sabba 22.11.04, 19:28 to jest MOJE forum, prosze mi stad wszyscy spierniczac ale juzzzzzzz!!!!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabba a po co?:) 22.11.04, 19:44 to nie bylo szczegolnie do kogos ale do masy. co, juz nawet pouzurpowac sobie nie oge bezkarnie?:) cos taki nagle powazny don... Odpowiedz Link
ani-ta saaaabbcia:))) 22.11.04, 19:47 ales mnie w pierwszym rzucie oka na forum (cichcem kabel podpielam:P) wystraszyla!!! noszzzzzzz... nie ma to jak marzenie o zdechlym forum!!! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ale to tylko... uzurpacja... uuuuffffffffff... tak to se mozesz:PPPPPPPP NIE BOJEM SIEM CIEM! a.:))))))) Odpowiedz Link
sabba boj sie boj:) 22.11.04, 19:48 nigdy nic nie wiadomo. ale kurcze mam problem i oto efekty frustracji. Zna sie ktos na photoshopie??? Odpowiedz Link
don2 Re: boj sie boj:) 22.11.04, 19:51 Nie znam sie ,znam sie na innych rzeczach-moze byc? Odpowiedz Link
ani-ta no to masz problem!:) 22.11.04, 19:51 ja mam dobre duszki od TYCH programow;)))) moj max. to word, exel i powerpoint;) wiecej nawet nie ryzykuje rozgryzc!:)))) a.:))))) Odpowiedz Link
sabba chyba zle zaczelam watek:) 22.11.04, 19:55 powinnam napisac kochani forumowicze jestescie wspaniali pomozcie mi z photoshopoem:) Odpowiedz Link
ani-ta Re: chyba zle zaczelam watek:) 22.11.04, 20:46 zdecydowanie jstesmy i kochani i wspaniali... ale tez cos mi sie zdaje... ze nie tyle chetnych do pomocy brak... co brak "chetnych":))))) i tu bynajmniej o pomoc chodzi:)))))) a.:))))) Odpowiedz Link
sabba a o co?:) 23.11.04, 07:48 mam wrazenie ze moze ktos mogl wziasc moj okrzyk na serio choc nie sadze. Najlepiej jakby wszyscy olali sprawe, w koncu to byl wyskok bez sensu, niemniej jednak miala taka potrzebe krzyku...ot, to wszystko... Odpowiedz Link
ro-bert Re: boj sie boj:) 23.11.04, 00:50 sabba napisała: > nigdy nic nie wiadomo. ale kurcze mam problem i oto efekty frustracji. Zna sie > ktos na photoshopie??? "Zna sie" to moze troche przesadzone ale zajmowalem sie tym programem tez. Jesli masz jakies konkretne pytania to dawaj na maila. Na forum odpowiadac to juz wlasciwie ryzyko. Tutaj tylko sama yntelygencja i czlowiek sie boi napisac cos niestosownego. Odpowiedz Link
sabba ee tam:) 23.11.04, 07:47 ja sie tam nie przejmuje. jak Tobie to nie przeszkadza to zapytam tutaj. No i dzieki za gotowosc pomocy:) jak mozna w photoshopie np wyeliminowac wszytkie kolory a zostawic tylko jednen? Majac za podklad czarne biale zdjecie przykladowo? Jak wlaczam funkcje auswahl (lasso) to powierzchnia wychodzi poszarpana bo reka mi sie trzesie (choc nie pilam) a jak wybieram po "powierzchniach) to tez nie do konca wybierze wszytko co chce. Potem funkcja Fläche füllen tez nie wypelnia wszytkiego dokladnie. Tzn moze i wypelnia ale mnie to wychodzi wszytko po sztubacku. Mam cwiczyc dalej czy jest jakis inny trick? Drugi problem to kompozycja tekstu w grafike. Czy jedny amozliwa funkca to ta lterka "T"? Strasznie zmudnie sie z nia pracuje... Mam photoshop wersje 7 a ksiazke opisowa z wersji 4 i tam niewiele na ten temat znalazlam...:( Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: ee tam:) 23.11.04, 12:52 Lassa udaje się użyć tylko wtedy, gdy granice selekcji są wyraźnie wyodrębnione (różne/kontrastowe). Czasem łatwiej jest stworzyć selekcję tylko na jednym kanale np. czerwonym (w RGB). W prostych grafikach stosunkowo skuteczne jest Magnetic Lasso Tool (oczywiście jego odpowiednik w niemieckim), a nawet Magic Wand Tool (W), wciskane z shiftem dodaje selekcje. Przy grafice skomplikowanej gdzie selekcja musi być dość dokładna należy już użyć narzędzia Pen Tool (P), gdzie rysuje się ścieżkę Baziera (jak w programach do grafiki wektorowej - Illustrator, Freehand, inne) za pomocą myszki i zazwyczaj jest to wystarczające i dość szybkie narzędzie. Selekcję stworzoną jako ścieżkę warto zapisać, bo może jeszcze być potrzebna (save path) i zakotwiczyć jeśli kiedyś trzeba będzie do tej pracy wrócić (clipping path). Żeby użyć ścieżki jako pola selekcji nateży ja zamienić na selekcję - w polu paths- make selection. Selekcję można odwrócić, select>inverse, zwykle jest taka potrzeba. Bardzo dokładna selekcja tworzona jest na masce pędzlami, ale to już dluuugie opowiadanie, zresztą potrzebna w wypadku, gdy trzeba zachować drobne detale jak np. pojedyńcze kosmyki włosów, żeby głowa nie wyglądała jak hełm. Problemu z tekstem nie rozumiem ponieważ edycja jest łatwa, mobilna. Być może to niedostatek pamięci RAM, którą Photoshop pożera w każdej ilości. :-) Odpowiedz Link
sabba dzieki 23.11.04, 13:39 poprobuje wieczorem i wtedy bede mogla powiedziec wiecej. Z pismem mam problemy bo grafika jest mocno kolorowa na jasnym tle i zle to pismo widac. POza tym jest ona mala i nie moge dobrac odpwiedniego rodzaju pisma zeby dobrze wygladalo. A jesli moge to sie yptam jak to jest z tymi "powierzchniami" alsbo "strefami" nie wiem jak to w pl wersji phshopa sie nazywa. Kiedy z nimi pracujem? Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: dzieki 23.11.04, 14:26 sabba napisała: poprobuje wieczorem i wtedy bede mogla powiedziec wiecej. Z pismem mam problemy bo grafika jest mocno kolorowa na jasnym tle i zle to pismo widac. ___________________________ Tekst jest wpisywany na osobnej warstwie (layer), więc możesz te warstwy pod spodem zrobić niewidoczne klikając na oko w palecie. Żeby był natomiast czytelny, a musi być zbliżony do koloru tła nożesz popróbować efektów Leyer Style - cienie, wypukłości etc. POza tym jet ona mala i nie moge dobrac odpwiedniego rodzaju pisma zeby dobrze wygladalo. A jesli moge to sie yptam jak to jest z tymi "powierzchniami" alsbo "strefami" nie wiem jak to w pl wersji phshopa sie nazywa. Kiedy z nimi pracujem? ____________________ To właśnie warstwy, a pracować na nich warto zawsze dla bezpieczeństwa (knocimy tylko to co jest na tej warstwie ;-)) i właśnie dla ukrywania warstw pozostałych, żeby np. nie rozpraszały uwagi. Na końcu warstwy można spłaszczyć, czyli sprowadzić do jednej ( w oknie Layers› Flatten Image, co zmniejsza rozmiar pliku. Jeżeli obrazek jest mały można go zresamplować (zmienić jego rozmiar, rozdzielczość) w polu Image›Image Size, gdzie w osobnym oknie, które się ukaże dla zachowania najlepszej jakości należy zaznaczyć pole Resample Image i rozwinąć opcję Bicubic. Powodzenia. Odpowiedz Link
sabba Magnetic Lasso Tool 23.11.04, 20:27 to jest to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! swietna rzecz:))) dzieki! Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: Magnetic Lasso Tool 23.11.04, 21:17 sabba napisała: > to jest to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > swietna rzecz:))) dzieki! _________ Zawsze do usług. Tam wszystko jest świetne, ten program po prostu nie ma wad, podobnie zresztą jak ja. ;-) Odpowiedz Link
jutka1 Re: uzurpacja 23.11.04, 07:58 Sabbo, tak sie przestraszylam, ze az sobie poszlam... (spac... ;-))))))) PS. Zastanawiam sie nad etymologia slowa w tytule. Musze sobie kupic slownik etymologiczny. Odpowiedz Link
sabba slowniki mowia 23.11.04, 08:07 uzurpacja zagarnięcie władzy wbrew prawu, przywłaszczenie sobie prawa do czegoś <fr. usurpation, z łac. usurpatio w szerokim zn. używanie, użytkowanie; wzięcie do użytkowania> uzurpować 1. bezprawnie zagarniać władzę 2. przywłaszczać sobie prawo do czegoś, rościć niesłuszne pretensje do czegoś <fr. usurper, z łac. usurpo biorę w użytkowanie, używam, użytkuję> uzurpator osoba, która nielegalnie zagarnęła władzę lub przywłaszczyła sobie prawa do czegoś <fr. usurpateur, z p.-łac. usurpator biorący w użytkowanie> Odpowiedz Link
wkrasnicki Kurde... 23.11.04, 14:28 mam chyba brata bliźniaka. Czy jakiś admin z niższym niż mój numerem mógłby go skasować? :-) Odpowiedz Link