25.02.04, 20:08
hej!
zastanawiam sie jak to wyglada u Was moi kochani współcierpiący ... czy tez
macie wzdete brzuchy w taki sposob ze obojetnie w co sie ubierzecie czujecie
sie zle, obojetnie co zjecie czujecie sie jak balony ??? moj brzuszek jest
dziwnie wzdety , podbrzusze jest dosc mocno wydete i gdy sie nacisnie tak
dziwnie odskakuje (jest to dla mnie dziwne bo np. przed okresem zawsze mialam
wzdety brzuch ale wtedy byl twardy a teraz jest jakis taki miekko-twardo-
kauczukowy,wydaje mi sie jakbym czula jakies blony-wiem to moja chora
psychika:()poza dolna partia mam ogolnie wzdete wszystko na wysokosci zoladka
i po bokach , tak akby wypchane jelita...strasznie sie z tym czuje ...
podzielcie sie ze mna swoimi dolegliwosciami i jesli udalo Wam sie im jakos
zaradzic to prosze o rade :) pozdrawiam ... czekam na Wasze posty :)
Obserwuj wątek
    • marialudwika Re: WZDĘCIA 26.02.04, 16:53
      Problem jest mi znany,choc uwazam co i jak jem.Ratuje sie espumisanem.Brzuch
      mam jakis nadwrazliwy i choc jestem osoba szczupla to ciagle ubrania
      mnie "cisna" w pasie.Najlepiej czuje sie w spodniach joggingowych,na tasiemke
      lub w pizamie.Niestety nie moge zawsze w tym chodzic.Czesto po jedzeniu mam
      wzdecia,okropnie to meczace i niemile uczucie. do tego mam wlasnie odczucie
      ciasnego ubrania nawet w luznym.Poza espumisanem pomagaja mi/czasem/ krople
      zoladkowe i po nich mozliwie goraca herbata..Ciezkie jest zycie z IBS.Pozdro
      ml-towarzyszka jelitkowych niedoli
      • asia23bb Re: WZDĘCIA 26.02.04, 22:11
        Wow, wiec nie jestem jedyna osoba na swiecie, ktora nie chodzi w ciasnych
        dzinsach!:) A jak dziala na Ciebie espumisan? Nie powoduje to eee...wzmozonych
        wiatrow (sorry)? Ja jem Ceolat, pomaga troche, ale podobno juz przestali
        produkowac:(
        Pozdrawiam
    • asia23bb Re: WZDĘCIA 27.02.04, 09:20
      Mozesz brac Espumisan, Ceolat, Gastrosil - to leki maja usuwac wzdecia. Ale
      jesli jeszcze tego nie zrobilas, radzilabym Ci udac sie do gastrologa i
      opowiedziec mu szczegolowo o wszystkich dolegliowosciach. Poza tym wskazane
      jest duzo ruchu i picie wody mineralnej niegazowanej.
      Trzymaj sie dzielnie, wszyscy tu doskonale rozumiemy Twoje problemy...
      Pozdrowienia
      • marialudwika Re: WZDĘCIA 27.02.04, 14:23
        A co to jest Gastrosil?Czy da sie kupic bez recepty?Musze poprosic przyjaciolke
        o kupienie w Polsce.Tutaj lekarze sa beznadziejni,chyba wogole o takich lekach
        nie wiedza!!!Jedyne,co radza to jesc ciemny chleb a poniewaz badania sa o.k. to
        biora mnie/chyba/ za hipochondryczke :(((((.Pozdro
        ml
        • asia23bb Re: WZDĘCIA 28.02.04, 23:24
          Gastrosil mozna kupic bez recepty - 'Lek łagodzi wzdęcia. Zmniejsza napięcie
          powierzchniowe pęcherzyków gazowych, nagromadzonych w papce pokarmowej oraz
          śluzie przewodu pokarmowego, doprowadzając do ich pękania. Zmniejsza w ten
          sposób tworzenie się gazów w jelitach i pęcherzyków w żołądku. Usuwa gaz, bańki
          powietrza z przewodu pokarmowego. Lek stosowany jest w leczeniu wzdęcia brzucha
          i stanów nadmiernego tworzenia i nagromadzenia się gazów w żołądku i jelitach
          (niestrawności), przy łykaniu powietrza, po zabiegach operacyjnych, jak również
          w celu usuwania gazów przed badaniami diagnostycznymi.' to ze strony o lekach.

Z tego co sie zdazylam dowiedziec, wertujac niezliczone strony..internetowe:),w
          lekach przeciw wzdeciom sa 2 substancje - dimetikon i simetikon. Ponoc maja
          podobne dzialanie,tzn wiaza powstaly gaz - nie powinno byc wiec ani wzdec ani
          wiatrow. Polecam strone: free4web.pl/3/2,16599,79103,1299041,Thread.html

A jak na Ciebie dziala espumisan? Po ciemnym chlebie nie masz wzdec? Bo ja
          momentalnie...wiec chyba lekarze nie za bardzo wiedza co poradzic (chyba???) :)
          Pozdrawiam
          • marialudwika Re: WZDĘCIA 29.02.04, 20:04
            Dzieki za link.Zapisalam sie tam.Pocieszylo mnie/choc to nieladnie/,ze nie ja
            jedna TO mam.Espumisan mi troche pomaga,chyba wyprobuje ten Gastrosil..
            Po bialym pieczywie mnie "zatyka" na amen a to ciemne tutaj tez jest jakies
            dziwne.Woggole w Holandii jest obrzydliwe pieczywo.
            A na temat lekarzy to nie mam slow/oburzenia/.Pozdrawiam
            ml
          • leoncjo1 Re: WZDĘCIA 01.03.04, 08:49
            Co do tych wzdęć to u mnie najczęściej pojawiają sie rano, wręcz mnie budzą
            Przewracam sie z boku na bok a jak leżę na brzuchu to po trochę ze mnie wyłazi.
            Wzdęcia są takie że aż boli mnie w okolicach lęźwi na plecach.
            Też biore espumisan ale czy z dobrym sktutkiem to sam nie wiem. "Puszcza" mnie
            należycie dopiero po południu ok godziny 16-17-tej.
            Ale brzuch mam cały czas b. tkliwy zwłaszca po prawej stronie od pępka w dół do
            pachwiny i biodra. Poza tym od trzech tygodni zażywam debridat,lakcid(szczepy
            bakterii) i sulpiryd(uspokajający)i żeby było lepiej to nie bardzo widzę.
            • kasia00063 Re: WZDĘCIA 11.06.14, 12:59
              Kiedyś wyczytałam że na wzdęcia bardzo dobre są zioła, mianowicie mięta, koper włoski, szałwia itp. Próbowałam pić napary z tych ziół i jakby było lepiej więc postanowiłam iść dalej w tym kierunku. Kupiłam Vita Biosę, jest to wyciąg z ziół. W składzie jest aż 19 różnych ziół i do tego jeszcze bakterie probiotyczne. To był strzał w 10 bo wzdęcia ustąpiły a mój brzuch nie przypomina już brzucha ciążowego. Polecam
      • marialudwika Re: WZDĘCIA 04.03.04, 21:04
        U gastrologa bylam i podobno mam wszystko zdrowe...
        A problem byl i jest.Pozdro
        ml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka