mrsjo2000 05.12.11, 20:31 Kochani, Pomozcie prosze wybrac lornetke. Zupelnie sie na tym nie znam, czy mozecie doradzic lub powiedziec na co nalezy zwracac uwage ? Bardzo dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirek113 Re: Lornetka 05.12.11, 22:29 Temat - rzeka. W skrócie proponuję tak: 1. Może być gabarytowo większa (tradycyjna), czy mniejsza. Lornetki o podobnych parametrach optycznych o kształcie tradycyjnym są trochę tańsze od mniejszych w kształcie dwóch równoległych rurek (porropryzmatycznych). 2. Parametry lornetki. Jako uniwersalne uznaje się lornetki tradycyjnego kształtu 8 lub 10 x 50 lub dla porropryzmatycznych 8 lub 10 x 30 (40) . Pierwsza cyfra oznacza powiększenie (8-10 razy) druga średnicę obiektywu w milimetrach. Przy wyższych powiększeniach da się odczuć drżenie rak. 3. Parametr lornetki jakim jest rodzaj szkła i powłok użytych do budowy układu optycznego (soczewki, pryzmaty) Szkło ED to wyższa półka, Bak4 średnia 4 Cena . Dolna granica przyzwoitej lornetki to kilkaset zł, górna kilka tysięcy. Ile chcesz wydać? Moim zdaniem niewiele da się wykombinować. Cena idzie w parze z jakością i parametrami uzyskanego obrazu. Na stronie www.optyczne.pl/ jest sporo testów różnych lornetek. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Re: Lornetka 06.12.11, 06:27 Ja proponuje 7X50. Nie jest ciężka ale opłaca się właśnie z taką. Są też z "wide angle" (szerokokątny) Jest tez w środku filtr na mgły, tak ze można widać doskonale przez mgle. Tez można widzieć z taka lornetka w nocy...(księżyc i planety obiektyw 50 mm) One są naj droższe, ale opłaca się , polecam. Jest tez formula (7X50): korzeń 50 = 7.071 X 7 =prawie 50... Jest tez formula (8X30): korzeń 30 = 5.477 x 8 = 43.817 (8X25) korzeń 25 = 5 x 8 = 40 liczba czym większa to lepsza ( i tez nie tak ciężka...) Odpowiedz Link
dar61 Lornetka, monookular, lunetka 06.12.11, 11:33 Może warto, by {Mrsjo2000} dookreśliła swe cele używania tego przybliżacza. Bo nawet o lu-/ lor-netce z możliwością obserwacji w nocy pomyśleć by można. Albo o popularnej lornetce z wbudowanym aparatem cyfrowym fotograficznym, też. Odpowiedz Link
mrsjo2000 Re: Lornetka, monookular, lunetka 06.12.11, 12:44 Dziendobry, bardzo wam dziekuje za odzew i za cenne informacje, choc wiem ze temat rzeka. Chcialabym jednak zanim zaczne szukac po sklepach, wiedziec czego szukac. Powiem w skrocie, lornetka do obserwacji raczej dziennej, ale byc moze nadawal by sie na nocne obserwacje rowniez. Idealnie, gabarytowo mniejsza i lzejsza ale z dobrymi cechami technicznymi. Propozycja <mosze_zblisko_daleka> wydaje mi sie interesujace jesli chodzi o mgle. Bajery typu aparat fotograficzny nie sa konieczne Acha, i jeszcze jedno, czy sa producenci jakich polecacie ? Odpowiedz Link
mirek113 Re: Lornetka, monookular, lunetka 06.12.11, 19:13 Co do nocnych obserwacji to jestem ostrożnym pesymistą. Lornetka o małych stratach światła w układzie optycznym jest lepsza do obserwacji przy niepogodzie i wieczornej szarówce ale obraz nigdy nie będzie jaśniejszy niż w rzeczywistości. Na noc to chyba noktowizor. > Acha, i jeszcze jedno, czy są producenci jakich polecacie ? Tańsze i dobre lornetki w swojej klasie produkuje Delta Optical. Te najlepsze to przykładowo Leica, Kowa, Svarowski. Jeżeli nie masz specjalnych ograniczeń to Svarowski na pewno zadowoli każdego klienta. 7-10 tys. zł i masz lornetkę marzeń. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Re: Lornetka, monookular, lunetka 06.12.11, 22:06 Cześć, Ja posiadam 7x50 "Swift" (wide angle) t.z. 420 ft at 1000yds. Jest ważne żeby nie była ciężka. W nocy można widzieć doskonale i jak jest księżyc to prawie jak w dzień. Jak jestem na pustyni to w nocy widać na kilometry. (na pustyni nie ma prawie chmur) Załączam tez link i tam jest podobna do mojej: www.opticsplanet.net/swift-7x50mm-zcf-a-armored-aerolite-binoculars.html www.optics4birding.com/seahawk-7x50-waterproof-280.html Odpowiedz Link
mrsjo2000 Re: Lornetka, monookular, lunetka 19.12.11, 20:46 Stanie prawdopodobnie na STEINER 10 X 42. Mam nadzieje ze bedzie zadowolony.... Dziekuje za podpowiedzi ! Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Re: Lornetka, monookular, lunetka 21.12.11, 07:45 Steiner jest bardzo znana firma. 10x42 wedlug (mojej formuły)= korzeń 42 wychodzi 6.48 x 10 = 64.8 !!! wygląda ze jest lepsza niż 7x50... Czy możesz podać ile jest warta, bo myślę ze jest droga. Czy ma tez filtr na mgłę i "wide angel" Odpowiedz Link