Dodaj do ulubionych

Plyta Teka GKST 60 i4 Entry

15.11.08, 10:43
Mam ta plyte doslownie od paru dni. Wczoraj wlaczylam jedno z pol na "9" i chcialam wlaczyc drugie rowniez na "9". Jednak nie dalo sie, gdyż po wlaczeniu drugiego pola na "9" plyta samoistnie zredukowala pierwsze pole do "6". Czy to normalne, czy to kwestia indukcji czy moze zle podlaczenie plyty?
Obserwuj wątek
    • Gość: zalesiu Re: Plyta Teka GKST 60 i4 Entry IP: *.173.15.93.tesatnet.pl 15.11.08, 17:07
      To jest normalne. Poczytaj instrukcję. Jak chcesz używać dwóch pól na maxa używaj jedno prawe i jedno lewe. Cytat z instrukcji:
      Powermanagement
      Uwarunkowanie techniczne sprawia, że każdorazowo dwie strefy grzejne
      połączone są ze sobą i tworzą jeden moduł oraz dysponują maxsymalną
      mocą.
      Jeżeli ten obszar mocy zostanie przekroczony przy włączeniu wysokiego
      stopnia gotowania, to wówczas Powermenagement redukuje stopień
      gotowania przynależnej strefy grzejnej danego modułu.
      Pokazuje to Państwu wskaźnik poziomów grzania:
      Stopień gotowania............Stopień gotowania
      strefy grzejnej................strefy grzejnej
      z przodu.........................z tyłu
      9....................................5
      8....................................6
      7....................................7
      6....................................8
      5....................................9

www.teka.com/pdfprod/pl/manual/PR-0001057.pdf
      • truskaweczka18 Re: Plyta Teka GKST 60 i4 Entry 15.11.08, 17:26
        Dzieki. Pozdrawiam:)
    • Gość: luka Re: Plyta Teka GKST 60 i4 Entry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.09, 10:47
      Wszystkim ODRADZAM kupno tego produktu z jednego prostego powodu:
      4 pola grzejne nigdy nie są używane JEDNOCZEŚNIE, równie dobrze mogłem kupić
      płytę z DWOMA polami !!! Dlaczego?
      Jeżeli się gotuje na trzech lub czterech polach to używane są jednocześnie
      tylko DWA POLA !!!
      Jest to związane z modułami, gdzie 2 pola grzejne przypadają na jeden moduł
      (POWERMANAGAMENT). Taki sposób działania nigdzie nie jest opisany, teka nazywa
      to "cyklicznym grzaniem". Jeżeli gotuje się na jednym module, następuje
      przełączanie pomiędzy polami co kilka sekund, tzn. jedno pole grzeje kilka
      sekund, następnie słychać przełączenie i drugie pole grzeje przez kilka sekund.
      Moim zdaniem jest to zwykłe oszukiwanie ludzi i będę to zgłaszał w UOKiK. Nie
      wspomnę już, że to cykanie jest dosyć głośne + wiatraki chłodzące pracują
      prawie bez przerwy...
      Zastanawiam się czy płyty innych producentów z "modułami" działają tak samo?

Mam nadzieję, że moje doświadczenie będzie pomocne.
      • Gość: Expert_TEKA Re: Plyta Teka GKST 60 i4 Entry IP: 195.42.249.* 27.05.09, 22:20

Nie pisz bzdur. To o czym mowa opisane jest w instrukcji. Trzeba było czytać
        przez zakupem a nie teraz biadolić. Na stronie TEKI jest instrukcja do
        ściągnięcia. Ale pewnie po co czytać co nie ?
        Posiadam taką płytę i nie stanowi to generalnie żadnego problemu. Przecież raz
        na ruski rok istnieje potrzeba gotowania na całą moc. Normanie to się co
        zagotuje a potem na 3, 4 lub 5 i jest OK.
        • Gość: luka Re: Plyta Teka GKST 60 i4 Entry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 11:04
          Witam szanownego "experta" firmy teka. Proszę nie oszukiwać ludzi i zacytować mi
          instrukcję, gdzie jest opisane takie działanie ???
          Przed kupnem przestudiowałem dokładnie instrukcję, dlatego jestem teraz bardzo
          zawiedziony.

Z Pana wypowiedzi:

"Przecież raz na ruski rok istnieje potrzeba gotowania na całą moc. Normanie to
          się co zagotuje a potem na 3, 4 lub 5 i jest OK."

wynika, że nie ma Pan/Pani pojęcia o czym mówię.

Nie mówię o zmniejszaniu mocy jeżeli się gotuje na dwóch polach z jednego modułu
          bo tak to działa i nie mam do tego uwag. Jeżeli na jednym module nastawię max.
          moc, czyli 9, wstawiam garnek na drugie pole z tego modułu i zwiększając moc
          zmniejsza mi się moc z pierwszego pola, wg. instrukcji:
          9 5
          8 6
          7 7
          6 8
          5 9
          Jeżeli jedno pole jest na 9, to drugie może być max. na 5, itd.

Ja piszę o tym, że gotując na tych że dwóch nieszczęsnych polach (nieważne z
          jakimi mocami, nawet najmniejszymi czyli ustawionymi na 1), gotowanie odbywa się
          cyklicznie ! Czyli następuję ciągłe przełączanie pomiędzy tymi dwoma polami, nie
          grzeją one nigdy jednocześnie !!! Dlatego piszę, że równie dobrze mogłem kupić
          kuchenkę dwupolową !!! To tak jakby kupić kuchenkę gazową i gotując na dwóch
          palnikach z jednej strony (jeden moduł), palniki zapalały by się i gasły
          przemiennie ... Śmiechu warte.

Przed poruszeniem tego tematu szeroko w internecie korespondowałem dosyć długi z
          Państwa serwisem, które stwierdził że takie działanie jest najzupełniej
          prawidłowe, eh.
          • Gość: Expert_TEKA Re: Plyta Teka GKST 60 i4 Entry IP: 195.42.249.* 28.05.09, 18:10
            No i co z tego że gotowanie odbywa się cyklicznie ? Do momentu kiedy moc na
            obydwu polach jest w sumie ustawiona na mniej niż 9 + 5 nie stanowi to
            generalnie problemu. Trochę bzyczy to fakt ale poza tym dla tego co gotuje się w
            gaże to bez znaczenia.
            • Gość: luka Re: Plyta Teka GKST 60 i4 Entry IP: *.popieluszki.lublin.pl 28.05.09, 23:47
              cyklicznie czyli przemiennie czyli wracając do mojego tematu - po co 4 pola,
              skoro jednocześnie, jak już sobie wyjaśniliśmy, mogą być używane tylko dwa?
              jedyny plus to taki, że mogę nastawić 3 lub 4 garnki i powiedzmy "zapomnieć" na
              jakiś czas. jeżeli byłaby to kuchnia dwupolowa musiałbym sprawdzać kiedy się
              zagotowały 2 garnki, żeby zmienić na następne 2.
              czas gotowania praktycznie jest taki sam. ale czy to jest warte dodatkowych
              kilkuset złotych? dlaczego to nigdzie nie jest opisane? i jak mówiłem,
              wyobrażenie sobie tak działającej kuchenki gazowej jest niemożliwe! indukcja
              sama w sobie jest świetnym rozwiązaniem, ale niestety nie wykonaniu opisywanego
              modelu ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka