adrianna.2 25.01.08, 15:32 Jaka patronka opiekuje sie wdowami i zmarlymi dziecmi? to bardzo wazne dla mnie, prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martuszkaw Re: Patronka 25.01.08, 17:24 Święta Elżbieta Turyngska opiekuje się wdowami. Zamrłe dzieci mają patrona analogicznego od imienia z chrztu. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Patronka 25.01.08, 19:07 Informacja z Santiebeati: patroni wdów: S. Anna 26 luglio S. Francesca Romana 9 marzo S. Giovanni Evangelista 27 dicembre S. Monica 27 agosto (to chyba widoczne: św. Anna, Franciszka rzymska, Jan Ewangelista i św. Monika, matka sw. Augustyna). Z kolei z Catholic forum - nie wiem tylko, czy są to patroni zmarłych dzieci, czy raczej ci, co wstawiają się przeciwko śmierci dzieci: Angela of Foligno - Aniela z Foligno Clotilde - Klotylda Concepcion Cabrera de Annida - nie będę tłumaczyć Concepcion Cyriacus of Iconium - Cyriak z Iconium Dorothy of Montau - Dorota z Montau Elizabeth of Hungary - Elżbieta Węgierska Elizabeth Ann Seton - Elżbieta Anan Seton Felicity - Felicyta Frances of Rome - Franciszka Rzymska Hedwig - Jadwiga, królowa Polski Isidore the Farmer - Izydor rolnik Joaquina Vedruna de Mas - Joachima Vedruna de Mas Julitta - Julita Leopold the Good - Leopold Dobry Louis IX - Ludwik IX Luchesius - Lukezjusz?? Margaret of Scotland - Małgorzata Szkocka Marguerite d'Youville - Małgorzata z Youville Matilda - Matylda Melania the Younger - Melania Młodsza Michelina - Michalina Nonna - Nonna Stephen of Hungary - Stefan Węgierski Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Patronka 25.01.08, 19:41 Przy św. Pauli Rzymiance w Wikipedii podany jest patronat nad wdowami. Ale nigdzie więcej tego nie widziałam. Czyli nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Patronka 25.01.08, 19:46 Nie, on jest nie tylko w Wikipedii: www.catholic-forum.com/saints/saintp17.htm Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek031982 Re: Patronka 19.01.16, 22:42 Za Wikipedią St. Nonna - Patronage death of children Odpowiedz Link Zgłoś