gaudencja 07.11.05, 21:32 Byl kiedys jeden tylko malutki wateczek o tym imieniu, a zasluguje chyba na wieksza uwage. Bardzo mi sie podoba - jest dzwieczne i wyraziste. Jak oceniacie jego szanse na zawojowanie serc mamus? Bo moim zdaniem sa spore, gdyby tylko zaczelo sie mowic o nim wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Cyryl 07.11.05, 23:07 Tez mysle, ze ma szanse wybicia sie, mnie niestety niezmiennie kojarzy sie z ksiazka "Cyryl, gdzie jestes?" Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Cyryl 07.11.05, 23:51 Też mi się podoba. Zawsze się dziwiłam, że jest takie rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja011 Re: Cyryl 08.11.05, 00:42 Popieram w 100% bardzo ładne i zasługuje na szersze zainteresowanie ze strony przyszłych mam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyryl 07.04.06, 20:12 mamamichalka1 napisała: > Też mi się podoba. Zawsze się dziwiłam, że jest takie rzadkie. Właśnie - czemu? Czy może to ktoś racjonalnie wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyryl 08.11.05, 19:03 Niekoniecznie; w koncu malo Damianow ma braci Kosmow. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Cyryl 07.04.06, 22:16 Mi rowniez podoba sie to imie i tez nie wiem dlaczego to imie jest takie rzadkie, a wlasciwie ile ma nadan w Polsce?? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Cyryl 07.04.06, 22:30 adziunia napisała: > Mi rowniez podoba sie to imie i tez nie wiem dlaczego to imie jest takie > rzadkie, a wlasciwie ile ma nadan w Polsce?? 908 Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Cyryl 08.04.06, 16:59 to rzeczywiscie malutko... Mnie sie podoba. Ale mam wrazenie (m.in. po dyskusji z moim mezem), ze jest toimie, ktore bardziej podoba sie kobietom, a faceci uwazaja je za "niemeskie". Mozecie przetestowac na waszych facetach? Bo ciekawa jestem, czy to tylko w moim otoczeniu, czy taka ogolna prawidlowosc Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyryl 08.04.06, 21:17 Posłusznie przetestowałam i mój powiedział, ze jest fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Cyryl 10.04.06, 13:33 hehe, to moj trefny jakis... A koledzy pewnie mu wtoruja zebys ie dowartosciowal Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Cyryl 10.04.06, 13:50 Dla mnie Cyryl jest absolutnie męski ,ale siedzi mi mocno w głowie jego pochodzenie z greckiego "pan ,władca" . W "Noelce" stryjek Cyrylek ,o ile dobrze pamiętam ,nazywany jest Cyryjkiem ( młodego by można wołać Ryjku - co z kolei kojarzy się z Muminkami )) ). Jakie macie propozycje drugiego imienia pasującego do Cyryla ??? Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Cyryl 10.04.06, 15:59 Bea, a co, na nastepnego chlopca liczysz? DDD Argument z Ryjkiem girtes-malz uwielbia Ryjka, wiec powinien byc zadowolony A na drugie imie... Mnie za silnie ten Konstanty czy raczej Konstantyn siedzi, musialabyms ie zastanowic... Tak od kilku dni sobie smakuje to imie i coraz bardziej mis ie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Cyryl 14.04.06, 22:50 Ciekawe rzeczy nt imion można znaleźć na onecie , przy Cyrylu ( bracie Metodego) jest w nawiasie podane Konstantyn ( czyżby imię świeckie ?). kartki.onet.pl/S,0,imiona.html?Param=131164 Na kolejnego chłopca liczy mąż ,ja tam marzę o córce ,chociaż męskich imion upatrzonych mam więcej Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Cyryl 14.04.06, 22:58 Bea, tak sw. Cyryl mial jako imie chrzestne Konstantyn wlasnie (badz Konstanty, zalezy od zrodla). Hehe, to odrotnie niz my-my mamy imion zenskich dla kolejnych trzech corek, za to ZADNEGO wspolnego meskiego... Moze sprzedasz kilkapomyslow? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Cyryl 14.04.06, 23:46 martka_k napisała: > > Hehe, to odrotnie niz my-my mamy imion zenskich dla kolejnych trzech corek, za > to ZADNEGO wspolnego meskiego... Moze sprzedasz kilkapomyslow? Martko, u mnie podobne. Jesli dla corki imion, dla chlopca zadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf poza Cyrylem 15.04.06, 13:15 Mocne męskie typy wymieniłam w rankingu 2006 ,mozna by jeszcze do nich dodać Baltazara i coś jeszcze wyszperać .Mąż obstaje przy Joachimie ) Dla dziewczynki Emnilda oczywiście Drugie w sferze spekulacji (pomysły mile widziane ) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: poza Cyrylem 15.04.06, 15:30 bea-sjf napisała: > Dla dziewczynki Emnilda oczywiście Drugie w sferze spekulacji (pomysły mile > widziane ) Emnilda Adonia Emnilda Ammonia Emnilda Apolonia Emnilda Eugenia Emnilda Epifania Emnilda Gardenia Emnilda Leonia Emnilda Laurencja Emnilda Septymia Emnilda Hortensja Emnilda Sydonia Emnilda Melania Emnilda Fawila Emnilda Fidelia Emnilda Klaudyna Emnilda Felicja Emnilda Serafina Emnilda Hersylia Emnilda Nikazja Emnilda Nemezja Emnilda Otylia Emnilda Ofelia Emnilda Oriana Emnilda Sabina Emnilda Klara Emnilda Aurelia Emnilda Oksana Pasuje Ci coś ? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: poza Cyrylem 16.04.06, 20:37 Moderatorzy chyba taką mają moc ,by propozycje drugiego imienia dla Emnildy przenieść do wątku nt tego imienia ,o co proszę ślicznie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=23204261&a=34423789 Dzięki theodorko )) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: poza Cyrylem 16.04.06, 20:54 Beo - nie da się tego zrobić Moderator może tylko skasować czyjąś wypowiedź, bez ingerowania w strukturę wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyryl 19.11.06, 22:54 bea-sjf napisała: > Ciekawe rzeczy nt imion można znaleźć na onecie , przy Cyrylu ( bracie > Metodego) jest w nawiasie podane Konstantyn A propos Onetu i "Wielkiej księgi imion", która tam jest powieszona, wyczytałam ostatnio na stronach Rady Jezyka Polskiego bardzo ciekawe rzeczy: „Wielka księga imion” I. Marinkovicia Na rynku księgarskim ukazała się pozycja pt. „Wielka księga imion” autorstwa I. Marinkovicia, wydana przez wydawnictwo Europa. W sprawie tej książki Rada przesłała do Podsekretarza Staniu MSWiA Jerzego Mazurka pismo następującej treści: Warszawa, dn. 26 listopada 2004 roku RJP-427/W/2004 Rada Języka Polskiego po zapoznaniu się z opiniami wybitnych onomastów – prof. Aleksandry Cieślikowej i prof. Aleksandry Malec – na temat „Wielkiej księgi imion” I. Marinkovicia, wyd. Europa, Wrocław 2004, prosi o niekorzystanie z niej w urzędach stanu cywilnego. Zbiór imion zgromadzonych w „Księdze” nie może służyć jako podstawa do nadawania imion oficjalnych. Są tam postaci graficzne niezgodne ze współczesnymi przepisami ortograficznymi: Aaron, Abbon, Aelreda, Aecjusz itp. Zdumienie budzi zestaw imion rzekomo słowiańskich, jak i ich etymologie: Boskor ‘Bogu skory’, Bosłuch ‘Boga słuchaj’, Barwysław ‘bardzo wyniosły’. Bawita ‘bawiąca się doskonale’, Bosz ‘do Boga podobny’, Juzew ‘już wciąż wzywam Boga’ , Rolmierz ‘rolnik, dzielny’, Uściechimir ‘jaśniejący, błyszczący uciechą’, Władzymił ‘władzy miły’. Trudno określić liczbę podobnych imion i fantastycznych etymologii. Jest bardzo duża. Jak widać, szczególnie liczne są wymyślone i wadliwie objaśnione imiona, tzw. starosłowiańskie. Autor nie zapoznał się z żadną z istniejących na ten temat naukowych i popularnonaukowych publikacji. Zaprezentował swoistego rodzaju niefrasobliwość i igraszki z imiennictwem. „Wielka księga imion”, nierecenzowana przez językoznawcę, wprowadza czytelników w błąd i przynosi więcej szkody niż pożytku. Jako odpowiedź na to pismo Rada dostała z MSWiA list z podziękowaniem za interwencję i przestrogę oraz zapewnieniem, że została ona przekazana urzędom wojewódzkim całej Polski. Wojewodowie zostali upoważnieni do poinformowania kierowników urzędów stanu cywilnego o nieprzydatności (a wręcz: szkodliwości) „Wielkiej księgi imion” w ich pracy. www.rjp.pl/?mod=dokumenty&id=20 Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Cyryl 16.04.06, 22:53 hmm to ja też przetestowałam i mój powiedział "z jakims diablem mi się kojarzy " no cóz człowiek z wyobraźnią ) Jesli chodzi o mnie to mi sie juz bardziej z jakąs pozytywną bajkową postacią kojarzy... sama nie wiem . Nie znam zadnego Cyryla , jakoś ciezko mi jednoznacznie stwierdzić czy mi się podoba czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Cyryl 08.04.06, 14:39 Mialam do niego neutralny stosunek dopoki nie uslyszalam jak Szwajcarzy wolaja na jednego takiego: Ciryll i strasznie brzydko to brzmialo. Odpowiedz Link Zgłoś
tippi Re: Cyryl 10.04.06, 21:21 mi się podoba, choć za bardzo kojarzy z "Pięcioro dzieci i coś" Edith Nesbit. A czemu nie popularne? hm... może dlatego że trochę ciężko wymówić bo np. "Kuba" to da się powiedzieć bardzo szybko, ale jak się chce tak samo szybko powiedzieć "Cyryl", to już się trochę język plącze.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyryl 10.04.06, 22:57 Za to Cyryla nie można wypowiedzieć z takim akcentem, jak Dziewoński Kubę w tym skeczu z Kabaretu Dudek Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Cyryl 19.06.06, 17:38 Podnoszę wątek -może jeszcze ktos się wypowie? Z moich pytań wśród znajomych opinie były takie :panie na ogół twierdziły ,że ciekawe ,a nawet ładne ,panowie ( pytałam panów ciut młodszych , poniżej lat 30 ) początkowo się krzywili ,po zastanowieniu uznali ,że "może być " ( "ale metody byłby lepszy "). Czy Cyryl Achilles nie brzmi ekstra ?)) Odpowiedz Link Zgłoś
zakochalam_sie Re: Cyryl 19.06.06, 18:17 Cyryl - dla mnie super. Kojarzy mi się z - oczywiście - bratem Metodego i z Wiedźminem, chociaż tam była Cirilla. Super imię. Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek Re: Cyryl 19.06.06, 18:28 właśnie kojarzy mi się z Cirilla, Arweną-Cirillą Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyryl 19.06.06, 18:51 bea-sjf napisała: > Czy Cyryl Achilles nie brzmi ekstra ?)) Super ))) Odpowiedz Link Zgłoś
anika61 Re: Cyryl 19.06.06, 18:26 Mi też kojarzy się z Cirillą I bardzo, bardzo mi się podoba, właśnie w wydaniu męskim. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Cyryl 20.06.06, 13:35 Podoba mi się. Moim zdaniem Cyryl Joachim brzmi świetnie. Achilles dla mnie odpada Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Cyryl 22.06.06, 15:38 Samo imię jest spoko, tylko żeby się jeszcze ładnie komponowało z nazwiskiem. Cyryl Nowosielski - mój znajomy z podstawówki - brzmi nieźle, ale Cyryl Kowalski, Cyryl Nowak, Cyryl Móżdżek itd., to już gorszy zestaw Ponadto zapytałam małżona o opinię - 'Cyrkiel, fuj...' Dokładnie tak samo mi się skojarzyło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_m Re: Cyryl IP: *.eu.org 23.11.06, 19:15 Proszę mi wybaczyć!! Ale imię Cyryl kojarzy mi się z homoseksualistą(ale to już dłuuga historia ) Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: Cyryl 19.11.13, 22:04 Dziś dowiedziałam się że znajomy z pracy dał tak na imię swojemu synkowi wczoraj. Cyryl Tak mi się spodobało , że odgrzebałam ten stary wątek Moim zdaniem całkiem niezłe imię. Może ktoś jeszcze się wypowie o Cyrylu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_cyryla Re: Cyryl 20.11.13, 10:53 Jako mama 5 letniego Cyryla powiem, że uwielbiam to imię Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Cyryl 20.11.13, 12:24 Uwielbiam Cyryla - jest dość wysoko na mojej męskiej liście Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Cyryl 15.08.18, 19:26 Przyznam, że moja miłość do Cyryla zmalała na tyle, że już nawet nie mam go na swojej liście Gdyby małżonek bardzo nalegał, to może bym się skusiła. Mogłabym też namawiać na Cyryla przyjaciółkę, bardzo bym go doceniła u kogoś, ale jednak nie jest to imię, które widziałabym u swojego syna. Ja jednak wolę bardziej dziadkowe klimaty, najlepiej z oczywistymi fajnymi zdrobnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Cyryl 20.11.13, 16:10 Od dawna bardzo mi się podoba,mogłabym nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Cyryl 24.11.13, 19:09 Mojego kuzyna córka ma psa, który wabi się Cyryl Tak, więc poprzez skojarzenie z owym psem, u mnie jako imię do nadania dla chłopca odpada. Poza tym, również zwierzęco kojarzą mi się imiona nadane psom w rodzinie i wśród znajomych, tj. Majka, Sara, Maks i Kaja, dziadek miał konie: Maciek i Kaśka oraz knura Wojtka Nawet spotkałam jedną babcię, która wołała na psa Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Cyryl 20.11.13, 15:34 Lubię jego brzmienie, coraz bardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Cyryl 25.11.13, 18:00 Mi się nie podoba, mam nadzieje, że nie stanie się popularne... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek-kd Re: Cyryl 01.12.13, 18:52 mi się spodobało - przed laty....20 i przypomniałam sobie, gdy rodził sie maluch - został Cyrylem Adamem męzowi się podoba - mowi, ze b męskie wszyscy: lekarz, panie z klubiku, sasiedzi bardzo pozytywnie na to imię reagują tylko ja....choc lubię...miewam problem z mówieniem tego "CYR" - "dreszcze mi po zębach chodzą" Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_luba Re: Cyryl 02.12.13, 15:54 Podoba mi się. Można je upowszechnić, nadając takie imię bohaterowi jakiejś telenoweli Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Cyryl 11.08.18, 14:22 To jedno z tych imion, które podobają mi się bardzo, ale nie odważyłabym się nadać. Czemu? Sama nie wiem. Są imiona niepopularne, nieosłuchane, które nadałabym bez wahania, ale są też takie, które mimo iż się podobają, nie odważyłabym się. Takim imieniem jest właśnie Cyryl. Być może obawiam się, że w przypadku Cyryla reakcje będą raczej negatywne, choć aż tak reakcjami się nie przejmuję zazwyczaj. Sama nei wiem. No coś z nim jest nie tak Odświeżam wątek, może akurat którejś przyszłej mamie wpadnie w ucho Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Cyryl 11.08.18, 18:03 Mnie się Cyryl kojarzy z taką wiewiórką z dobranocki - takie miała imię właśnie. Nie wiem, czy bym nadała sama, ale imię ciekawe, warte uwagi. Gdyby chłopak był do tego przystojny i inteligentny, to wrażenie mogłoby być piorunujące! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek-kd Re: Cyryl 14.08.18, 02:38 ciekawostka: na prawoslawnym Podlasiu, gdzie mamy domek to imie jest....ciekawostką - ani cyryla w okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyryl 19.08.18, 10:52 To nie dziwi. Odrębność imiennicza populacji prawosławnej już raczej nie występuje, od dawna. Unifikacja zaszła bardzo daleko. Telewizja, nie Kościół, najbardziej teraz kształtuje gusta i aspiracje. Odpowiedz Link Zgłoś