dalenia 15.12.12, 14:38 Szukałam pewnych informacji na zajęcia i natrafiłam na Atię Starszą- siostrzenicę Juliusza Cezara. I teraz pytanie - skoro nadajemy różne łacińskie Julie, Oktawie czy Gaje, to w sumie dlaczego by nie nadać Atii? Znalazłam też męską wersję - Atiusza. Co myślicie o Atii i Atiuszu? No i czy dałoby radę zarejestrować je w USC? Mnie się wydaje, że nie powinno być kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Atia i Atiusz 15.12.12, 15:16 A czy tak calkowicie po polsku nie powinno byc jednak Acjusz i Acja? Tak sobie gdybam (analogicznie do Tatiany i Tacjany)... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Atia i Atiusz 15.12.12, 15:19 Nie mam pojęcia Posiłkowałam się wikipedią i forum historycznym - wszędzie jest Atia. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Atia i Atiusz 15.12.12, 16:56 Nie podoba mi się ani żeńska forma, ani męska. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Atia i Atiusz 16.12.12, 00:37 Nie wiem, czy faktycznie to nie powinna być Acja/Acjusz. Hypatia też funkcjonuje w takiej formie imienia, gdy tymczasem powinna być Hipacją. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Atia i Atiusz 16.12.12, 16:25 Tak? Łeeee, to Acja już mi się tak nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Atia i Atiusz 16.12.12, 16:46 Atia całkiem, całkiem, Atiusz niekoniecznie (podobnie jak Ty, nie przepadam za -uszami). Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Atia i Atiusz 16.12.12, 17:00 Atia podoba mi się średnio,Atiusz niezbyt . Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Atia i Atiusz 18.12.12, 11:43 Powtarzam sobie w myślach "Atia... Atia..." i coraz bardziej mi się podoba. Niestety męska wersja nie przypadła mi do gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
42andzia Re: Atia i Atiusz 18.12.12, 15:29 Oj chyba nie bardzo, za granicą to może szybciej ale u nas ksiadz chyba by nie pozwolił. Odpowiedz Link Zgłoś