wimperga Ann 14.04.09, 19:35 Ewidentnie macie z mężem słabość do mitologicznych imion. Zwróciłam już na to uwagę na wcześniakach - Achilles, teraz Hektor/Afrodyta a starszy synek jak ma na imię? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Hektor/Afrodyta 14.04.09, 20:31 Podoba mi się Hektor. Afrodyta jest u mnie spalona ze względu na skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Hektor/Afrodyta 14.04.09, 20:50 z pewnoscia sa ladniejsze imiona mitologiczne niz podane w temacie na przyklad Odyseusz/Kaliope, moze zajrzyjcie do slownika mitologicznego Kopalinskiego Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hektor/Afrodyta 14.04.09, 21:51 Afrodytę zamieniłabym na Penelopę lub Poliksenę. Hektor - jeślibyście się zdecydowali, czemu nie? Imię z bogatymi tradycjami w polszczyźnie (vide Jaktorów). Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Hektor/Afrodyta 14.04.09, 22:17 u mnie są zdecydowanie na nie, choć Hektora łatwiej bym "przełknęła" Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Hektor/Afrodyta 15.04.09, 13:59 aneladgam napisała: > u mnie są zdecydowanie na nie, choć Hektora łatwiej bym "przełknęła" Pozwolę sobie podpisać się pod tą opinią. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Hektor/Afrodyta 14.04.09, 22:43 ja odwrotnie do przedmówczyń - Hektor nie, Afrodyta tak. Choć pewnie znalazłoby się jeszcze ładniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja12 Re: Hektor/Afrodyta IP: *.plock.mm.pl 15.04.09, 04:44 tylko nadawać.Poziom piaskownicy lub kolorowanek Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnanocka Re: Hektor/Afrodyta 15.04.09, 09:01 A może Ariadna? bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: OT do ciemnanocka 15.04.09, 09:26 Nie podobają mi się, wolę inne mitologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
a-nulla Re: Hektor/Afrodyta 15.04.09, 10:10 Niestety żadne z nich mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Hektor/Afrodyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 10:32 bez komentarza! Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Hektor/Afrodyta 15.04.09, 13:36 Hektor bardzo mi się podoba. Z żeńskich Ariadna. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_a30 Re: Hektor/Afrodyta 15.04.09, 22:08 do wimperga - starszy synek ma na imię Wiktor do ja12 - poziom piaskownicy to Julka i Kubuś IMHO Jeszcze dużo czasu, pomyślimy Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Hektor/Afrodyta 15.04.09, 22:40 We mnie imiona mitologiczne (niemal wszystkie) budzą przyjemne wrażenia estetyczne, ale... dziecka bym tak nie nazwała. Co wolno wojewodzie, to nie tobie, samochodzie Po pierwsze trudno je "uswojszczyć", zdrobnić, a po drugie - dobrze brzmią, moim zdaniem, tylko z dostojnymi nazwiskami. Moje dostojne nie jest. Afrodyta jest przepiękna, ale kompletnie nie do zdrobnienia... Bo jak? Afra? Afrodytka? Fruzia? Hektor może nieco łatwiejszy do zaakceptowania, ale też nie dla mnie. Wymieniana przez kilka osób Ariadna chyba najbardziej pasowałaby mi do codziennego użytku. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_a30 Re: Hektor/Afrodyta 16.04.09, 00:11 Nazwisko mamy na -ski, dość długie, więc ta Afrodyta to do zastanowienia się. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Hektor/Afrodyta 16.04.09, 10:11 Końcówka -ski to jeszcze jak cię mogę, kwestia, żeby nie było w jakiś sposób komiczne z mitologicznym imieniem. Np. Afrodyta Pawiańska w kręgu naszych znajomych mamy Orfeusza, nie wyobrażam go sobie z innym imieniem, ale jego rodzice byli Grekami, zamieszkałymi w Polsce. więc nazwisko ma greckie i całość, przyznaję, brzmi świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: Hektor/Afrodyta IP: 193.138.241.* 16.04.09, 12:42 Afrodyta ładnie, ale to imię dla bogini. Nawet na bardzo pięknej kobiecie to imię mogłoby leżeć jak jedna falbanka za dużo. Afrodyta to taka kobieta która spogląda na ziemski padół nawet nie z pogardą, a z drwiną. Ja bym się nie odważyła. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Hektor/Afrodyta 16.04.09, 12:51 Gość portalu: smok napisał(a): > Afrodyta ładnie, ale to imię dla bogini. Nawet na bardzo pięknej kobiecie to im > ię mogłoby leżeć jak jedna falbanka za dużo. cudne określenie! abstrahując od imienia, porównanie kupuję Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hektor/Afrodyta 16.04.09, 22:55 A mnie w warunkach ludzkich Afrodyta się kojarzy z zażywną Greczynką około 50-tki. Odpowiedz Link Zgłoś
conan7 Re: Hektor/Afrodyta 19.04.09, 00:59 "...macie(...)słabość do mitologicznych imion" Nie tyle o mity tu chodzi, nie mamy też dziadków w Grecji. Kochamy sie w kulturze łacińskiej, średniowiecznej. Wyrosła ona nie tylko z Biblii, ale również z filozofii greckiej, (stąd żona pytała o imię Sokrates). Z kolei filozofia wzięła się ze sztuki, zwłaszcza z poematów Homera. "Zażywna Greczynka po 50-tce"? Ale to nasza kultura, jak się czyta Sienkiewicza, to barokowa szlachta wiedziała więcej o Rzymie i Grecji niż my dzisiaj. Pałac w Wilanowie aż kapie od motywów antycznych. Ariadna-ładnie, ale b. oryginalnie, ze świecą szukać patronki. A co do tej falbanki to zarzut mocny, ale nie jest łatwo znaleźć imię które coś oznacza, nie jest pretensjonalne ani oklepane, jak Tomek czy Kasia. Starszy synek ma na imię Wiktor Mariusz (Mariusz to z Trylogii, oznacza Marsa czyli Aresa) ale Wiktorów coś teraz dużo. Penelopa też ładnie, Ariadna to raczej postać zmyślona, jak Danuta czy Grażyna. Próbuję znaleźć coś ładnego i z sensem, przy minimum ewentualnego obciachu, wielkie dzięki za sugestie (Ariadna i Penelopa - oba imiona naprawdę śliczne). Ostatecznie zawsze pozostaje Sandra, Dżesika, Kewin i Alan, żeby za bardzo nie odstawać...(he he, imiona dla ziomali) Mieszkamy w UK i z Hektorem jest pewien problem, bo kiedyś tak tu nazywano psy, to jak Tytus w Polsce, (dlatego Achilles nie dostał tak na imię). Brytyjczycy jak słyszą "Akilis" to zaraz kojarzą: aha, Brad Pitt! No cóż, srebrny ekran... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hektor/Afrodyta 19.04.09, 01:52 conan7 napisał: Ariadna-ładnie, ale b > . oryginalnie, ze świecą szukać patronki. Jest jest, jeśli o taką chodziło: www.santiebeati.it/nomi/Detailed/1369.html saints.sqpn.com/sainta7h.htm > . Próbuję znaleźć coś ładnego i z sensem, przy minimum ewentualnego obciachu, [ > b]wielkie dzięki za sugestie (Ariadna i Penelopa - oba imiona naprawdę śliczne) Dorzucam Tezeusza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
conan7 Re: Hektor/Afrodyta 19.04.09, 02:23 Dorzucam Tezeusza - dzięki, to może zamiast Herkulesa - Herakles, żeby bliżej źródła? Ale jak będzie wątły to dopiero obciach. A skoro Ariadna ma patronkę, to zaczyna wchodzić w grę, dzięki za linki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hektor/Afrodyta 19.04.09, 13:32 Super, Penelopa też ma zresztą patronkę: www.santiebeati.it/nomi/Detailed/3307.html Bardzo dużo imion mitologicznych ma patronów, Apollon np. także. Miałam dawno temu (naprawdę dawno) w rodzinie braci Achillesa i Apollona, nota bene, więc Achilles i Apollon są mi bliscy. Ale to tylko tak na marginesie. Wątły Herakles jest strawniejszy, niz wątły Herkules, z którym skojarzenia dotyczace siły są bardziej utrwalone. Z tej mańki mniej więcej może być jeszcze Platon - kilku patronów, m.in saints.sqpn.com/saintp44.htm Odpowiedz Link Zgłoś
clever.dragon Re: Hektor/Afrodyta 19.04.09, 18:25 Patrząc na imię Afrodyta z drugiej strony uważam, że gdy Afrodyta będzie miała 20 lat, ja być może będę przymierzała pierwszą moherową beretkę. Może rówieśnikom to imię będzie się podobało? Myślę, że to imię z gatunku tych, którymi można trafić kulą w płot lub w samo sedno. Słuchajcie intuicji. smok Odpowiedz Link Zgłoś
conan7 Re: Hektor/Afrodyta 19.04.09, 18:55 Właśnie właśnie, clever.dragon, rzecz w tym że jestem maksymalistą i chciałbym trafić w dziesiątkę, ale niekoniecznie do własnej bramki, imię to nie buty czy sukienka, stąd wybór trudny. Odpowiedz Link Zgłoś
egidia Re: Hektor/Afrodyta 16.04.09, 17:08 Hektor mi się bardzo podoba, Afrodyta duuużo mniej. Pomysł odważny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Hektor/Afrodyta IP: 213.25.144.* 03.08.09, 13:28 Afrodyta-ładne,Hektor-nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś