Dodaj do ulubionych

kolejne dziecko

03.01.11, 10:43
Witam wszystkich!
mój synek ma 2,5 roku, urodził się z rozszczepem wargi i wyrostka. Teraz jestem na początku kolejnej ciąży i chciałabym dowiedzieć się od Was czy robiłyście jakies specjalistyczne badania w związku z rozszczepem pierwszego dziecka? czy często drugie dziecko również rodzi się z rozszczepem. Przed zajściem w ciążę zrobiłam wiele zleconych mi badań, biorę 5 mg kwasu foliowego (prawie 3 m-ce przed zajćiem zaczęłam brać) oraz prenatal, ale wolałabym być pewna, że robię wszystko co możliwe. Mam jeszcze pytanie o refundację badań specjalistycznych np USG 4-D? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kati830 Re: kolejne dziecko 03.01.11, 11:13
      Wydaje mi się że jeżeli pierwsze dziecko urodziło ci się z wadą to powinnaś mieć refundowane USG 4 D właśnie z tego powodu tak samo badania prenatalne, bo u ciebie jest podstawa do wykonania tych badań. Tylko musisz postarać się o skierowanie od ginekologa który ma podpisaną umowę z NFZ nie (prywatnie). Bo jeżeli chodzisz prywatnie do gina to za wszystkie badania płacisz.Na moim przykładzie powiem tylko tyle że ja za wszystkie badania musiałam płacić bo mój wiek nie obejmował badań prenatalnych za darmo.Pozdrawiam
      • mamazosi09 Re: kolejne dziecko 03.01.11, 15:49
        Jestem w 22 tyg drugiej ciąży, co do usg 4D to niwiem bo robię prywatnie a prenatalne są w naszym przypadku refundowane ze względu na obciążony wywiad i bez względu na wiek, musisz tylko znaleźć placówkę gdzie mają podpisaną umowę z NFZ, ja robiłam test PAPPA w 13 tyg z krwi, prywatnie 120 zł, pozatym wszystkie badania normalnie, powodzenia:)
    • kaskazuza Re: kolejne dziecko 04.01.11, 19:36
      Tu masz dość aktualny podobny wątek :)
      • kaskazuza Re: kolejne dziecko 04.01.11, 19:37
        kaskazuza napisała:

> Tu masz dość aktualny podobny wątek :)

O! Właśnie tu :)
        forum.gazeta.pl/forum/w,13419,116027999,,Drugie_dziecko.html?v=2
    • mamaamelki06 Re: kolejne dziecko 16.03.11, 00:14
      Jak byłam w drugiej ciąży lekarz prowadzący wypisał mi skierowanie na badania dokładnie w Rudzie Śląskiej "GENOM" 1 Maja 339 tel.032 2444663.
      Usg 2D albo 3D nie pamiętam normalnie to badanie kosztowało 250 zł, ale że miałam pierwsze dziecko z rozszczepem, wystarczył jakiś dokument stwierdzający wadę, np. książeczka zdrowia tam jest napisane że dziecko urodziło sie z rozszczepem.
      Na tym usg Pani doktor zbadała wszystkie narządy wewnętrzne dziecka oczywiście buzię , kręgosłup, wszystko wyszło prawidłowo.
      Obecnie obie córcie to wiele radości, starsza mówi non stop straszna gaduła, i mimo że po rozszczepie mówi bardzo ładnie a młodsza istny słodziak i przylepa.
      Pozdrowienia
    • aja-77 Re: kolejne dziecko 06.06.11, 16:26
      ja wprawdzie nie mam tego probloemu, ale zanm dwie osoby które mają dzieci z "zajęczą wargą". W obu przypadkach ta wada była dzieciczona, w jednym po matce - która miała dużą wadę , jej pierwsze dziecko też urodziło sie z dużą wadą ( zajęczą wargą), drugie jest całkiem zdrowe. Z kolei druga koleżanka miała wójka z rozszczepem podnienienia i jej drugie dziecko miało bardzo mała wadę. Pierwsze zdrowe. Więc moze byc wszystko w porządku. Pomimo iz ewidentnie jedno dziecko odziedziczyło wadę, drugie nie. Jeśli Ci to coś pomoże.
      • aja-77 Re: kolejne dziecko 06.06.11, 16:27
        acha siostry tej drugiej koleżanki mają zdrowe dzieci , wiec tez nie odziedziczyły rozszczepu.
        • wiola_bartosz Re: do aja-77 07.06.11, 17:26
          Czy Ty masz dziecko z jak to napisałaś "zajęczą wargą"???!!!czy tylko koleżanki koleżanek?

• aja-77 Re: do aja-77 08.06.11, 09:46
            ja wogóle jeszcze nie mam dzieci -ale właśnie się staram, ale jedna z tych koleżanek to daleka kuzynka ( choć całe szczęście ten jej wójek nie jest ze mną skoligacony, wiec mam nadziję ze mnie to nie spotka), tak jak pisałam "wada" dotyczy jej jednego dziecka- które miało ją w małym stopniu , drugie jest całkiem zdrowe. Jej siostry mają dzieci i te dzieci są zdrowe pod tym względem, one same też są wszystkie zdrowe, zresztą jej matka - czyli siostra tego który miał wadę też jest zdrowa. On sam nie miał dzieci - nie wiem w jakim stopni była jegowada - bo go nigdy nie widziałam - umarł młodo. Widziałam za to dziecko kuzynki - jak wykryto u tego dziecka tą wadę to ona rozpaczała, ale teraz nawet śladu nie ma - miało jakiś niewielki zabieg.
            Natomiast druga koleżanka ma bardzo dużą wadę ( miała kilka operacji) i niestety bardzo niewyraźnie mówi - choć całe szczęscie nie przeszkadza jej to normalnie żyć, jej pierwsze dziecko tez ma tą wadę i też w dużym stopniu - choć troszkę mniejszym niż ona, też już miało kilka operacji i mówi wyraźniej niż jego mama. Natomiast jej drugie dziecko jest całkiem zdrowe, zanim je jednak urodziła miała te same obawy co wy, całe szczęście dobrze się to skończyło, bo mówiła ze by się załamała gdyby drugie dziecko też odziedziczyło tą wadę - wie przez co sama przeszła i przez co przeszło jej pierwsze dziecko. Niestety nie wiem czy w jej rodzinie wcześniej występowała ta wada. Na pewno nie miało jej jej rodzeństwo i rodzice.

Wiem, ze pewnie się wyrażam nie po fachowemu ( tak jak pisałam ja osobiście nie mam tej wady ani moi bliscy, ale znam osoby które ją mają) - chciałam tylko pomóc i pocieszyć, ze jeśli ktoś sam ma ten problem, lub ma go jego pierwsze dziecko to niekoniecznie drugie też będzie miało. To tyle w temacie.
      • anulaaa33 Re: Aja-77 07.06.11, 20:25
        ROZSZCZEP to wada nie choroba ;) jak dobrze że takiego "wójka" miała tylko koleżanka ;)
        • aja-77 Re: Aja-77 08.06.11, 10:05
          owszem wada, ale jak widać wada dziedziczona w niektórych przypadkach- czy jak tam zwał - wiem ze się nie wyrażam fachowo bo mnie to osobiście nie dotyczy, wiec nie siedzę w temacie jak wy, ale to nie znaczy ze należy się nabijać z kogoś kto chce wam pomóc.
          • abcde-25 Re: Aja-77 08.06.11, 15:32
            "wiec mam nadziję ze mnie to nie spotka"...
            A jeśli Cię spotka, to co? Kto wie...
            Po cholerę włazisz na to forum, jeśli Cię to nie dotyczy, poza tym zajęcza warga-denne i puste określenie jest obraźliwym. Wójek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka