02.04.04, 13:32
Obserwuj wątek
    • eustachia Re: wycieczka 02.04.04, 13:35
      Proszę o kontakt osoby z Warszawy lub okolic zainteresowane wycieczką w Wielki
      Czwartek (8 kwietnia) na podmokłe łąki pod Modlinem. Ostatnio widziałem tam
      kilkaset kormoranów, gęsi białoczelne, płaskonosy i rożeńce w szatach godowych.
      • cereusfoto Re: wycieczka 03.04.04, 20:32
        To pewnie te moje kormorany z Krakowa, które własnie zniknęły ku mojej
        rozpaczy. Pewnie faktycznie odpoczywały przed lotem na Mazury. Szkoda, że tak
        daleko ta wycieczka, ale jutro połażę w oklicach Krakowa, jeśli co "upoluję"
        to się podzielę nowinkami.
        • cereusfoto Re: wycieczka 04.04.04, 20:29
          Spotkałam: gila, modraszkę, bogatkę, kaczkę, kowalika, dzwońca,
          kuropatwę,skowronka,kosa,srokę, kawkę i ... zająca.
          • cereusfoto Re: wycieczka 11.04.04, 17:07
            Na dzisiejszej wycieczce po Puszczy Niepołomickiej spotkałam niesamowicie duże
            stado bażantów ( samce i samice ) było ich chyba około 15 sztuk. Samce
            niebywale okazałe lśniły z daleka.
            • kicia7 Re: wycieczka 11.04.04, 19:07
              A ja dzisiaj na spacerku skrajem osiedla napotkałam dwie bogatki, parę
              grzywaczy i czyżyka.
              • koszysta Re: wycieczka 12.04.04, 07:02
                Na stawie i w okolicach kaczki krzyżówki pływające, kiwające śmiesznie łebkami
                w ramach zalotów, fruwające i człapiące po trawie. W wodzie ropuchy w dużej
                ilości bardzo zajęte sobą. Przy okazji krzyżówek, kolega upierał się, że
                widział je kiedyś na drzewie. Na stojącym w wodzie pomoście widziałem i ja, ale
                na drzewie?
                • anikl Re: wycieczka 12.04.04, 09:11
                  Ja przedwczoraj widziałam - para w zalotach, w parczku dawniej zwanym Wenecją
                  (koło Pabianickiej):podfruwały wokół drzewa, aż zdenerwowały tym jakiegoś
                  drozda czy kosa. W końcu kaczor na dobre usadowił się na gałęzi na wysokości
                  2-3 m.
                  • koszysta Re: wycieczka 12.04.04, 13:05
                    Podpatruj, może zbudują sobie gniazdo na drzewie. Według literatury potrafią
                    tak zrobić. Albo w dziupli.
                • kivirovi Re: wycieczka 14.04.04, 11:52
                  ja widzialem w parku szczytnickim we wroclawiu wiele krzyzowek na drzewach. Mam
                  nawet zdjecia. I to siedzialy na wielkich konarach w koronie, na wysokosci 20m.
                  Czasami parami, ale zwykle pojedynczo i ganialy sie oczywiscie w malych
                  grupkach.

Kiedys jakis uzytkownik innego forum pisal, ze ma krzyzowke z gnaiazdem na
                  balkonie. Wyprowadzila mlode, widzialem zdjecia!

Szokujace sa te kaczki czasem...
                  • cereusfoto Re: wycieczka 18.04.04, 20:02
                    Dzisiaj w okolicach Krakowa napotkałam mnóstwo różnorodngo ptacta; cały las i
                    łąki wibrowały od ptasich trelów; zięby, szpaki, gołębie grzywacze, kwiczoły,
                    kosy, czajki, kopciuszki, sikory bogatki i modre, szczygły, bociany, sójki,
                    kulczyki, trznadle, pierwiosnki, piecuszki, skowronki, jaskółki,kowaliki,wrony
                    siwe i kruki. Pomijam wróble, kawki i gawrony. Było bardzo sympatycznie i
                    wesoło prawie jak w "ptasim radiu" u Brzechwy.
                    • anikl Re: wycieczka 01.05.04, 22:36
                      Byłam dzisiaj w tym parczku, gdzie kiedyś widziałam fruwające wokół drzewa
                      kaczki: Koszysto dobrze wyczułeś, w tym drzewie jest dziupla! Zdecydowanie za
                      mała dla kaczek,choć z dużym otworem, na wys.ok. 2 metrów.Kosy zrobiły w niej
                      gniazdo i już mają pisklęta (ciekawe jakie odważne - do tego gniazda można
                      sięgnąć ręką).
                      • cereusfoto Re: wycieczka 08.05.04, 19:59
                        Muszę się z Wami podzielić ostatnimi moimi wrażeniami z wycieczki. Miałam
                        okazję pomieszkać w drewnianej chatce pod lasem przez kilka dni. Było super
                        głównie za sprawą koncertów ptasich. Ptaki budziły mnie swoim śpiewem o 4 rano.
                        To była cała ptasia filharmonia, nie jeden, dwa, trzy ale chyba ze 20 gatunków.
                        I to nic, że śpiewały wszystkie razem. Wieczorem około 19 zaczynał się
                        wieczorny koncert; pierwsze skrzypce oczywiście należały do mojego ostatniego
                        faworyta - drozda śpiewaka, wspaniałe wrażenie. Nie byłam w stanie
                        zidentyfikować wszystkich ptaków po ich głosie, ale z pewnością były wśród
                        nich : drozd śpiewak, kos, sikorki, pokrzewka czarnołbista, pleszka,
                        kopciuszek,trznadel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka