eustachia Re: wycieczka 02.04.04, 13:35 Proszę o kontakt osoby z Warszawy lub okolic zainteresowane wycieczką w Wielki Czwartek (8 kwietnia) na podmokłe łąki pod Modlinem. Ostatnio widziałem tam kilkaset kormoranów, gęsi białoczelne, płaskonosy i rożeńce w szatach godowych. Odpowiedz Link
cereusfoto Re: wycieczka 03.04.04, 20:32 To pewnie te moje kormorany z Krakowa, które własnie zniknęły ku mojej rozpaczy. Pewnie faktycznie odpoczywały przed lotem na Mazury. Szkoda, że tak daleko ta wycieczka, ale jutro połażę w oklicach Krakowa, jeśli co "upoluję" to się podzielę nowinkami. Odpowiedz Link
cereusfoto Re: wycieczka 04.04.04, 20:29 Spotkałam: gila, modraszkę, bogatkę, kaczkę, kowalika, dzwońca, kuropatwę,skowronka,kosa,srokę, kawkę i ... zająca. Odpowiedz Link
cereusfoto Re: wycieczka 11.04.04, 17:07 Na dzisiejszej wycieczce po Puszczy Niepołomickiej spotkałam niesamowicie duże stado bażantów ( samce i samice ) było ich chyba około 15 sztuk. Samce niebywale okazałe lśniły z daleka. Odpowiedz Link
kicia7 Re: wycieczka 11.04.04, 19:07 A ja dzisiaj na spacerku skrajem osiedla napotkałam dwie bogatki, parę grzywaczy i czyżyka. Odpowiedz Link
koszysta Re: wycieczka 12.04.04, 07:02 Na stawie i w okolicach kaczki krzyżówki pływające, kiwające śmiesznie łebkami w ramach zalotów, fruwające i człapiące po trawie. W wodzie ropuchy w dużej ilości bardzo zajęte sobą. Przy okazji krzyżówek, kolega upierał się, że widział je kiedyś na drzewie. Na stojącym w wodzie pomoście widziałem i ja, ale na drzewie? Odpowiedz Link
anikl Re: wycieczka 12.04.04, 09:11 Ja przedwczoraj widziałam - para w zalotach, w parczku dawniej zwanym Wenecją (koło Pabianickiej):podfruwały wokół drzewa, aż zdenerwowały tym jakiegoś drozda czy kosa. W końcu kaczor na dobre usadowił się na gałęzi na wysokości 2-3 m. Odpowiedz Link
koszysta Re: wycieczka 12.04.04, 13:05 Podpatruj, może zbudują sobie gniazdo na drzewie. Według literatury potrafią tak zrobić. Albo w dziupli. Odpowiedz Link
kivirovi Re: wycieczka 14.04.04, 11:52 ja widzialem w parku szczytnickim we wroclawiu wiele krzyzowek na drzewach. Mam nawet zdjecia. I to siedzialy na wielkich konarach w koronie, na wysokosci 20m. Czasami parami, ale zwykle pojedynczo i ganialy sie oczywiscie w malych grupkach. Kiedys jakis uzytkownik innego forum pisal, ze ma krzyzowke z gnaiazdem na balkonie. Wyprowadzila mlode, widzialem zdjecia! Szokujace sa te kaczki czasem... Odpowiedz Link
cereusfoto Re: wycieczka 18.04.04, 20:02 Dzisiaj w okolicach Krakowa napotkałam mnóstwo różnorodngo ptacta; cały las i łąki wibrowały od ptasich trelów; zięby, szpaki, gołębie grzywacze, kwiczoły, kosy, czajki, kopciuszki, sikory bogatki i modre, szczygły, bociany, sójki, kulczyki, trznadle, pierwiosnki, piecuszki, skowronki, jaskółki,kowaliki,wrony siwe i kruki. Pomijam wróble, kawki i gawrony. Było bardzo sympatycznie i wesoło prawie jak w "ptasim radiu" u Brzechwy. Odpowiedz Link
anikl Re: wycieczka 01.05.04, 22:36 Byłam dzisiaj w tym parczku, gdzie kiedyś widziałam fruwające wokół drzewa kaczki: Koszysto dobrze wyczułeś, w tym drzewie jest dziupla! Zdecydowanie za mała dla kaczek,choć z dużym otworem, na wys.ok. 2 metrów.Kosy zrobiły w niej gniazdo i już mają pisklęta (ciekawe jakie odważne - do tego gniazda można sięgnąć ręką). Odpowiedz Link
cereusfoto Re: wycieczka 08.05.04, 19:59 Muszę się z Wami podzielić ostatnimi moimi wrażeniami z wycieczki. Miałam okazję pomieszkać w drewnianej chatce pod lasem przez kilka dni. Było super głównie za sprawą koncertów ptasich. Ptaki budziły mnie swoim śpiewem o 4 rano. To była cała ptasia filharmonia, nie jeden, dwa, trzy ale chyba ze 20 gatunków. I to nic, że śpiewały wszystkie razem. Wieczorem około 19 zaczynał się wieczorny koncert; pierwsze skrzypce oczywiście należały do mojego ostatniego faworyta - drozda śpiewaka, wspaniałe wrażenie. Nie byłam w stanie zidentyfikować wszystkich ptaków po ich głosie, ale z pewnością były wśród nich : drozd śpiewak, kos, sikorki, pokrzewka czarnołbista, pleszka, kopciuszek,trznadel. Odpowiedz Link