i_am_the_army 21.03.08, 12:23 Dostałam skierowanie do szpitala na gruntowne przebadanie przewodu pokarmowego (??) Czy ktoś z Was był w szpitalu na Wasze jelitka? Jakie badania będą mi tam robić? Kolonoskopię? Co jeszcze? Żeby aż do szpitala? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jula42 Re: szpital 21.03.08, 13:55 enteroklizę, gastro i wieeele innych, nie strasze, ale dużo nieprzyjemnych :) Odpowiedz Link
i_am_the_army Re: szpital 21.03.08, 20:08 A czy skierowanie do szpitala na takie gruntowne badania nie świadczy, że lekarz podejrzewa u mnie coś poważniejszego niż IBS? Wiem, głupie pytanie, ale przestraszyłam się. Odpowiedz Link
i_am_the_army Re: szpital 21.03.08, 20:34 Jeszcze jedno głupie pytanie, ale dla pewności muszę spytać - idąc do szpitala na te badania nie mogę być w trakcie miesiączki, tak? Odpowiedz Link
meow_meow1 Re: szpital 21.03.08, 21:46 Właściwie to powinnaś uważać się za szczęściarę, skoro trafiłaś na tak kompetentnego lekarza. Większość zleca kolonoskopię i jeśli tam nic nie wyjdzie, to od razu diagnozują IBS. Zatem podsumowując--to, że lekarz skierował CIę do szpitala na wiele pytań nie świadczy o tym, że podejrzewa coś poważniejszego, tylko o tym, że jest skrupulatny. Tak myślę. Na temat okresu w trakcie badań się nie wypowiadam, bo nigdy nie miałem (okresu :)))))) Jeśli miałbym coś radzić--kolonoskopia tylko ze znieczuleniem ogólnym. Choć niektórzy mówili mi, że da się przeżyć, ja bym nie wytrzymał (w końcu mamy jelita wrażliwe, w porównaniu do reszty populacji), ale miałem tzw. wlew kontrastowy bez znieczulenia--badanie, na które ludzie z reguły reagują dobrze, a ja dostałem okropnych skurczy jelit, że płyn kontrastujący się ze mnie wylał (przepraszam za tak szczegółowy opis, jeśli kogoś to brzydzi, ale tak właśnie było, a to forum jest o jelitach, więc sorry). Pani doktor robiąca badanie była wielce zdziwiona i stwierdziła, że nigdy coś takiego "jej" się nie przydarzyło. A na jak długo Cię wysyłają do tego szpitala? W każdym razie nie martw się na zapas. Odpowiedz Link
i_am_the_army Re: szpital 22.03.08, 10:42 Dzięki za odpowiedź:-) No ja właśnie boję się znieczulenia ogólnego, bo jak kiedyś miałam operację, to nie mogli mnie dobudzić, nie wiem, co się wtedy wydarzyło, pamiętam tylko, że było marnie - pozostawiło to uraz. Pogadam z lekarzami na temat znieczulenia - o ile się da:-) Czy na długo? Nie mam pojęcia. Jeszcze się nie zgłosiłam, bo święta - po świętach podjadę i spytam, co i jak, no i o ten okres muszę spytać;-)), pewnie przez niego moja wizyta w tym szpitalu się nieźle opóźni, a chciałabym mieć to już z głowy:-( Lekarz, który dał mi to skierowanie powiedział, że to pewnie potrwa około tygodnia. Odpowiedz Link