Dodaj do ulubionych

Po kolonoskopii

16.09.06, 14:27
Jestem już drugi dzień po. I mam dziwne objawy: nie mogę nic jeść, bo zaraz mam biegunkę i ból brzucha. Co robić? Ktoś też tak miał?
Obserwuj wątek
    • quarka Re: Po kolonoskopii 16.09.06, 16:27
      hm, kolonoskopii jeszcze nie mialam (niestety). znalazlam Ci info o skutkach
      zabiegu na necie. wg mnie jesli objawy beda sie utrzymywac, KONIECZNIE
      skontaktuj sie z lekarzem. pozdro.

"PO KOLONOSKOPII ?

Po badaniu lekarz wyjasni ci wyniki. Po badaniu możesz odczuwać wzdęcia i kurcze
      powodowane przez powietrze wprowadzone do jelita podczas badania. Uczucie to
      mija po oddaniu wiatrów. Po badaniu możesz odżywiać się i powrócić do normalnej
      aktywności życiowej tego samego dnia. Nie powinieneś prowadzić samochodu lub
      innych urządzeń w dniu badania gdyż środki uspokajające mogą upośledzać twoje
      odruchy.

Jeżeli ortzymałeś środki uspokajające to pozostaniesz pod obserwacją przez 1-2
      godziny. Będziesz potrzebował kogoś kto odwiezie Cię do domu po zabiegu. Jeżeli
      nie pamietasz instrukcji które lekarz przekazał Ci po badaniu skontaktuj się z
      nim nastepnego dnia.

Jeżeli podczas badania wykryto polipy będziesz wymagał/a kontrolnej
      kolonoskopii. Lekarz poinformuje Cię kiedy powinno wykonać się kontrolne badanie.

JAKIE SĄ POWIKŁANIA BADANIA ?

Kolonoskopia i biopsja są badaniami bezpiecznymi w rękach doświadczonego
      endoskopisty. Komplikacje są rzadkie jednakże mogą wystąpić. Należa do nich
      krwawienie z miejsca biopsji lub polipektomii oraz perforacja jelita. Perforacja
      może wymagać zabiegu operacyjnego do zaopatrzenia miejsca perforacji. Transfuzje
      krwi po badaniu kolonoskopwym należą do radkości. Bardzo rzadko występuja objawy
      uboczne po podaniu leków uspokajających. Również w miejscu wkłucia do żyły może
      powstać bolesne zgrubienie. Do złagodzenia dolegliwośi stosuje się ciepły,
      wilgotny okład na miejsce wkłucia.

W przypadku gdy wystepują objawy takie jak: ból brzucha, gorączka, dreszcze lub
      krwawienie z odbytu w ilości wiecej niż pół szklanki należy skontaktować się
      niezwłocznie z lekarzem. Podkrwawiania z odbytu mogą trwać do kilku dni po
      badaniu. "
      • darotka1 Re: Po kolonoskopii 17.09.06, 11:49
        Zaraz po badaniu białam wzdęcie, bóle jelit i taki ucisk w okolicy ramienia
        (miewam to czasami) dzień po kolonoskopii natomiast miałam biegunkę,nazajutrz
        już się wszystko prawie unormowało, a po trzech dniach było już ok.

Pozdrawiam Was ciepło i antyspastycznie:)
        • darotka1 Re: Po kolonoskopii 17.09.06, 11:49
          *miałam
          ;)
          • tygrysek2006 Re: Po kolonoskopii 18.09.06, 21:27
            Dziękuję serdecznie. Jestem dobrej myśli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka