mathillde 27.06.06, 17:24 Przeczytałam jakiś stary artykuł o Paulinie Jaskólskiej , w którym pisało , że ma ona córeczkę Lillę. Muszę przyznać , że imię strasznie mi się spodobało ,ale czy funkcjonuje ono osobno czy jako skrót od Liliany,Lilii,Lilianny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Lilla? 27.06.06, 17:28 Lilla to imię literackie ("Lilla Weneda"), które funkcjonuje zupełnie osobno i samodzielnie. Znam doroslą Lillę. Mnie się też to imię bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lilla? 27.06.06, 22:52 Może to ta sama? Czy jest przypadkiem z Mokotowa? Odpowiedz Link Zgłoś
pipi43 Re: Lilla? 28.06.06, 19:02 Nie, zdecydowanie bardziej na południe - jakieś 280 km) Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Lilla? 24.08.06, 23:46 gubię się jeśli występują różne wersje. Rozumiem, że istnieją: a) Lilia b) Lilla c) Lila? d) Liliana e) Lilianna Jeszcze są jakieś?) To chyba najbardziej mylące imię, co mnie denerwuje, a samo brzmienie ładne. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lilla? 25.08.06, 19:00 a) Lilia w zasadzie jest imieniem nadawanym b. od niedawna, wcześniej w Polsce nieuzywanym (z wyjątkiem bodaj średniowiecza); b) Lilla jest imieniem calkiem całkiem nadawanym, dzięki "Lilli Wenedzie", c) Lila to zdrobnienie d) Liliana i e) Lilianna to dwie wersje tego samego imienia, z których za poprawniejszą uwaza się Lilianę. Liliana to też imię nowe w polszczyźnie. Jest jeszcze Lilioza (była taka święta). Moim zdaniem nieładne i brzmi jak jednostka chorobowa (np. jakaś egzema, na skórze pojawiają się wykwity podobne do lilii). Prawie nienadawane i b. mało znane. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Lilla? 25.08.06, 13:24 Bardzo ładne, ale zdecydowanie wolę Lilię. Lilla taka za bardzo śpiewna, z tym podwojnym L. Liliana też jest fajna (ale nie Lilianna). Lila dla mnie lepsza jako zdrobnienie. Za niepoważna. Imiona na LIL- są teraz super modne w krajach anglojęzycznych, szczególnie Lily (lyli) - np. w USA na miejscu 49 (a jeszcze 10 lat temu na miejscu 294), w Australii na miejscu 15, itp. W Niemczech Lilli/Lilly jest na miejscu 13. Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Lilla? 25.08.06, 15:44 Lilla bardzo podoba mi sie, chyba najbardziej ze wszystkich lilowatych imion Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Lilla? 25.08.06, 17:20 Znam Lilianę, Liliannę i Lillę. Z tych trzech Lilla podoba mi się zdecydowanie najmniej, może przez to, że "nosicielka" specjalnie sympatyczną osobą nie jest. O. Odpowiedz Link Zgłoś