01.09.14, 21:15
Witam,

proszę o pomoc w przypisaniu znalezionego pióra do właściciela ?
Pióro zostało znalezione na skraju lasu iglastego na granicy z polem,
w godzinach porannych. Pióro ma długość ok. 25 cm.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3697931,2,1,pioro.html
Pozdrawiam,
Małgorzata

Obserwuj wątek
    • palczak.madagaskarski Re: pióro 01.09.14, 21:57
      Bez książek pod ręką, na pierwszy rzut oka - wydaje mi się, że to jastrzębia.
      • beta.13 Re: pióro 01.09.14, 23:06
        Dziękuję za odpowiedź, miałam nadzieję, że to pióro należy do sowy, które są w pobliżu.
        Mam jeszcze pytanie, czy jastrzębie polują nocą, pytam ponieważ w ostatnią noc ok.4,30
        jakiś spory ptak przemieszczał się między drzewami i wydawał odgłos trochę podobny do
        kruka, ale dużo mocniejszy i dłuższy.

Pozdrawiam,
        Małgorzata

• palczak.madagaskarski Re: pióro 02.09.14, 00:31
          Jastrząb jest dziennym drapieżnikiem, nie sądzę, żeby polował w nocy. To, że w danym miejscu są jastrzębie, nie znaczy, że nie ma sów smile Posłuchaj głosów różnych gatunków, np. na stronie xeno-canto. Jeśli chodzi o rozpoznawanie sowich piór, to mają one charakterystyczny "puszek" na powierzchni - jeżeli pióro jest bardzo mięciutkie w dotyku, to należało do sowy smile Chociaż pewnie jak się nie głaskało nigdy sowiego pióra, to ciężko to ocenić...
          • beta.13 Re: pióro 02.09.14, 21:01
            Serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
            Widać dużo nauki jeszcze przede mną.
            Jeżeli mogę prosić w kilku kwestiach;
            zrobiłam w dniu dzisiejszym zdjęcia, proszę o potwierdzenie, czy są to gęsi:
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3698688,2,3,klucz2.html
            oraz proszę o identyfikację ptaka:
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3698692,2,1,DSC09130.html
            i ostatnie proszę o rozpoznanie piór:
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3698708,2,1,pioro.html
            Serdecznie pozdrawiam,
            i z góry dziękuję za pomoc w nauce
            Małgorzata

• palczak.madagaskarski Re: pióro 02.09.14, 21:42
              W kluczu, o ile mnie wzrok nie myli, lecą łabędzie - całe białe, długie szyje, ciemne dzioby.
              Na drucie siedzi dzierzba gąsiorek - młody albo samica.
              A pióro to sowa smile moim zdaniem to lotki i bodajże okrywa (to mniejsze) uszatki. Zatem masz materiał porównawczy, możesz pogłaskać te piórka i pióro z poprzedniego postu - czujesz różnicę? smile
              • beta.13 Re: pióro 02.09.14, 22:56
                bardzo dziękuję za odpowiedź,
                super - a ja myślałam, ze to gęsi,
                dobrze chociaż, że z piórami sowy mi się udało.
                Porównałam oba pióra, faktycznie, pióro sowy jest aksamitne, delikatne i podatne, a pióro jastrzębia jest ostre i sztywne.

Jestem w trakcie lektury "pod kreską",
                ale mam jeszcze cztery pióra; trzy już teraz podejrzewam, że to sowa, a czwarte nie mam pojęcia, więc znowu proszę o pomoc.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3698765,2,1,1.html
                fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3698766,2,2,2.html
                fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3698767,2,3,3.html

A ja zaraz biorę się za dalszą lekturę podaną pod postem.

Pozdrawiam,
                Małgorzata

• palczak.madagaskarski Re: pióro 03.09.14, 10:46
                  Te piórka wyglądają na jakiegoś kuraka - bażant albo kuropatwa. Jaką długość ma każde z piór? Jeżeli to najdłuższe ma ok. 20 cm, to będzie bażant. Nie jestem pewna tego piórka w kropki, przeglądam strony internetowe i nie znalazłam takiego u bażanta.
                  Polecam do poczytania o piórach: forum.przyroda.org/piora-vf47.htm Jest trochę zdjęć, są też polecane książki i bardzo fajne strony internetowe (niestety, nie wszystkie linki do stron są aktualne). Ze stron ze zdjęciami piór bardzo lubię tę: www.michelklemann.nl/verensite/start/index.html

> Jestem w trakcie lektury "pod kreską",
                  Bardzo dziękuję za odwiedziny smile Mam nadzieję, że się podoba, i zapraszam.
                  • beta.13 Re: pióro 03.09.14, 20:49
                    Witam,

dziękuję za informację, chodzę do lasu codziennie, niby na
                    grzyby, ale głownie przynoszę pióra.
                    Rozpoznałam te piórko w plamki jest to perliczka.

Pozdrawiam,
                    Małgorzata
                  • behemot17-13 Re: pióro 05.09.14, 21:16
                    też sobie zaglądnąłem po dłuższym czasie niezaglądania i . i szpaki są najlepsze, w chmurce której nie ma mógłby być tekst - i po co się męczysz. wyszło dwuznacznie, to jeszcze dodam, świetny rysunek i pole do interpretacji.
                    • palczak.madagaskarski Re: pióro 07.09.14, 14:48
                      Dziękuję smile
                      Szpaczki były rysowane jako ilustracja do książki (która niestety już dwa lata nie może powstać), dlatego to sam rysunek bez dymka. Ale pomysł dobry big_grin
            • miostatyna Re: pióro 08.09.14, 14:30

w kluczu lecą łabędzie (raczej nieme ) , na drucie siedzi samiczka wróbla , ale nie na 100 % . Zbyt daleko sad, a pióra to moim zdaniem puszczyk, ale trzeba by dotknąć zewnętrznej strony piór czy są delikatne w dotyku. Warto na przyszłość wygładzić pióra przesuwając po nich palcami, gdyż wiele szczegółów może się "ukryć" w tych "rozczochraniach " ( np. tzw. emarginacja smile
              Pozdrawiam smile
              • palczak.madagaskarski Re: pióro 08.09.14, 15:47
                >
                > w kluczu lecą łabędzie (raczej nieme ) , na drucie siedzi samiczka wróbla , ale
                > nie na 100 % . Zbyt daleko sad

Nie na 100%, bo na 100% to jest gąsiorek. Zdjęcie można powiększyć i wtedy wszystko dobrze widać. A pióro po porównaniu zdjęć w sieci pasuje mi zdecydowanie na uszatkę, mogę zmienić zdanie, ale tylko pod wpływem mocnych kontrargumentów.
                A tak w ogóle to to wszystko napisałam już parę postów wcześniej wink
    • ligrom_mechuma Re: pióro 07.09.14, 10:43
      Jasne, że jakiś drapieżny.
      Myszołów?
      Precyzyjnie nie da się.
      • palczak.madagaskarski Re: pióro 07.09.14, 14:47
        Piórek w tym temacie było wrzuconych kilka, a niestety to forum układa posty tak, że ciężko się domyśleć, które pióro masz na myśli.
        Jeśli to pierwsze, to według mnie nie jest to myszołów. A precyzyjnie - znaczy do gatunku - jak najbardziej się da, tylko trzeba mieć do tego odpowiednią wiedzę. wink
    • iffa4 Re: pióro 07.09.14, 11:27
      Jestem teraz poza domem, więc pomóc w identyfikacji nie mogę.
      Ale wszystkim 'piórkowcom' polecam książkę "Tropy i ślady ptaków".

www.matras.pl/tropy-i-slady-ptakow.html
      Nakład wyczerpany, ale jakiś czas temu widziałam na Allegro.

Znakomita, jeszcze się nie zdarzyło, żebym nie zidentyfikowała z nią piórka smile Do tego czaszki, wypluwki, odchody itp.
      • palczak.madagaskarski Re: pióro 07.09.14, 14:50
        Ech, też mam tę książkę, ale jakoś chyba nie umiem z niej korzystać sad Czasami opis nie zgadza mi się z tym co widzę na rysunku, nie ma też opisanych cech odróżniających od piór podobnych gatunków. Do oznaczania czaszek i tropów książki nie używałam, więc tu się nie wypowiadam. smile
        Zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu książeczka Bezzela www.poczytaj.pl/177226 , niestety nie ma tam zbyt wielu gatunków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka