Dodaj do ulubionych

jeszcze raz - logopeda

12.03.04, 13:30
Jestem mamą 18-miesięcznej Niny. W wieku 4 miesięcy była operowana w
Prokocimiu przez doktora Skirpana. Było to zszycie wargi. Podniebienie jest
planowane na wrzesień. Wizyty kontrolne u chirurga połączone są z wizytami u
ortodonty. Chirurg nie ma do wargi zastrzeżeń, rzeczywiście zagoiła się
ładnie, choć wystąpił pewien nadmiar czerwieni, który ma być skorygowany
podczas operacji podniebienia. Pytałam o konieczność wizyty u logopedy, ale
powiedziano mi, że to za wcześnie, że dopiero przyjdzie czas, kiedy dziecko
będzie miało zoperowane podniebienie. Z Waszych wypowiedzi dowiaduję się, że
nie jest to takie oczywiste, że logopeda moją córeczką powinien zająć się już
znacznie wcześniej.
Może zatem ktoś poleci mi dobrego logopedę z Radomia lub okolic lub w
Warszawie. Martwię się, czy nie zrobiłam Nince krzywdy tak późnym głębszym
zainteresowaniem się tym tematem. Nina mówi tylko b. ładnie mama, lala, alo
więcej nic. Rozumie natomiast wszystko i trochę próbuje innych dźwięków.
Proszę o tego logopedę.
Pozdrawiam Beata
Obserwuj wątek
    • ankalenka Re: jeszcze raz - logopeda 12.03.04, 13:58
      proponuję wrócić tam skąd uciekliście ;)) do IMiDzu. Logopeda, za darmo i
      doświadczony (potrzebne skierowanie od pediatry) tel. 22 32 771 15. jeśli
      umówicie się na poniedziałek ok. 10, może będziecie mieli szansę zapukać do
      sekretariatu i zamienić parę słów z panią prof. zostało wam tylko podniebienie
      więc czemu nie zrobić w Warszawie a nie u łapówkarzy. poza tym, jak sama
      widzisz na kompleksowość obsługi w Prokocimiu nie ma co liczyć. z tego co
      piszesz bardzo Wam skrwawili dziecko po operacji wargi, że wystąpiła anemia.
      Podniebienie krwawi bardziej, zastanówcie się nad tym. Moja Lenka podchodziła
      do operacji z anemią. Warto pamiętac że u dzieci od 4 m-ca pojawia się anemia
      fizjologiczna związana z wykańczaniem zapasów żelaza z ciąży. jak masz ochotę o
      tym porozmawiać (o morfologii i operacjach, obejrzeć zdjęcia mojej Lenki przed
      i po) zapraszam na: ankalenka@poczta.onet.pl
    • mama.dominika Re: jeszcze raz - logopeda 12.03.04, 14:15
      Witam, jestem mamą 2 letniego Dominika. W wieku 8 miesięcy miła perzeprowadzony
      zabieg zeszycia wargi i podniebienia tzw. jednoetapówkę w IMiD. od tamtej pory
      jwesteśmy pod stałą opiką logopedy z IMiDz. Jest to bardzo miła i kompetenta
      osoba. Bardzo dużo pomogła naszemu dziecku. Dominik nie wymawiał "k", "ś" "t" a
      w tej chwili jest juz duża poprawa. Ćwiczymy systematycznie w domu i
      przyjeżdżamy na comiesięczne kontrole do logopedy w IMiD. Według mnie ankalenka
      ma rację i powinnaś objąć kompleksową oieką swoje dziecko w IMiD
      W razie wątpliwości poproś poprostu lekarza w ImiD aby pokazał Ci efekty
      leczonych u nich dzieci od samego początku,
      • asia.mama.marcelego Re: jeszcze raz - logopeda 12.03.04, 22:11
        Witajcie!
        Mój synek zaczął chodzic do logopedy w wieku ok 7 miesięcy i nie mówił wtedy
        zupełnie NIC. Na poczatku były ćwiczenia na rozumienie, masaże itd., a trwało
        to ok 2 miesiące. Aż któregos pięknego dnia powiedział "mama". Dzis nie ma
        jeszcze roku i mówi mama, am, bam, lala, anie, enie, iś, iiii i nie ma oznak
        nosowania. Dodam tylko, że miał zdiagnozowany rozszczep jako naprawdę jeden z
        największych.
        Warto iść do logopedy.
    • ninawie Re: jeszcze raz - logopeda 22.03.04, 10:02
      Witam dziewczyny!
      Tak mnie zmotywowałyście, że wzięłam się do roboty i umówiłam Ninkę na wizytę
      do logopedy w IMiD ( za kontakt tel. Ance mamie Leny b. dziękuję). Jedziemy 25
      marca. Trochę się boję tej wizyty. Jeśli już zaszły jakieś nieodwracalne
      zmiany, albo utrwaliły się złe nawyki? ale nie ma co się martwić na zapas.
      Po przyjeździe podzielę się wrażeniami.
      Może jeszcze podałybyście mi kontakt do ortodonty w Warszawie w IMiD oraz w
      Zakładzie Ortodoncji AM. Może uda mi się w ciągu jednego dnia obskoczyć dwóch
      specjalistów?
      Bardzo wiosennie pozdrawiam - Beata.
      • ankalenka Re: jeszcze raz - logopeda 22.03.04, 14:12
        logopedą się nie martw, lepiej późno niż wcale. co do ortodonty - ile zębów ma
        Ninka?
        • ninawie Re: jeszcze raz - logopeda 23.03.04, 08:54
          Ile zębów ma Ninka? Właściwie to nie mam pojęcia, nigdy nie liczyłam poza
          pierwszymi, przy wyżynaniu których było święto w rodzinie. Ale chyba ok. 12.
          Dzisiaj policzę dokładniej. Nie jest to proste bo ona strasznie się wierci i
          głośno!!! protestuje, kiedy jej chcę zajrzeć do buźki.
          Jakie to ma znaczenie ile ma zębów?
          Czołem - Beata.
          • ankalenka Re: jeszcze raz - logopeda 23.03.04, 09:20
            ilość zębów ma takie znaczenie, że ortodonci zazwyczaj nie mają nic do roboty
            dopóki nie wyjdą wszystkie zęby. (wiem bo byłam tydzień temu, zaniepokojona
            dwójką mojej Lenki - ząb ma kształt litery T, tzn. jak gryzie to zostawia taki
            ślad).
            Ale pójść można...
            • kaskazuza Re: jeszcze raz - logopeda 23.03.04, 09:47
              Jak rozumiem jest to dwojka po stronie rozszczepu. Jeśli tak to taki kształt w
              przypadku naszych dzieci jest normalnie nienormalny. POzdrawiam :)
              • mimarzena Re: jeszcze raz - logopeda 25.03.04, 21:40
                Aparat zakładają dziecku, jak ma całkowicie wyżnięte 5-ki - musi się na czymś
                trzymać, więc ok 3-4 roku życia, ale warto, to skonsultować
    • ninawie Re: jeszcze raz - logopeda 26.03.04, 09:18
      Czołem - dzisiaj trochę mniej wiosennie pogodowo, ale dość wiosennie w
      nastroju!!
      Jestem po wizycie z Ninką u logopedy w IMiD. P. doktor E. Radkowska - bardzo,
      ale to bardzo miła (taki lekarz to skarb). Obejrzała buźkę, posłuchała jej
      dźwięków (bo akurat Nina się poswojemu rozgadała na widok piłki, książeczek i
      dzwoniła z telefonu stojącego na biurku). Orzekła, że jak na istniejącą jeszcze
      dziurę w podniebieniu dźwięki Ninki nie są złe, a nawet całkiem w normie.
      Musimy natomiast ćwiczyć mięśnie górnej wargi przez jak najczęstsze układanie
      jej w "ciuczka" (jak do całowania) i ćwiczyć górne układanie języka przez np.
      przesuwanie nim po po górnych zębach od wewnątrz. Dzieci z rozszczepem mają
      tendencję do układania języka "przód-tył" a nie "góra-dół", co jest ważne przy
      prawidłowym mówieniu. Acha i jeszcze zauważyła u Ninki nadmierne ślinienie się
      (ja byłam przekonana, że to z powodu wyżynających się zębów trzonowych)i mam to
      obserwować, czy to rzeczywiście zęby, czy niradzenie sobie z nadmiarem śliny i
      nieprawidłowość w jej połykaniu. Kolejna wizyta maj-czerwiec.
      Pani doktor naprawdę wspaniała - jeszcze raz dziękuję Ance za podanie do niej
      tel.
      To tyle, wracam do pracy.
      Pozdrawiam - Beata.
      • ankalenka Re: jeszcze raz - logopeda 26.03.04, 10:09
        cieszę się, że logopedka się spodobała. może i na operację podniebienia w
        IMIDzie dasz się namówić.. :))
        pozdrawiam,
        Anka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka