Dodaj do ulubionych

Płąska tympanometria

13.05.14, 11:19
Córka jest 4,5 roku po operacji rekonstrukcji podniebienia ( całkowity roszczep), jestesmy juz po drugim badaniu i wynik nadal jest płaski. PannaG. gada jak najeta, spiewa.
Jest wrażliwa na niektore dziweki.
Martwie sie bo nie wiem o czym moze swiadczyc taki wynik badania :(
Obserwuj wątek
    • nikikita13 Re: Płąska tympanometria 14.05.14, 13:45
      Z tego co mi wiadomo to płaska tympanometria jest wtedy gdy w uchu znajduje się płyn tj., przy wysiękowym zapaleniu ucha. Tyle mi wiadomo w kwestii badania, a czy dochodzą tu inne zależności, tego nie wiem . Pozdrawiam!
      Mama Szymonka ur. 16.06.2011 z rozszczepem podniebienia, Pierre Robin i niedosłuchem (UP 50dB, UL 60dB)
      ,, Sztuka życia - to cieszyć się małymi szczęściami "
      • patroma Re: Płąska tympanometria 15.05.14, 23:55
        Witam,
        mojej córci też wychodziła płaska tympanometria w prawym uchu. Pani dr laryngolog z Kasprzaka twierdziła, że ucho musi samo się przewentylować (miała wtedy 2 lata i była rok po operacji rozszczepu podniebienia). Mi się wydawało, że mała niekiedy słabiej słyszy, albo źle słyszy tzn. nie rozróżniała podobnie brzmiących wyrazów.
        Pojechałam więc do CZD i tam powiedział laryngolog, że potrzebny jest dren, więc pojechałam jeszcze na konsultację do Centrum Słuchu (mieli jeszcze filie w Warszawie więc nie musiałam do Kajetan) i tam też powiedzieli, że potrzebny jest dren, bo w uchu jest wysięk.
        Zdecydowałam się na zabieg i po wszystkim lekarz operujący powiedział, że dobrze że mała już miała ten zabieg, bo robiła się galaretka:(
        Nie wiem czy tak jest zawsze, ale u mojego siostrzeńca płaska tympanometria również oznaczała płyn w uchu i też miał dreny.
        Pozdrawiam
    • awsr Re: Płąska tympanometria 18.05.14, 08:35
      dostalismy skierowanie na drenaz uszu. Bedziemy operowac w Formmedzie bo u nas na NFZ terminy sa na lipiec 2015.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka