madziarek_edziecko 18.04.05, 12:50 A jak podobają sie Wam te imiona. Dzis Flawiusz obchodzi imieniny. Flawia nawet ciekawie brzmi, Flawiusz mniej. Nie podoba mi sie. Jakie jest Wasze zdanie ? Madzia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
idaaa Re: Flawia, Flawiusz 18.04.05, 13:03 Flawia kojarzy mi się z koleżanka z okresu studiów (sympatyczną indywidualistką nie grzeszącą urodą) Flawiusz natomiast wydaje mi się bardzo niemęski (podobnie jak Aureliusz i Juliusz)... I z tego względu wolę inne imiona Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Flawia, Flawiusz 18.04.05, 14:01 Flawia podoba mi sie, nawet bardzo. Flawiusz odpada ze wzgledu na "-uszy" Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Flawia, Flawiusz 18.04.05, 15:59 Flawia ......cholera, dlaczego ja musze miec zawsze skojarzenia z jakims brazylijskim serialem....? Flawiusz - nie. Z tego samego powodu co Klaudiusz. A od Klaudiusza juz blisko do Klaudii, ktorej nie cierpie.... Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: bonnie 19.04.05, 14:43 dobrze Ci się kojarzy, też ją znam (tę Flawię z serialu) a jak nie chcesz, żeby Ci się kojarzyło - przestań oglądać DD Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: bonnie 19.04.05, 14:48 Czy myslisz o tym samym serialu co ja? Juz go nie puszczaja, a ja nadal nie moge oprzec sie skojarzeniom... Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: bonnie 20.04.05, 14:42 kurcze tytułu nie pamiętam - "Po prostu miłość"? Flawia była przyjaciółką Eleny. Panie miały biuro dekoratorstwa wnętrz. Elena święta - Flawia mniej, ale lubiłam obie. Lubię TE seriale brazylijskie - są jak nasz "Klan", ale już od dawna nic w ten deseń nie puszczają. A oglądałaś może serial sprzed chyba 7 lat, gdzie również grała Elena. Tam był taki chłopak cud urody - Bruno mu było? Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Flawia, Flawiusz 18.04.05, 16:59 flavius jest przymiotnikiem łacińskim i znaczy po prostu:żółty,płowy.Było to rodowe imię/a więc coś w rodzaju nazwiska/ w rodzie Flawiuszów Odpowiedz Link Zgłoś
alija4 Re: Flawia, Flawiusz 22.07.05, 16:48 byl taki slynny rzymski historyk Jozef Flawiusz, usynowiony przez cesarza Wespazjana. Zyl w drugiej polowie I w ne. W jego pismach ('Wojna zydowska') wlasnie znaleziono historyczne potwierdzenie zycie Jezusa. Sam pochodzil z zydowskiej rodziny, ale byl - jak wspomnialam - silnie zasymilowany, jesli tak mozna odpowiedziec w odniesieniu do tamtych czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: Flawia, Flawiusz 17.12.05, 13:19 > flavius jest przymiotnikiem łacińskim i znaczy po prostu:żółty,płowy. Zreszta widac wyrazne (indoeuropejskie moze) pokrewienswo pomiedzy łacinskim słowem "flavia" a polskim słowem "płowa". Mozna tłumaczyc po prostu: "jasnowłosa" czyli: blondynka. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Flawia, Flawiusz 19.04.05, 19:26 Moje jedyne skojarzenie -gra Diablo II Flawia tam to taka luczniczka stojaca na rozstaju drog. Podoba mi sie. Tak Quo vadis troche zalatuje Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Flawia, Flawiusz 20.04.05, 09:16 magia napisała: > Moje jedyne skojarzenie -gra Diablo II > Flawia tam to taka luczniczka stojaca na rozstaju drog. > Podoba mi sie. Tak Quo vadis troche zalatuje > Magia, fakt Flawia była w Diablo II. Grałam w to kiedys namiętnie Odpowiedz Link Zgłoś
poliksena Re: Flawia, Flawiusz 21.07.05, 13:21 Flawia mi się podoba, Flawiusz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia201 Re: Flawia, Flawiusz 01.08.05, 22:53 Flawia - śliczne Flawiusz - niczego sobie!! Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Flawia, Flawiusz 05.09.05, 19:25 Flawia-owszemi imię ładne,ale Flawiusz...I tu znowu potwierdza sie teoria o tym,że męskie odpowiedniki imion są zwykle brzydsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Flawia, Flawiusz 15.12.05, 10:57 Flawia podoba mi sie od zawsze ! Zamiast Flawiusza wybrałabym Flawiana ,ale i tak bardziej podoba mi sie Flawia ! Śliczne absolutnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Flawia, Flawiusz 16.12.05, 15:55 bea-sjf napisała: > Flawia podoba mi sie od zawsze ! > Zamiast Flawiusza wybrałabym Flawiana ,ale i tak bardziej podoba mi sie Flawia > ! > Śliczne absolutnie ! Mnie tez nadal baaardzo sie podoba! Odpowiedz Link Zgłoś