zabeczka73 03.10.04, 13:28 Powiedźcie prosze, jak to jest z tym dźwiganiem po cesarce. Wiem, że trzeba nosić pas. Słyszałam, że przez 3 miesiące nie wolno dźwigać więcej niż 3 kg? Co Wy na to? zabeczka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antonina_74 Re: dźwiganie po cesarce 03.10.04, 14:55 To jakaś bzdura ew. osoba która Ci o tym mówiła pomyliła cyferki Ja znam wersję 6 tygodni i 5 kilo, też niewykonalną bo 6tygodniowe dziecko zwykle już bez ubrania waży ok. 5 kilo. A 3 kilo... tzn. nie mogłabyś podnieść dziecka, a przecież najpóźniej w 5-7 dobie po cc wychodzisz do domu i musisz to dziecko jakoś nosić - a dziecko zwykle waży więcej niż 3 kilo, a 3-miesięczne to może ważyć i 7-8... Pasa nie trzeba koniecznie nosić, ja np. nie nosiłam a żyję Dzieci (oboje ponad 3 kilo) nosiłam od drugiej doby po cc. Głównie to chodzi o to żeby gwałtownie nie podnieść jakiegoś naprawdę wielkiego ciężaru. Pozdrawiam, Antonina Odpowiedz Link
rozekd Re: dźwiganie po cesarce 04.10.04, 11:34 Nie ma reguły co do noszenia "ciężarów" po cc. Ja w drugiej dobie nosiałam już moją córkę, a ważyła ona wtedy 3,5 kg. Teraz ma 10 dni waży więcej i nadal ją podnoszę, noszę. Faktem jest, że na początku trochę czułam krzyże, ale to szybko ustąpiło. Musisz też wziąć pod uwagę to, że wszystko po ciąży wraca na swoje miejsce, nie tylko obkurczająca się macica, ale i krzyże. Bez paniki, ale wszystko z umiarem! Pozdrawiam Diana i Oliwia Odpowiedz Link
oyate Re: dźwiganie po cesarce 05.10.04, 08:35 To ja dodam, że nosiłam moje córeczki dwie na raz) A pas?? Jaki pas trzeba nosić?? Nic o tym nie wiem a też żyję! Odpowiedz Link
weronikarb Re: dźwiganie po cesarce 22.10.04, 14:47 Ja tez pierwsze słysze Synka nosiłam już w 6 godz. po cc a wazył 3650 A jak wyszlam do domu to juz wszystko robilam, bez uwazania. Blizna w 1 rok po cc jest prawie niewidczna Odpowiedz Link
magkow14 Re: dźwiganie po cesarce 22.10.04, 18:38 Ja po pierwszej cesarce miałam zakaz podnoszenia dziecka, co napawało mnie ogromnym smutkiem, podawał mi synka mój mąż, który zresztą był ze mną przez cały czas w szpitalu (specjalna sala dla małżeństw). Gdy wychodziłam ze szpitala, lekarz poinformował mnie, że jeszcze przez dwa tygodnie nie powinnam sama podnosić szkraba. Natomiast po drugiej cesarce dowiedziałam się, że nie tylko mogę, ale wręcz powinnam podnosić dziecko. Troszkę się zdziwiłam, czyżby tak radykalnie zmieniły się poglądy . A rodziłam w tym samym szpitalu . Magkow14. Odpowiedz Link
anjaa13 Re: dźwiganie po cesarce 27.10.04, 14:36 Coz mnie tez powiedziano ze dzwigac nie mozna ale zycie pokazuje ze czasami nie da sie tak uwazac na siebie. 3 tyg po cesarce kiedy jezdzilismy do naszych malenstw i nie mial kto pod szpitalem wyciagnac mojemu mezowi wozka z bagaznika musialam zrobic to sama.Wozek wazy ok 16,17 kg. Zyje,mam sie swietnie,blizna tez i wogole nie czuje ze mialam cesarke. (kolezanka po 8 miesiacach nadal czuje blizne) Pozdrawiam Moje słoneczka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=15652645 Odpowiedz Link
janaj Re: dźwiganie po cesarce 27.10.04, 16:55 Dziewczyny, tak po porodzie naturalnym jak i po cesarce należy się oszczędzać i nie nosić ciężarów, dziecko można bo tak to już natura stworzyła, że jest to zwykle dozwolony ciężar. Jęśli natomiast chodzi o konsekwencje podnoszenia ciężkich przedmiotów to uwaga bo zwykle nie pojawiają się od razu. Natomiast mogą objawiać się w wieku późniejszym np. nie trzymaniem moczu. Przypadki koleżanek mojej mamy, które dzielnie nosiły wózki i gary po wygotowywaniu pieluch konczyły się w poźniejszym wieku operacjami tzw. plastycznymi bo macica po porodzie ze względu na podnoszenie ciężarów nie wróciła na swoje miejsce i z czasem obniżyła się. Tak więc lepiej się trochę pooszczędzać. Pozdrawiam, Joanna. Odpowiedz Link
zzz12 Re: dźwiganie po cesarce 01.11.04, 22:42 od 2 doby nosilam sama dziecko, od 4 doby (w domu) dzwigalam gary z gotujacymi sie pieluchami, w 10 dobie po cc wnosilam po schodach na pietro w kamienicy ciezki gleboki wozek z synkem w srodku (skromnie liczac 15 kg). No, ale energia tak mnie wowczas rozpierala, ze moglam gory przenosic Odpowiedz Link