Dodaj do ulubionych

Cab.& Heine

20.09.11, 11:56
Witam,
W tekście który omawiam, pojawiają się ptaki odkryte przez polskich podróżników, m.in. Józefa Warszewicza. Jest to Saucerottea warszewiczi (Cab. & Heine). Jak rozumiem chodzi tu o publikacje: Genera of humming birds: being also a complete monograph of these birds. Nie wiem jednak, jak Ci panowie dokładnie się nazywają. Czy ktoś z Was może wie i potrafi podpowiedzieć?
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • palczak.madagaskarski Re: Cab.& Heine 20.09.11, 13:23
      W tekście który omawiam, pojawiają się ptaki odkryte przez polskich podróżników
      > , m.in. Józefa Warszewicza.
      O jaki tekst chodzi?

>Jak
      > rozumiem chodzi tu o publikacje: Genera of humming birds: being also a complet
      > e monograph of these birds.
      www.archive.org/stream/generaofhummingb00bouc/generaofhummingb00bouc_djvu.txt Tutaj jest ta publikacja. To jakaś lista wszystkich gatunków kolibrów?

>Nie wiem jednak, jak Ci panowie dokładnie się nazyw
      > ają. Czy ktoś z Was może wie i potrafi podpowiedzieć?
      Najprawdopodobniej Cabanis i Heine. worldbirdinfo.net/Pages/BirdCitationView.aspx?BirdID=34656&Source=%2FPages%2FBirdsSearch.aspx%3FBirdField%3D6%26BirdSearch%3DTROCHILIDAE%253AHummingbirds Nie wiem dokładnie, co jest na tej stronie, trzeba by się wczytać, ale wydaje mi się, że są tam wymienione synonimy gatunku Amazilia saucerrottei - tak się (przynajmniej wg tej strony) nazywa ten gatunek, którego wymieniasz. Jak widać, ma sporo synonimów.
      www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=693674 Tutaj z kolei jest gatunek, o który - wydaje mi się - Ci chodzi. Cabanis i Heine opisali podgatunek Amazilia saucerrottei, który nazwali warscewiczi.
      • malyosama Re: Cab.& Heine 22.09.11, 10:54
        Publikacja Tadeusza Chrostowskiego "Parana. Wspomnienia z podróży w roku 1914."
        To wszystko odnalazłam, nie znam jednak skrótów, do których odwołują się ornitolodzy - w tym wypadku publikacji.
        Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
        • mirek113 Re: Cab.& Heine 22.09.11, 14:02
          W uzupełnieniu przedmówcy. Wydaje mi się, że to byli ci dwaj panowie :
          en.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Heine
          en.wikipedia.org/wiki/Jean_Cabanis
          • malyosama Re: Cab.& Heine 25.09.11, 22:24
            Dziękuję serdecznie za pomoc.
            Analizuje okazy umieszczone w tej publikacji: polega to na sprawdzeniu czy okaz ten faktycznie istnieje, jaką nosi dziś nazwę (łac.) i nazwę polską. Pozostało mi jeszcze te, o których mam jakieś szczątkowe informacje. Może ktoś kto jest biegłym w tej nomeklaturze potrafi coś pomóc?
            Comidesia reticulata - nie występuje?
            Pyrrhura vittata - [papuga]
            Lachesis atrox - [żmija]
            Catharista urubu foetens
            Cranioleuca obsoleta - znalazłam tylko Siptornis obsoleta (czy to to samo?)
            Bucco chacuru - [drzym ...]
            Myospiza manimbe - nie ma, znalazłam bagiennik białobrody - Myospiza humeralis
            Xauthocorys nattareri [Odkryty przez Nattarera]
            drozd z gatunku Planesticus amaurochalinus, rufiventris, albicollis
            Elaps margravi - [żmija]
            Harpiprion cayennensis
            mrówkołów Thamnophilus gilvigaster
            koliber Cephalolepis loddigesi
            muchołówka Acrorchilus subviridis
            żaba błotna Paludicola gracilis, Rana temporaria lub gracilis
            Formicivora ferruginea
            drzewo Cenipipo americana
            kacyk Cacicus chrysopterus i Aaptus chopi
            koliber Cephalolepis loddigesi
            garncarz – Siptornis obsoleta, Synallaxis cinerascens
            • palczak.madagaskarski Re: Cab.& Heine 26.09.11, 10:27
              > Analizuje okazy umieszczone w tej publikacji: polega to na sprawdzeniu czy okaz
              > ten faktycznie istnieje, jaką nosi dziś nazwę (łac.) i nazwę polską.

Żmudna praca chyba... Ciekawe. Zdradzisz, do czego jest Ci to potrzebne?
              Najlepiej chyba byłoby szukać w listach opisanych gatunków, ale nie wiem, czy jest jedna wspólna lista - raczej trzeba by szukać osobno dla każdej grupy zwierząt. Tutaj np. lista ptaków świata: www.eko.uj.edu.pl/listaptakow/
              Możesz też poszukać na tej stronie i stronach, do których są na niej linki - www.itis.gov/ - na tej stronie można wyszukiwać wszystkie rośliny i zwierzęta, ale nie wiem, na ile kompletna jest ich baza.
              • mirek113 Re: Cab.& Heine 27.09.11, 18:39
                Ornitologia w końcu XIX wieku różniła się znacznie od obecnej. Opisywanie nowych gatunków odbywało się głównie w ciszy gabinetów "muzeów historii naturalnej". Eksponatów (materiałów do badań- upolowanych, spreparowanych i zakonserwowanych) dostarczały wyprawy, często trwające kilka lat w rejony "egzotyczne" Afryki i Południowej Ameryki. Oznaczanie gatunków w oderwaniu od środowiska i biologi rozwoju powodowało, że osobne nazwy gatunkowe nadawano różniącym się morfologicznie płciom, osobnikom młodym, formom barwnym itp. Późniejsze badania weryfikowały tego typu błędy. Może coś się znajdzie w avibase.bsc-eoc.org/ (ptaki) ?
                Przykładowo: drzemlik (Falco columbarius) , sokolik widywany w Polsce głównie zimą, w książce z 1938r. ma 3 nazwy łacińskie, główna: Aesalon columbarius (Linn.) oraz synonimy: Aesalon lithofalco T. ; Falco aesalon, M. Br.
                • malyosama Re: Cab.& Heine 02.10.11, 23:04
                  O super, dziękuję bardzo.
                  A czy to prawda, że nazewnictwo pochodzące od nazwisk (odkrywców, ornitologów, itp.) zapisujemy w nazwach łacińskich wielką literą. Spotkałam się z taką informacją, ale w zasadzie nie widzę, żeby przestrzegano powyższej metody.
                  • palczak.madagaskarski Re: Cab.& Heine 03.10.11, 17:05
                    > A czy to prawda, że nazewnictwo pochodzące od nazwisk (odkrywców, ornitologów,
                    > itp.) zapisujemy w nazwach łacińskich wielką literą. Spotkałam się z taką infor
                    > macją, ale w zasadzie nie widzę, żeby przestrzegano powyższej metody.
                    Nie. Drugi człon nazwy gatunkowej zawsze piszemy z małej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka