Dodaj do ulubionych

Paszport....

14.02.14, 23:14
... nawiązując do sławnych wątków paszportowych z prima :)

Dostałam paszport USA w 3 dni! Biorąc pod uwagę, że w to wchodzi czas przesłania wniosku do Stanów, wyprodukowania dokumentu, oraz przesłania z powrotem, to tempo robi wrażenie :D
Obserwuj wątek
    • fedorczyk4 Re: Paszport.... 14.02.14, 23:16
      Powalajace :-) Moje gratulacje!!!!!!
      • iwannabesedated Re: Paszport.... 14.02.14, 23:27
        ... no nie??? Szał pał i uprzęży...

Chciałam Ci też powiedzieć, iż zaraz przyleciał Ojciec i mi rzekł, abym teraz se wyrobiła paszport PL, oraz żebym może jakąś fuchę sobie załatwiła w ambasadzie... Kurwa... czasem się zastanawiam - czy to jego zwyczajna zgryźliwość starcza, którą ma już ze 30 lat, bo już jako 40-latek wmawiał ludziom, że jest emerytem, a raz jednym chłopom, nomen omen w hotelu w Soczi wmówił, że walczył w Powstaniu Warszawskim i dzięki spożywaniu dużej ilości wódki zachowuje młody wygląd - czy też rzeczywiście tetryczeje i traci klepki...
        • fedorczyk4 Re: Paszport.... 14.02.14, 23:35
          Aaaaaa :-( To ja jednak bylam lajtowa z dowodem osobliwosci. Za co i tak kajam sie i tarzam (ort zam).
          • iwannabesedated Re: Paszport.... 14.02.14, 23:42
            .... e, nikt człowieka tak nie wkurwi jak kochani ludzie, się przynajmniej wie, że się przyjaciół i rodzinę ma :D

Swoją drogą, ciekawe, że przenosząc się w klimat łagodny, nad ciepły ocean, gdzie kląskają do snu papugi modre a w powietrzu się roznosi delikatna woń wanilii, nasi rodacy nie wyzbywają się swojej nieokiełznanej ochoty aby nam dopiec korzystając z każdej wymacanej uważnie chwili naszej słabości lub nieuwagi. Oczywiście chodzi i o mojego kochanego Ojca, a nie nikogo z tutaj piszących, HAHAHA, no gdzieżby...
    • roseanne Re: Paszport.... 14.02.14, 23:42
      no prosze :-)
      z drugiej strony polski paszport robili w miesiac
      • iwannabesedated Re: Paszport.... 14.02.14, 23:43
        ... kto robił, Amerykanie? A to świnie, znowu nas dyskryminują.
        • roseanne Re: Paszport.... 15.02.14, 00:16
          nie, montreal
          a raczej Pl, bo to teraz sie paperki sklada niby tu, ale wysyla do posklejania przez syrenke i raz na miesiac kurier przewozi
          • iwannabesedated Re: Paszport.... 15.02.14, 00:29
            ... a to i tak dobrze, bo paszport PL w PL to tak do 6 tygodni...

Ale jedna znajoma dostała w tydzień, no ale to wyjątkowa wyjątkowość chodząca.
            • maria421 Re: Paszport.... 15.02.14, 09:01
              I tak powinno byc! Nie inaczej.
    • jutka1 Re: Paszport.... 15.02.14, 09:30
      Niesamowite! 3 dni na wszystko? KJAP...
      Fajnie, Stokrotko! :-)))
      • iwannabesedated Re: Paszport.... 15.02.14, 12:51
        No nie.... wręcz podejrzane to jest... Podejrzenie mnie naszło, iż wcale oni nie wysyłają tego do Stanów tylko walą na zapleczu na kolorowym Xeroksie. A z wożeniem do Stanów to taka ściema, bo inaczej się wszyscy rzucą i sobie na Xero jebną amerykański paszport i przestaną się kłębić pod płotem o wizy.

Cała wizyta była w ogóle zabawna, bo na bramce stoją w ramach ochrony starzy ubecy, czeszą człeka jak na lotnisku, czyli zabierają komórki, oglądają buty a chłopom karzą zdejmować paski, nie uświadczysz NIGDZIE żadnego Marine, ani też amerykańskiego urzędnika, , wszystko jest po oddzielane pancernymi drzwiami warzącymi tonę, wszyscy siedzą za szybami z pancernym szkłem, wszystko obsadza polska obsługa dukająca nieporadnie kilka słów po angielsku lub wcale, wszędzie są napisy po rosyjsku natomiast amerykańskiej flagi nigdzie nie ma.
        • blues28 Re: Paszport.... 15.02.14, 12:52
          No i o tym wlasnie mówilam piszac jednoczesnie z Toba, Stokrociu :-)
      • blues28 Re: Paszport.... 15.02.14, 12:51
        No! Bardzo gratuluje! I bije sie w piers az dudni, bo mialam niecne podejrzenia, ze USA nie da paszportu bez kompletu przeswietlen :-)
        Nizej/wyzej podpisana dostala paszport królestwa hiszpanskiego od reki. Wzieli odciski chyba z kazdego palca i kazdej reki, cykneli fotke i raz-dwa paszport byl. A ze zdjecie jak z kartoteki skazanca to insza inszosc :-)
        • iwannabesedated Re: Paszport.... 15.02.14, 13:10
          E, nie, to już mój trzeci paszport USA :D Zwykle się to załatwia prościej nawet, bo pocztą. Zdjęcia się dostarcza samemu, a moja fotografka w Warszawie ma specjalne szablony w kompie do zdjęć paszportowych różnych krajów, i na dodatek na życzenie może trochę podfotoszopować :)

Zresztą obywatelstwo też nie jest jakieś ekscesywnie upierdliwe do dostania - po 5 latach składasz dokumenty i o ile pamiętam to jest jedna rozmowa, gdzie mogą zadać kilka prostych pytań o system polityczny lub historię. Mnie się nie pytali. Oczywiście to było eony lat temu, teraz może inaczej, ale ostatnio Ertes się naturalizował i chyba nie miał jakichś trudności.
    • ertes Re: Paszport.... 15.02.14, 20:07
      Ja mysle ze Obama wiedziala dzieki NSA ze ty chcesz paszport i juz mieli przygotowany.
      Taka to Obama jest sprytna. Wie wszystko.
      Ale co sie dziwic: najgorszy prezydent od powstania USA.
      • jutka1 Re: Paszport.... 16.02.14, 10:25
        Czyli co, że Stokrotka dostała paszport w 3 dni dlatego, że Obama "jest najgorszym prezydentem w historii USA"? Jakiś non sequitor chyba się tu wkradł czycuś? :-)))))))
        • ertes Re: Paszport.... 16.02.14, 20:55
          Bardzo mozliwe. Znaczy sie podsluchuja a nie sprawdzaja.
          • iwannabesedated Re: Paszport.... 16.02.14, 22:49
            Może to mieć niejaki sens, skoro Polacy najlepiej funkcjonują w sytuacjach kryzysów, typu wojna, powstanie i zabór, to czemuż by Amerykanie nie mieli mieć podobnie. I im gorszy prezydent, tym wszystko lepiej działa? Dla utrzymania równowagi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka