Dodaj do ulubionych

Program do mycia szkła w zmywarkach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 18:36
Jestem laikiem jesli chodzi o sprzęt kuchenny,szukam zmywarki,czesto robimy
jakieś proszone kolacyjki i imprezy dla znajomych,co za tym idzie jest dużo
szkła do mycia wtedy i np.delikatnych porcelanowych talerzy równierz takich ze
złoceniami...mam pytanie czy jesli np niema w zmywarce programu do szkła to
moje kieliszki do wina mogą się potłuc...?i jak to jest z myciem
np.porcelanowych talerzy bo w sklepie mówili ze mozna o ile są bez zdobień
złotych i srebrnych a zanjoma mówiła że jedynie ręcznie bo zmywarka je
zniszczy od niej tez wiem o tych kieliszkach że jak niemam programu do szkła
to np normaly(codzienny) mi je potłucze w zmywarce..?prosze o pomoc bo sama
nie wiem jak to jest..ktoś kto ma zmywarkę może mi powie jak to wygląda w
praktyce...może poda jakiś model konkretny...ma być 45cm szeroka tak by
zmiesciła mi się przy zlewie..i jeszcze pytanie o wode mamy panele słoneczne i
chce ja zamontowac do ciepłej wody..można?
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: Program do mycia szkła w zmywarkach 31.08.09, 20:31
      mam pytanie czy jesli np niema w zmywarce programu do szkła to
      > moje kieliszki do wina mogą się potłuc----------------
      nie, tylko ten specjalny progaram chroni szkło, które przy myciu w zmywarce
      może skorodować, jest delikatniejszy po prostu.

jak to jest z myciem
      > np.porcelanowych talerzy bo w sklepie mówili ze mozna o ile są bez zdobień
      > złotych i srebrnych a zanjoma mówiła że jedynie ręcznie bo zmywarka je
      > zniszczy------------myjemy naczynia przeznaczone do zmywarek, jesli maja
      zdobienia i nie ma napisu ze mozna myć w zmywarce to lepiej nie myć

.i jeszcze pytanie o wode mamy panele słoneczne i
      > chce ja zamontowac do ciepłej wody..można?------------------
      jesli w instrukcji dopuszczona jest taka mozliwośc to tak, np bosch , siemens,
      ale nie wiem czy wszystkie modele bo przeglądałam instrukcje tylko tych które
      mnie interesowały ze szufladą na sztućce.

kupuje 3 zmywarkę...więc powinnam się troche znac ;)
    • mruwa9 Re: Program do mycia szkła w zmywarkach 31.08.09, 23:06
      zdobienia i zlocenia z porcelany moga sie zmyc, tyle moze sie stac,
      bo sama porcelania sie ei potlucze. Wyjsciem jest albo zmywanie
      poc4elany sama woda, tj. niedodawanie proszku do cyklu, gdy myjesz
      porelane, do teko najdelikatniejszy program. Albo kupic szklo i
      serwis , zdatny do mycia w zmywarce-
      • Gość: mamuśka Re: Program do mycia szkła w zmywarkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 17:19
        dzieki za podpowiedzi bo w sklepie kazdy swój towar chwali i kusi by kupic
        właśnie to i tylko u niego...z ta porcelana trochę szkoda wymieniac bo zestaw z
        Chodzieży na 60 osób....jak juz kupie włożę jeden dla sprawdzenia do samej wody
        jak polecacie ciekawe czy zmyje wzorki i umyje tależ.....
        • Gość: justyna Re: Program do mycia szkła w zmywarkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 17:39
          Z dobrej jakościowo porcelany mi się nic nie zmyło a w tym samym czasie (2 lata)
          z realowego kompletu połowa malowideł znikła.
          • Gość: mamuśka Re: Program do mycia szkła w zmywarkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 17:55
            ale rozumiem że masz specjalny program do mycia szkła lub jakis
            delikatny...?szukałam w zmywarkach firmy bosch tak bardzo przez wszystkich
            polecany i w takiej jak mnie interesuje jest jedynie:garnki70,auto
            55-65,eco50,skrócony45 naprawdę sie na tym nieznam i nie wiem czy któryś z nich
            nadaje się do porcelany....co o tym sądzisz...?porcelana z chodzieży biała ze
            złotymi zdobieniami i biała w malowane delikatne błekitne kwiatki...troche szoda
            było by to zniszczyć a przy imprezach dla mojej rodziny i znajomych pół nocy
            myję to wszystko a czasami nawet połowe potłuke przez głupią suszarkę starciłam
            juz dwa razy całe serwisy...wkurzyłam się i postanowiłam kupic zmywarke bo to
            oszczędność czasu i pieniedzy....jak dwa razy w roku całą zastawe kupuję...
            • johana75 Re: Program do mycia szkła w zmywarkach 03.09.09, 18:55
              Tu jest zmywarka którą ja wybrałam:
              www.siemens-home.pl/SN56M580EU.html
              Co prawda nie zależy mi akurat specjalnie na tym programie do mycia delikatnych
              serwisów bo takich nie mam ;) ale zerknęłam i jest:
              -program delikatny 40st.C
              -ochrona szkła
              to sie przydaje do delikatnych serwisów
              A zmywarkę tą ( jako 3 z kolei) wybrałam dlatego że ma szufladę na sztućce (3
              poziomy załadunku) i tylko 44dB, no i krótki program obowiązkowo. To były moje
              kryteria.
              ps. ja mam zawsze za mało miejsca w zmywarce...dlatego ta mieści 14 kpl. naczyń
              juhuuuu!!!

Zobacz sobie na parametry może i tobie przypasuje ;)
              • Gość: mamuska Re: Program do mycia szkła w zmywarkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.09, 11:16
                fakt super.... ale ja musze mieć wolnostojacą bo meble do kuchni były na
                zamówienie robione 11lat temu i nawet niewiem czy ta firma co je robiła jescze
                istnieje.....a może jest mozliwość kupienia takiego ozdobnego panelu na przód
                np.z nierdzewki jesli tak to gdzie?
                • johana75 Re: Program do mycia szkła w zmywarkach 04.09.09, 12:01
                  Możesz kupic z nierdzewki napewno. Zobacz w Ikei, lub zapytaj w studiach kuchennych.
                  tylko że zmywarka do zabudowy musi stac pod blatem, bo będzie ci sie przewracać
                  przy otwieraniu drzwiczek i wysunieciu załadowanych koszy, nie ma przeciwwagi.

Tutaj znalazłam jej odpowiednik wolnostojący, jeśli nie możesz zmywarki umieścic
                  pod blatem to tylko wolnostojąca:
                  www.siemens-home.pl/produkty/zmywarki/zmywarki-wolnostoj%C4%85ce/60-cm/SN26M890EU.html
                  na ceneo od 2.500 zł.
                  pozdr.
                  • Gość: justyna Re: Program do mycia szkła w zmywarkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.09, 23:35
                    mam zmywarkę taką
                    www.allegro.pl/item728004292_bosch_srs_55m58eu_klasa_aaa_inox_srs55m58eu.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka