Dodaj do ulubionych

Bazowe badanie jelit

26.04.13, 11:24
Dobry. Długo mnie nie było, nikogo już tu nie znam ;) OK, bez przynudzania. Zrobiłam badanie bazowe jelit (dostępne tylko za granicą), które wykazało co następuje:
- podwyższony poziom Eischerichia coli Biovare
- podwyższony poziom Enterobacter
- obniżony poziom Lacidobacillus
- podwyższony poziom Candida albicans (a jednak)
- niewłaściwe ph
- nadmierna ilość cukru w kale

Poziom markerów zapalnych w górnej normie.

Wybieram się na leczenie do dr Danuty Myłek (alergolog, ale doskonale rozumie problem dysbakteriozy), przyjmuje ona w Stalowej Woli. Tyle z frontu stołecznego. Czuj czuwaj.
PS. Pozdro dla starej gwardii :)
Obserwuj wątek
    • alina29 Re: Bazowe badanie jelit 26.04.13, 16:03
      Moglabys napisac gdzie robilas to badanie? Mozna to zrobic w Niemczech?
      • enterol250 Re: Bazowe badanie jelit 26.04.13, 21:18
        Dokładnie, można zrobić w Niemczech. W Polsce jest kilka laboratoriów, które pośredniczą z Niemcami. Poproszę maila na priva, podam dokładny kontakt do laboratorium, z którego korzystałam.
        • enterol250 Re: Bazowe badanie jelit 28.04.13, 12:20
          Acha, coś na wzór bazowego badania jelit można wykonać w Instytucie Mikroekologii w Poznaniu. Badanie nosi nazwę KyberStatus i w zasadzie obejmuje te same parametry, które występują w niemieckim badaniu. Nie wiem tylko czy jakość poznańskiego badania jest porównywalna.
          • iszani Re: Bazowe badanie jelit 13.05.13, 09:03
            Hej, mieszkam w Niemczech i chcę tylko nadmienić, ze lekarze nie traktują poważnie tego badania, gdyż nie ma ścisłych norm określających ilość poszczególnych bakterii i grzybów w kale.
            Tak przynajmniej twierdzą moi lekarze.
            To badanie jest najczęściej zlecane przez lekarzy medycyny naturalnej, których tutaj pod dostatkiem, oczywiście odpowiednio kosztuje a leczą to najczęściej Symbioflorem..
            JUz to przerabiałam
            • enterol250 Re: Bazowe badanie jelit 13.05.13, 15:04
              W Polsce (i nie tylko) wielu lekarzy w ogóle nie wie co to takiego dysbakterioza. Bywa. Różni bywają lekarze i różny poziom wiedzy. W moim przypadku to badanie to strzał w dziesiątkę, w 100% potwierdza trzy testy wodorowe, które robiłam w Międzylesiu (dysbakterioza jelit, nietolerancja laktozy, nietolerancja fruktozy).

Symbiofloru nigdy nie używałam, biorę Promadophilus Optima i Gr8 Dophilus. Ale jest wiele dobrych probiotyków, aczkolwiek muszą być przyjmowane z właściwą dietą żeby ich stosowanie w ogóle miało sens.
              • enterol250 Re: Bazowe badanie jelit 13.05.13, 15:11
                Acha, podejrzewam że kontrowersje związane z tym badaniem wynikają nie z braku ustalonych norm co do składu flory jelitowej. Owszem, ten dział medycyny jest względnie nowy i nie jest jeszcze dokładnie zbadany. Co nie zmienia faktu, że zmniejszona ilość bakterii probiotycznych i podwyższona ilość bakterii oportunistycznych będzie dawała dysbakteriozę, ze wszystkimi jej konsekwencjami. Kontrowersje natomiast pochodzą bardziej z faktu, że badanie to często stosuje się u dzieci autystycznych, bo jest pewna grupa lekarzy która wiąże autyzm z zaburzeniami flory bakteryjnej, głównie z drożdżycą jelit (np dr Natasha Cambell-McBride). Tego typu teorie stoją w sprzeczności z głównym nurtem medycyny akademickiej, wg której autyzm bierze się z powietrza i leczy się go farmaceutykami.
                • ania.r.j Re: Bazowe badanie jelit 13.05.13, 16:10
                  Pierwsze slyszę, żę lekarze uważają, że autyzm bierze się z powietrza, szkolna medycyna nic o tym nie mówi.
                  Po drugie, bylam u niejednego lekarza, tak w Polsce i zagranicą, tutaj również dużo osób na to choruje, funkcjonują fora, myślę, że u różnych osób są różne przyczyny.
                  Nie wierzyłam lekarzowi, gdy próbował mnie przekonać, że u mnie ma na to wpływ psychika.
                  Nerwica wegetatywna daje podobne objawy a lekarze wszystko do jednego worka pod nazwą zjn.
                  W moim przypadku nie pomogło leczenie rzekomej grzybicy ani terapie probiotykami,
                  pomogło za to leczenie nerwicy i po wzdęciach i bólach nie ma śladu.

• enterol250 Re: Bazowe badanie jelit 13.05.13, 21:27
                    Jedno drugiego nie wyklucza - tzn. dysbakterioza i nerwica wegetatywna mogą występować jednocześnie, a wręcz muszą bo dysbakterioza zawsze daje objawy ze strony układu nerwowego (toksyny bakteryjne zatruwają układ nerwowy).

Leki przeciwgrzybicze są wysoce toksyczne, a ich skuteczność nie jest 100%. Probiotyki są bardzo różne, jest wiele dobrych preparatów (powyżej 8 mld bakterii w kapsułce i co najmniej 5 różnych szczepów bakterii) ale jest też masa badziewia wypełnianego laktozą lub innymi cukrami, których osoby z zjn najczęściej nie trawią.

Bardzo dobrze że pomogło leczenie nerwicy. W moim przypadku leczenie nerwicy okazało się kpiną, więc leczę ją sama - przeróżnymi technikami oddechowymi, relaksacjami, teraz ostatnio wizualizacją leczniczą.

Reasumując, ciało człowieka jest jednością, a podział na psychikę odłączoną od ciała jest sztuczny i nie odpowiada rzeczywistości. Dlatego u wielu osób zjn należy leczyć dwupoziomowo.
                    • ania.r.j Re: Bazowe badanie jelit 14.05.13, 20:36
                      Zgadzam się w 100 procentach, powinno się podchodzić holistycznie do leczenia.
                      U mnie same farmaceutyki też nie zadziałały w leczeniu nerwicy, dopiero w połączeniu z treningiem autogennym, rozwiązaniem problemów z przeszłości nastąpiła poprawa.
                      Z probiotyków jednym, który przynosił ulgę była Kijimea.
                      • enterol250 Re: Bazowe badanie jelit 15.05.13, 11:50
                        O, zainteresowałaś mnie tym treningiem. Wygugluję sobie.
    • 2apytalska Re: Bazowe badanie jelit 13.06.13, 12:29
      a mogę zapytać czy to badanie bazowe jest wykonywane przez firmę BioVis w Niemczech? jestem z Wrocławia i widzę, że tu jedna firma pośredniczy w tych badaniach, a zastanawiam się nad nimi właśnie ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka