Dodaj do ulubionych

2 znieczulenia pp i zzo

31.10.04, 23:52
Dziewczyny mam pytanie jak to jest z tą pierwszą dobą po cesarce przy tych
dwóch znieczuleniach. Konkretnie chodzi mi o poruszanie głową i karmienie
dzidziusia. Czy przy zewnątrzoponowym można się poruszać na łóżku- chodzi mi
o karmienie na boku? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • driadea Re: 2 znieczulenia pp i zzo 01.11.04, 08:30
      Ja miałam pp i mogłam, zatem na pewno i po zzo, które poniekąd jest "słabsze",
      można. Nie wolno jedynie unosić głowy, aby nie zginać szyjnego odcinka
      kręgosłupa.
      Pozdrawiam, Aga
    • marzek2 Re: 2 znieczulenia pp i zzo 01.11.04, 14:57
      Rybko, już się o to pytałam nawet tutaj. Więc po pp nie jest wskazanie
      podnoszenie głowy w tym sensie, że nie powinno się jej przywodzić do klatki
      piersiowej, ale obracać na boki można. I jakoś tam karmić się da, wiem, że
      driadea miała takie znieczulenie i karmiła bez problemów. Ja miała dwa razy zzo
      i po obu poruszałam się na łóżku w tym sensie, że z wielkim trudem obracałam się
      albo jakoś nadstawiałam, żeby podawać raz jedną raz drugą pierś do karmienia.
      Karmiłam na boku bo jak inaczej? Bolało, ale jakoś sobie dawałam radę. Głową
      ruszałam, ale o pozycji pół siedzącej to nawet nie myślałam, byłam za słaba po
      prostu.
      • zzz12 Re: 2 znieczulenia pp i zzo 01.11.04, 22:39
        Mialam cc w kombinowanym znieczuleniu podpajeczynowkowym i zzo. Wspominam
        rewelacyjnie. Anestezolog, ktory mnie znieczulal, powiedzial, ze lezenie nie ma
        wiekszego znaczenia, jak glowa ma zaczac bolec, to i tak zacznie, a jak sie
        wczesniej objawi, mozna wczesniej wkroczyc z leczeniem. Wstalam i zaczelam
        dreptac 4 godzny po cc, cewnik do znieczulenia zewnatrzoponowego mialam
        zalozony przez 2 doby, wiec przez niego podawano mi leki p/bolowe (leczenie
        bolu pooperacyjnego). Nic nie bolalo, czulam sie swietnie. Za kilka miesiecy
        mam kolejne cc, w zzo i mam zamiar wstac tak szybko, jak to bedzie mozliwe
        (chyba, ze nagle cos sie zacznie dziac).
    • bei zazdroszczę.... 03.11.04, 04:54
      zazdroszczę Wam możliwosci znieczulenia po którym od razu jest sie świadomym....
      ja cholernie xle znosiam pp.....miałam już kiedyś robione....i żle znosilam
      samo wkłucie...no i neurolog nie wyraża zgody na takie znieczulenia...tym
      bardziej- że szpital preferuje tylko pp albo ogólne...
      więc będę spala.....Artusiem będzie w tym czasie opiekować sie Arti...ma
      przykazane- by mi go przystawiał do piersi- nawet jak będe spała- to ma
      próbować z pielęgniarkąsmile
      • driadea Re: zazdroszczę.... 03.11.04, 10:32
        Bei, kochana, narkoza do cc trwa niedługo, wybudzą Cię zaraz po operacji i sama
        przystawisz dziecko (to prawdopodobnie później, bo po ogólnbym znieczulenieu
        nie należy karmić przez bodaj 12 godzin, proszę mnie poprawić, jeśli się mylę).
        Poza tym wstaniesz wcześniej smile
        Pozdrawiam, Aga
        • magkow14 Driadea :) 03.11.04, 13:26
          Driadea mylisz się, ja miałam obie cesarki w znieczuleniu ogólnym i zaraz po
          przewiezieniu na salę, przystawiono mi dziecko zarówno pierwsze jak i drugie do
          piersi. Pamiętam to do dziś, z jednej strony kroplówka z drugiej
          ciśnieniomierz, ledwo widziałam na oczy, położna przystawiła do piersi i kazała
          mojemu małżonkowi trzymać dziecko, bo ja nie byłam w stanie.
          Pozdrawiam.
          • driadea Re: Driadea :) 03.11.04, 16:40
            Dziękuję. Cieszy, że nie robią problemów smile
            Pozdrawiam
          • marzek2 Re: Driadea :) 03.11.04, 17:49
            Magkow, myślę, że to zależy od szpitala... Ja rodziłam przez cc 4 lata temu i
            nawet po zzo dość późno przynieśli mi dzidzię do karmienia... a ja wtedy byłam
            jeszcze zielona w tym i nie upominałam się wcześniej. Za drugim razem byłam już
            mądrzejsza. Teraz przynajmniej wiem, że da się i po ogólnym, warto wiedzieć. I
            jeszcze z ciekawości, nie robili problemów, że znieczulenie przejdzie na dzidzię
            razem z mlekiem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka