barbie26 22.01.06, 13:12 co to za ptaszek, ma czubek na główce i jest szary, skrzydelka troszkę nakrapiane. mam takich sporo w ogrodzie, chciałabym wiedziec co to za ptaki, pomóżcie ! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lablafox Re: kto mi pomoże? 22.01.06, 13:14 Jeśli większa od wróbla ( we wróblim kolorze)i bardzo szybko chodzi , małymi kroczkami to dzierlatka. Odpowiedz Link
abstrakt2003 Czy to wyglądało tak? 22.01.06, 14:44 www.hlasek.com/foto/galerida_cristata_119.jpg Odpowiedz Link
marta_znawca Re: Trochę lepsze 22.01.06, 16:10 Ale szary... To może Czubatka (Parus cristatus )??? pl.wikipedia.org/wiki/Czubatka Odpowiedz Link
cereusfoto Re: kto mi pomoże? 22.01.06, 19:34 O tej porze dzierlatka?! Mieszkasz w Polsce? A moze to kwiczoł tylko trochę "wkurzony" i stąd ten czubek? www.nuzban.scholaris.pl/zwierz/k/kwiczol.htm Odpowiedz Link
carduelis Re: kto mi pomoże? 22.01.06, 19:40 cereusfoto napisała: > O tej porze dzierlatka?! Dzierlatka jest gatunkiem osiadłym, nie odlatuje na zimę... Odpowiedz Link
barbie26 Re: kto mi pomoże? 23.01.06, 09:06 dzierlatka to nie jest, ponieważ "moje" ptaki maja troszkę czerwonego koloru na skrzydelkach i troszkę na główce. Sikorka tez to nie jest. Sikorkę bym poznała.Kwiczoł też odpada, bo wszystkie te ptaszki tak wyglądaja, więc niemożliwe by jeden z nich wyglądał na wkurzonego. a co do wilekości to tak na moje oko rozpietość skrzydeł ma ze 20 cm.jeśli ktoś ma jeszcze jakies pomysły to będę wdzięczna. Mieszkam oczywiście w Polsce, w północnej jej częśći. Odpowiedz Link
derwalski Re: kto mi pomoże? 23.01.06, 09:55 A moze jemioluszki? tarsiger.com/index.php?p=pics&sp=list_wp&list_results=true&family=&species=54800&name=Tilhi%2C+Bohemian+Waxwing%2C+Bombycilla+garrulus&lang=eng Odpowiedz Link
barbie26 Re: :)))))))))))))))) 23.01.06, 13:38 To Jemiołuszki!!! ))) Bardzo sie cieszę,że wiem juz co to za ptaszki. I faktycznie żywią się owocami Dziękuje wszystkim serdecznie i pozdrawiam Odpowiedz Link