki do mięsa. (Oczywiście trzeba kontrolować stopień zmielenia zwłaszcza na wyższych obrotach)
      8. Trzeba się przyzwyczaić do tego że w przypadku zagniatania ciasta w mieszaczu czasami trzeba minimalnie zmodyfikować przepis (np dodać jedno jajko więcej) w stosunku do tego który się sprawdzał przy zagniataniu ręcznym. Masa jest po prostu czasami za sucha i jest problem z wyrobieniem ciasta. Może robimy coś w innej kolejności niż trzeba. W instrukcji w przepisach jest opisane jak trzeba wyrabiać cisto ale my nigdy się tego nie trzymaliśmy :)
      9. Przy ucieraniu/przecieraniu/siekaniu na tarczach zawsze zostają końcówki warzyw. Spowodowane jest to technologią wykonania czyli niezbędną wysokością pomiędzy czynną stroną tarczy a pokrywą malaksera. Sądzę że to taki urok robotów kuchennych.
      10. Nie da się (tzn ja jeszcze nie znalazłem sposobu na to) umyć wewnętrznej strony ostrzy blendera (kubka miksującego). Próbowałem już różnych sposobów, od miksowania gorącej wody z płynem do naczyń poprzez moczenie w roztworze sody kuchennej aż do próby czyszczenia zagiętym patyczkiem kosmetycznym. W jakimś tam stopniu zabrudzenia zeszły, ale nie jest to idealnie wyczyszczone. Może ktoś zna jakiś patent na to?
      11. Przy miksowaniu w blenderze dużej ilości płynu i włączeniu na start wysokich obrotów trzeba przytrzymać od góry pojemnik gdyż na samym początku występuje pewien rodzaj wstrząsu. Można też zwiększać obroty stopniowo, wtedy efekt ten się nie pojawia.

Reasumując, naprawdę polecam. Gdybym miał w tym momencie jeszcze raz kupować robot kuchenny to zdecydowanie wybrał bym Fenomena. Pojawiła się ostatnio wersja z sokowirówką, ale co to tego rozwiązania jakoś nie jestem przekonany. Może się mylę.
    • Gość: Galvatron Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.acn.waw.pl 29.10.08, 13:42
      Jeśli zastanawiasz się nad Zelmerem, to równie dobrze możesz, rozważyć roboty
      kuchenne firmy mpm (od siebie polecam model "Alicja") ta sama jakość wykonania
      i kultura pracy.
      • Gość: gość_67 Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.komputex.net 29.10.08, 18:56
        Bardzo dziękuję za podjecie tematu i wyczerpujący opis Fenomena,zastanawiam się
        tylko co znaczą te skróty przy tym "w inox-ie" spotkałam SL i SV,może ktoś
        wie-to proszę o wyjaśnienie,pewnie jakieś to ma znaczenie,choć nigdzie tego nie
        mogę znaleźć.
        Zastanawiałam się też nad MPM,choć moim typem była Kasia,ale w porównaniu z
        zelmerem zajmowałaby mi 2 razy więcej miejsca na blacie,no i moc jest trochę
        mniejsza,i ma jedną miskę,choć cena -nie powiem-kusząca,ale chyba ostatecznie
        padnie na zelmera.
        Pozdrawiam,czekam na kolejne komentarze.
        • Gość: ukochany olimpia IP: *.gprs.plus.pl 30.10.08, 17:18
          Który byś nie kupiła myślę będziesz zadowolona. Ja uważam, że w kuchni
          ważniejsza niż robot kuchenny jest umiejętność gotowania / kucharzenia. Dlatego
          bardziej niż wybór robota ważniejszy jest wybór żony ;) . A tak poważnie to
          (chociaż tamto też było poważnie) to jedyne co mogę ci doradzić to np.
          obejrzenie sobie robota Olimpia. Na pewno gdzieś w sieci znajdziesz specyfikację
          (jest to marka MPM). Ja go używam bardzo krótko (właściwie moja najukochańsza i
          najcudowniejsza) i jest ok, bo nie jest to żadna tandeta ani sprzęt z cyklu użyj
          i mnie i wymień. Poza tym zajmuje mało miejsca (dla ciebie to ważne dla mnie już
          mniej bo miejsca w kuchni mam dużo, ale chyba będę miał coraz mniej bo żona
          kilogramy łapie ;). Jeśli bardzo ci zależy to mogę wklepać jakieś dane z
          instrukcji ale w dobie internetu na pewno znajdziesz.
        • Gość: Galvatron Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.acn.waw.pl 30.10.08, 17:37
          Hmm zależy ile chcesz przeznaczyć funduszy na robota kuchennego, jeśli do 400zł
          to "Alicja" byłaby dobrym wyborem (mnogość funkcji) Dobrze jest się zastanowić
          do czego będziesz używała takie urządzenie bo szkoda brać model z opcjami z
          których nigdy się nie z korzysta.
          • Gość: gość_67 Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.komputex.net 30.10.08, 21:13
            Witam,obejrzałam sobie OLIMPIĘ-wirtualnie,i uważam,że Fenomen ja jednak
            przewyższa-może się mylę,ma:
            -większą moc
            -tarcze metalowe w całość /nie jakieś nakładki/
            -druga miska.
            Najważniejsze funkcje dla mnie to zagniatanie i wyrabianie ciast,oraz
            szatkowanie warzyw,bo znacznie to przyśpiesza pracę.
            • ka_thy Re: zelmer fenomen 880.0 30.10.08, 21:39
              Gość portalu: gość_67 napisał(a):

> -druga miska.

Zauważ, że jednej miski się uzywa z nożem, drugiej z ubijakiem i
              mieszakiem do ciast. Nie można ich uzywać zamiennie.
            • Gość: tomcio Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 21:39
              hehe druga miska :) to bardzo ważne, jeśli druga miska cię przekonuje to co to
              można dodać więcej. Widzę, że wyboru już dokonałaś więc do sklepu a potem do
              kuchni ugniatać ciasto :). Ps przemyśl jeszcze zakup i pomyśl o jakimś
              europejskim sprzęcie a nie zelmerowską chinszczyzne (te roboty produkują w
              Chinach!!! jak nie wierzysz zadzwoń do nich i zapytaj)
              • sparrov Re: zelmer fenomen 880.0 31.10.08, 08:55
                I tutaj się mylisz. Jeżeli chodzi o roboty kuchenne zelmera, odkurzacze, część
                krajalnic i sokowirówek to są one produkowane albo na Węgrzech albo w Polsce.
                Pozostałe produkty są rzeczywiście produkowane w Chinach. Można to rozpoznać po
                dwóch rzeczach; jedną jest to że te które są produkowane w Chinach mają w
                symbolu literkę Z,a drugą to że na końcu instrukcji obsługi (które są
                umieszczone na stronie zelmera i które można sobie ściągnąć)jest wyraźna
                informacja w przypadku produktów z Chin - Importer: Zelmer. Można sobie to
                bardzo łatwo sprawdzić.
                Czy robotów f. np Braun, niektórych Bosch, Moulinex nie produkują przypadkiem w
                Chinach? Coś mi się zdaje że tak.
                • Gość: tomcio Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.08, 09:35
                  Produkowane cy składane??? Tzn sprowadź gotowe komponenty, poskładaj, i powiedz
                  że z Europy? czekam na informacje...

"Gdy wielkie światowe koncerny produkujące elektronikę coraz chętniej inwestują
                  w Polsce, Zelmer (czołowy krajowy producent sprzętu AGD) przenosi fabryki do
                  Chin." (2006!)
                  www.pardon.pl/artykul/107/funai_do_polski_zelmer_do_chin
                  "Już niebawem odkurzacze i miksery rzeszowskiego Zelmeru będą produkowane w
                  Chinach. W firmie szykują się zwolnienia. Związkowcy komentują: - Dalsze zyski
                  spółka chce osiągnąć niewolniczą pracą.
                  Szefostwo Zelmeru, lidera sprzętu AGD na polskim rynku, twierdzi, że
                  przeniesienie części produkcji do Chin jest przesądzone. Od niedawna w dwóch
                  chińskich fabrykach rzeszowska spółka produkuje mikrofalówki. Ale azjatyccy
                  pracownicy już niebawem będą składali także odkurzacze oraz sprzęt kuchenny,
                  m.in. miksery i czajniki." (2006 rok!)
                  www.wnp.pl/wiadomosci/16391.html
                  Lepiej sobie kupić coś takiego, niż ryzykować. Tutaj masz przynajmniej gwarancie
                  wysokiej jakości
                  www.ceneo.pl/475295
                  www.ceneo.pl/107859
                  i ceny lepsze.

Zelmer kiedyś to było coś, dzisiaj to marketing i nic więcej.
                • robek24 Re: zelmer fenomen 880.0 31.10.08, 11:15
                  sparrov napisał:
                  >Pozostałe produkty są rzeczywiście produkowane w Chinach. Można to rozpoznać po
                  dwóch rzeczach; jedną jest to że te które są produkowane w Chinach mają w
                  symbolu literkę Z

"Z" jak Zelmer:)Z twojej wypowiedzi wynika, żew wszystkie są produkowane w
                  Chinach.... Nic dodać, nic ująć:)
                  Za miast tanich BUBLÓW, lepiej wstrzymać się z zakupem i wybrać coś markowego,
                  np Philips, Braun.
                  • sparrov Re: zelmer fenomen 880.0 31.10.08, 21:32
                    robek24 napisał:

> "Z" jak Zelmer:)Z twojej wypowiedzi wynika, żew wszystkie są produkowane w
                    > Chinach.... Nic dodać, nic ująć:)

No cóż, czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka. Nie każdy ją posiadł... Nic
                    dodać, nic ująć :)
                    • Gość: ds8d9s0a7dfef4 (v) Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 11:35
                      Sparrov chyba nie zrozumiałeś ironii robka24, wiec to ty nie czytasz ze
                      zrozumieniem. Ile ty masz lat? (nie odpowiadaj, to pytanie retoryczne, informuję
                      na wszelki wypadek bo nie wiem czy zrozumiałeś)
                      • sparrov Re: zelmer fenomen 880.0 01.11.08, 13:40
                        Jeżeli ktoś myli niezrozumienie przekazu tekstowego z ironią to radzę cofnąć się
                        do podstawówki. Podobno można ją zrobić zaocznie jeśli ktoś nie ma czasu na naukę.
                        • Gość: ds8d9s0a7dfef4 (v) Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 13:58
                          "przekazu tekstowego" - ten przekaz tekstowy mówi wszystko. I gdzie można zrobić
                          podstawówkę zaocznie, gdzie o tym czytałeś (w jakim przekazie tekstowym?)
                          • sparrov Re: zelmer fenomen 880.0 01.11.08, 14:08
                            Jeśli nie rozumiesz znaczenia wyrażenia "przekaz tekstowy" to nie wiem czy
                            pomogło by gdybyś nawet jeszcze raz skończył podstawówkę.
                            Bez odbioru.
                            • Gość: ds8d9s0a7dfef4 (v) Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 14:16
                              "pomogło by" pisze się razem. Poćwicz trochę swój "przekaz tekstowy" a nie
                              siedzisz tak przed "wyświetlaczem obrazu". Bez odbioru również.
                              • Gość: Nana09890 Re: zelmer fenomen 880.0 IP: 91.204.160.* 02.11.08, 12:47
                                Hehe, ale się uśmiałem, jak przeczytałem ten temat. Co Wy tak bronicie tego
                                zelmera. Produkuje w chinach, ich sprawa, taniej, szybciej, niedokładniej... A
                                moim zdaniem sparrov, robek24 dobrze zrozumiał. Tak jak napisałeś. Jestem już po
                                studiach (politechnika), nie mam problemów z czytaniem ze zrozumieniem ( w
                                końcu mgr inż. wypada posiadać taką umiejętność) i z twojej wypowiedzi tak
                                właśnie wynika. Może w tej zaocznej podstawówce nie uważałeś dokładnie na
                                zajęciach, albo źle tłumaczyli. W sumie to nie moja sprawa i do waszej kłótni
                                nie będę dołączał.
                                A jeżeli chodzi o sprzęt, nie polecam ani mpm, ani wg. informacji przekazanej
                                przez min. użytkownika sparrov, produkowanego w chinach zelmera. Jak kupić, to
                                coś porządnego, jak lodówkę i pralkę to Miele, jak małe agd to Philips, Samsung,
                                czy LG. Firmy znające się na tym, a nie chinola (wg.info sparrov).
                                • sparrov Re: zelmer fenomen 880.0 03.11.08, 08:26
                                  Dobre :) To niezbyt dobrze świadczy o poziomie kierunku który kończyłeś jeżeli
                                  mylisz nazwę własną producenta sprzętu (w tym wypadku zelmer) z symbolem
                                  przyporządkowanym do konkretnego wyrobu przez niego produkowanego.
                                  Cytat z mojej wypowiedzi "mają w symbolu literkę Z". Od kiedy to nazwa zelmer
                                  jest symbolem produktu? To tak jak byś twierdził że nazwa Philips jest symbolem
                                  np. konkretnego modelu czajnika przez nich produkowanego. Proponuje Ci abyś na
                                  spokojnie przeczytał kilka razy moją wypowiedź aż zrozumiesz jej treść.

Co do mojego obstawania za zelmerem. Nie obstaję za zalmerem jako marką.
                                  Użytkuję od dłuższego czasu robot Fenomen i jestem z niego zadowolony. To tyle.
                                  Wyraziłem swoja opinię o tym robocie. Co do marek o których własnie piszesz w
                                  odniesieniu do małego agd tj. Philips, Samsung, LG to mam wrażenie, graniczące
                                  wręcz w pewnością, że też są produkowane w Chinach. Zakupiłem ostatnio parowar
                                  f. Tefal. Jakość jego wykonania pozostawia naprawdę wiele do życzenia. Jeżeli
                                  chodzi o działanie to działa bardzo dobrze, ale jeżeli chodzi o dokładność
                                  montażu, wykonanie i pasowanie poszczególnych emelentów, naniesienie podziałek i
                                  opisów to miejscami są takie niedoróbki że nie spodziewał bym się tego po takiej
                                  f. jak Tefal. Myślę że nie muszę nadmieniać że jest produkowany w Chinach.
      • Gość: A Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 21:26
        ???
        Porównanie Zelmera do MPM to jak maluch do audi. No może cinquecento
        do audi, niech będzie.
        Zelmer to solidna firma, a MPM to chińska tandeta na promocje do
        marketów. Lepiej dać pieniądze żebrakowi na piwo niż kupować ten
        chłam.
        • Gość: tomcio Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 21:44
          Chyba chiński mercedes ten zelmer albo model TATA z Indii, no dobra niech będzie
          Dacia Sandero ale to już trochę tak na wyrost, bo Dacii w Chinach nie robią
          :)))) Przepraszam że odbiegam od meritum pytania o roboty ale rozbawił i powalił
          mnie komentarz "A".
          • Gość: gość_67 Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.komputex.net 31.10.08, 19:12
            No fakt,trochę odbiegamy od tematu,tylko,że jakoś nie mam przekonania-nie
            ważne,czy to philips albo jakiś inny,że robot o mocy 500 lub 700 W jest
            lepszy-mimo renomowanej nazwy,od tego który ma 1000 W-nie ważne jak go zwą.
            A gdybym podjęła już decyzję co do zelmera,to nie prosiłabym was o zdanie,choć
            wizualnie najbardziej mi odpowiada.
        • Gość: Galvatron Re: zelmer fenomen 880.0 IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.08, 09:42
          Przykro mi, ale muszę Cię zmartwić, zelmer jest również produkowany w chinach
          (ktoś tu ładnie nawet wkleił artykuł i link do niego) więc pewne rzeczy warto
          przemyśleć jeszcze raz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka