Dodaj do ulubionych

ertes - zdjecia - aparat - pytania

06.07.06, 06:54
ertes - co sadzisz o tym zestawie:

body nikon d50 + obiektyw 18-70mm f3.5-4.5G ED-IF AF-S DX Zoom Nikkor
do tego ewentualnie 70-300mm f/4-5.6G Zoom Telephoto AF Zoom Nikkor
kwota do $800

a moze 350d? ;)

czy znasz ten sklep? maja dobre ceny na sprzet
www.thenewconnection.com/index.php
ewentualnie czy kupic d50 + w/w 18-70 czy np (bo wychodzi cenowo tak samo)
d70s w komplecie z tym samym obiektywem? czy obiektyw 18-55mm, ktory jest
zwykle w zestawie z d50 jest rzeczywiscie o wiele gorszy od 18-70 z d70s?
ktos pisal, ze 18-70 jest jasniejszy i ostrzejszy na koncach w
przeciwienstwie do 18-55

aparat i obiektyw glownie do zdjec w plenerze - krajobrazy, duzo wody itp.
Obserwuj wątek
    • ertes Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 06.07.06, 07:20
      Sklep: www.resellerratings.com/seller_info.pl?seller_id=11721
      Nie polecam.

Jesli rozwazasz Nikona to na pewno z 18-70. Swietny obiektyw. Bardzo dobrze
      odwzouje kolory. Tu kilka zdjec zrobionych przez moja zone ktora ma zero pojecia
      o aparatach. www.pbase.com/as12d4/spain
      To wlasnie D70s plus 18-70. Ja jednak polecam D50 a do tego lepszy obiektyw.
      18-55 nie warto sobie zawracac glowy. To dosc kiepski obiektyw.
      70-300 o ktorym wspominasz tez nie nalezy do jakis super obiektywow, mimo to
      widzialem ludzi robiacych nim naprawde swietne zdjecia.
      Bardzo duzo ludzi kupuje 18-200 VR. Jeden problem to taki ze te aparaty zniknely
      z polek a obiektyw trzeba upolowac. No i wyjdziesz poza 800 wiec D50 jest to
      lepszy wybor w tym wypadku.

Glowna roznica miedzy D50 a D70s to lepsza jakos zdjec tego pierwszego przy
      wysokim ISO jak rowniez ciut lepsza jakosc jpg. Choc mnie akurat zdjecia z D70s
      rowniez sie podabaja. Znowu D70s ma super kontrastowe zdjecia.

350D jest na pewna alternatywa. Mnie sie wydaje ze to wszystko zalezy od tego
      jakie zdjecia lubisz. Nikon moim zdaniem daje lepsze odwzorowanie rzeczywistosci
      podczas gdy Canon ma je takie cukierkowo-pastelowe.
      • ania_2000 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 06.07.06, 07:45
        dzieki:)

czy w cenie ok $300 (tak chyba sie ksztaltuje 18-70) dostanie sie cos lepszego?

czy linki do sklepow, ktore podawales dla Swiatlo, jak kupowal aparat sa
        aktualne i wiarygodne? czy pojawilo sie cos nowego od tego czasu na co warto
        zwrocic uwage lub jakis sklep stracil w twoich oczach?

co do zdjec to zalezy mi glownie na zdjeciach ostrych o wiarygodnych kolorach -
        mamy dosc zdjec mdlych, ktorym zawsze cos dolegalo.. (przesiadka z minolty z2)

licze oczywiscie na twoja ekspercka opinie:))
        • swiatlo Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 06.07.06, 08:20
          Czy Alpha jest już na rynku? I jak się ona ma do Nikona?
          • swiatlo Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 06.07.06, 08:28
            Nikkor 18-200 VR jest bardzo dobry i bardzo go sobie chwalę. Mam tutaj taką
            małą galeryjkę: www.pbase.com/pulkownik_swiatlo
            Jego wadą jest to że jest za ciemny: zaczyna się dopiero od 1/3.5 przy
            ogniskowej 18mm, a przy 70mm już się zwęża do 1/5 co bardzo często nie
            wystarcza.
            • ania_2000 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 06.07.06, 08:35
              ale on na ebay kosztuje aktualnie ok $900 a w sklepach go nie ma - nie mam
              tyle :( poza tym ja jestem amatorszczyzna :)

zdjecia z Portland piekne!

jesli chodzi o obiektyw to zastanawiam sie nad ta aukcja

cgi.ebay.com/Nikon-18-70mm-f-3-5-4-5G-ED-IF-AF-S-DX-Zoom-Nikkor-Lens_W0QQitemZ330003089279QQihZ014QQcategoryZ30067QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZV
              iewItem

wychodzi taniej niz w sklepie...

jeny, na co mi przyszlo wydawac ziliony dolarow ;) zamiast na sukienki ofkorz:)
        • ertes Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 06.07.06, 17:01
          W tej cenie jest to zdecydowanie najlepszy obiektyw.
          Jest cichy, super szybki i ostry. Bedziesz zadowolona.

Te sklepy nadal sa aktualne, ja u nich z reguly robie zakupy sprzetu.
          Cena z tej aukcji jest chyba calkiem niezla. Ja moj, uzywany, sprzedalem w
          grudniu za okolo $280 jesli sie nie myle.
          problem jest tylko taki ze w zasadzie to nikt nie ma tych D50. Zniknely z polek
          na calym swiecie. Tu i tam mozna znalezc tylko refurbished.

Zaloz tez sobie Picasa. Calkiem niezly program do katalogowania, szybkiej
          korekcji itp zdjec. Wspoldziala z emailem wiec od razu mozna wysylac zdjecia :)
          A jesli masz Gmail account to mozesz wyslac prosbe o akces do Albumu Picasa na
          necie. W tej chwili daja cos 250mb free.
          • ania_2000 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 07.07.06, 09:59
            picase znam bardzo dobrze i bardzo ja lubie :)

mam jeszcze do was jedno pytanie - co sadzicie o filtrach UV jako ochrona
            obiektywu? czy uzywacie? jesli tak to czy kupowac jakiekolwiek czy np. HOYA?

decyzja co do d50 i 18-70 praktycznie podjeta - czy przewidujecie jakies karty
            klubowe? :))))
            • ertes Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 07.07.06, 15:25
              Filtr chroniacy obiektyw to wrecz koniecznosc. Zarysowanie soczewki to wymiana
              obiektywu. Kup sobie zwykly UV 0 czyli w zasadzie przepuszczajacy wszystko.
              Poniewaz aparat jest juz z tych lepszych to i warto miec porzadny filtr. Jakis
              super multicoated. Obiektyw ma srednice 67mm wiec cos w cenie 50-70 dolarow w
              zupelnosci wystarczy.
              Inny filtr o jakim mozesz w przyszlosci pomyslec to polaryzacyjny. Zwlaszcza do
              zdjec robionych w duzym sloncu. Tyle ze to zawsze wymaga wlozenia palca z
              jednoczesnym patrzeniem przez wizjer i krecenie nim filtrem zeby go ustawic. Ale
              zdjecia wychodza lepsze :)
              itp itp bo to jest worek bez dna: wszystko moze sie przydac ;)
              • ania_2000 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 08.07.06, 10:00
                > Filtr chroniacy obiektyw to wrecz koniecznosc. Zarysowanie soczewki to wymiana
                > obiektywu. Kup sobie zwykly UV 0 czyli w zasadzie przepuszczajacy wszystko.
                > Poniewaz aparat jest juz z tych lepszych to i warto miec porzadny filtr.

czy ten bedzie OK czy musze kupic Pro1?
                tinyurl.com/frmst
                • ania_2000 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 08.07.06, 10:17
                  czy ten? :)
                  tinyurl.com/gn666
                  • ertes Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 08.07.06, 16:02
                    Nie, nie kupuj SLIM. Te nie maja gwintu po drugiej stronie i oryginalna zakrywka
                    sie nie trzyma wiec musisz uzywac taka beznadziejna zatyczke. Poza tym do
                    twojego obiektywu slim nie jest potrzebny.
                    Ten pierwszy filtr jest jak najbardziej OK: Super HMC.
                    SobeFoto to rowniez solidna firma :)
                    • ania_2000 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 10.07.06, 00:40
                      ertes napisał:

> Nie, nie kupuj SLIM. Te nie maja gwintu po drugiej stronie i oryginalna
                      > zakrywk a sie nie trzyma wiec musisz uzywac taka beznadziejna zatyczke.

ertes a czy ten z wlasna zatyczka i bez przedniego gwintu to nie jest czasem
                      wersja Ultra Thin (3mm)? wg roznych zrodel doczytalam, ze zarowno Super HMC
                      (5mm) jak i Super HMC Pro-1 (3mm) maja double threading natomiast Ultra Thin ma
                      single
          • jutka1 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 07.07.06, 10:24
            Ta Picasa, to odpowiednik photoshop organizer?
            • ertes Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 07.07.06, 15:18
              Picasa to jest wszystko po trochu: organizer, editor, przegladarka itp.
              Bardzo latwo rojasnic, poprawic kontrast, ostrosc, dodac jakies efekty.
              Taki program dla Dummies :)
              Ja uzywam tego gdy niechce mi sie bawic w Photoshopie.
              Rowniez do wysylania zdjec emailem. Naprawde polecam.
              • ania_2000 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 07.07.06, 16:05
                kupione:

Nikon D50 D-SLR Camera Body
                Nikon 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF AF-S DX Zoom Nikkor Lens

:))))

• ertes Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 07.07.06, 17:34
                  O wow! Szybko.
                  Gratuluje.
                  Bedziemy wiec poznawac Oregon bo Swiatlo jakos opuscil sie w zdjeciach a zaczal
                  narzekac ;)
                  • ania_2000 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 07.07.06, 18:30
                    ertes napisał:

> O wow! Szybko.
                    > Gratuluje.
                    > Bedziemy wiec poznawac Oregon bo Swiatlo jakos opuscil sie w zdjeciach a
                    zaczal
                    > narzekac ;)
                    >

Dziekuje:)

teraz jeszcze mi zostalo zapisanie sie do pbase i proszenie o przyjecie
                    do "Team Nikon":)

musze powiedziec, ze to wlasnie dzieki twoim i swiatla zdjeciom (szczegolenie
                    te jego z domami w portland) zmienilam zdanie z polecanego przez kolezanke
                    cannona.

wlasciwie to "wina";) tych domow pulkownika ..., bo twoje zdjecia, ertes, sa
                    profesonalne, wiec nie mam sie do czego porownywac, zreszta sprzet tez nie ten.

ale ogromnie mi sie podobaja kolory - wlasnie takie jak trzeba.
                    czyste, takie pelne i barwne.
                    • swiatlo Porady 07.07.06, 19:03
                      > teraz jeszcze mi zostalo zapisanie sie do pbase i proszenie o przyjecie
                      > do "Team Nikon":)

Na początku bardzo mnie rozczarowywała ostrość zdjęć. Spodziewałem się żylety
                      na każdym zdjęciu, a wychodziły jakieś takie zamglone. Jednak jak teraz
                      zmieniłem opcję w menu do "Image Optimization: Sharpen" to zdjęcia wychodzą
                      dokładnie jak się spodziewałem. Jednak wciąż trochę jestem zawiedziony że sama
                      optyka nie wychodzi ostro i muszę ją wspomagać cyfrowo.
                      Nastaw też opcję "Image Quality: Fine", bowiem przy fabrycznym ustawieniu
                      na "Normal" zdjęcia tracą bardzo dużo szczegółów.
                      Nie musisz używać "Raw" z tego powodu że jak zrobisz Raw to po pierwsze nawet
                      przy pamięci 1GB masz tylko około stu zdjęć na karcie, a poza tym każde zdjęcie
                      musisz cyfrowo obrabiać. Opcja "Fine" jest dobrym kompromisem pomiędzy jakością
                      a rozmiarem zdjęcia i łatwością prezentacji.
                      Radzę ci też zaopatrzyć się w Photoshop Elements 4.0. Kosztuje około $50-60 i
                      warto się jego nauczyć. Świetny w poprawianiu zdjęć i nawet bardzo
                      zaawansowanych obróbkach. Używam tylko jego.

Radzę też kupić lampę SB-600 z dyfuzorem. Pstrykać zdjęcia w ciemności
                      wyłącznie z dyfuzorem. Dzięki temu światło lampy nie zabija światła naturalnego
                      a jedynie go wspomaga i zdjęcia wychodzą głębokie i naturalne w oświtleniu.
                      Dla przykładu zobacz te dwa zdjęcia:
                      www.pbase.com/pulkownik_swiatlo/image/61549822oraz
                      www.pbase.com/pulkownik_swiatlo/image/61549769
                      Jakbyś te same zdjęcia zrobiła lampą wbudowaną w aparat to by wyszły płaskie i
                      wypłukane z kolorów.

O, jeszcze jedno, nigdy nie używaj opcji automatycznych. W 99% procentach
                      używaj Aperture Priority (A), i tylko reguluj przesłoną w zależności od
                      wymaganej głębi obrazu oraz ISO w zależności od światła.
                      No i na koniec kup książeczkę "Magic Lantern Guides: Nikon D50", ISBN
                      1579908047. Jest to bodajże najlepsza książka dla D50 jaka jest. Fenomenalna i
                      wyczerpująca instrukcja. Standardowy manual który przychodzi z aparatem możesz
                      oddać na recycling.

Powodzenia.

PS. Czy z mojej galerii już odgadłaś kim jestem, czyli moje prawdziwe imię? :))
                      • swiatlo Re: Porady 07.07.06, 19:10
                        Linki zostały trochę zepsute. Oto one:

www.pbase.com/pulkownik_swiatlo/image/61549822

www.pbase.com/pulkownik_swiatlo/image/61549769
                      • ania_2000 Re: Porady 07.07.06, 19:32
                        Dziekuje - na pewno z twoich porad skorzystam!
                        Jak tylko sie do tego aparatu dorwe:)
                        Lampy na razie nie planuje, jak juz wczesniej pisalam - interesuja mnie glwonie
                        plenery, tzn. dzienne plenery - ale oczywiscie wszystko przede mna, lacznie z
                        makro...

Swiatlo - jezeli twoje prawdziwe imie jest Pulkownik, to je znam:))

a tak powaznie to znam tylko paru Polakow w Portland, w polskich srodowiskach
                        b. malo bywam (do kosciola nie chodze;)
                        poza tym szanuje twoja chec bycia "bytem internetowym":)
                        • swiatlo Re: Porady 07.07.06, 19:37
                          ania_2000 napisała:

> a tak powaznie to znam tylko paru Polakow w Portland, w polskich srodowiskach
                          > b. malo bywam (do kosciola nie chodze;)
                          > poza tym szanuje twoja chec bycia "bytem internetowym":)

Ale na Święconkę Wielkanocną chodzisz?
                          • ania_2000 Re: Porady 07.07.06, 19:56
                            tak, chodze i na pasterke tez - i jeszcze pewnie mnie zaciagna do pomocy przy
                            polskim festiwalu (jezeli sie odbedzie;)
                            i to raczej wszystko.
                            • swiatlo Re: Porady 07.07.06, 20:21
                              ania_2000 napisała:

> tak, chodze i na pasterke tez - i jeszcze pewnie mnie zaciagna do pomocy przy
                              > polskim festiwalu (jezeli sie odbedzie;)

Czy to znaczy że jest możliwość że się nie odbędzie?
                              • ania_2000 Re: Porady 08.07.06, 10:02
                                > Czy to znaczy że jest możliwość że się nie odbędzie?

nie wiem - tak mi sie tylko napisalo ;)
              • jutka1 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 08.07.06, 10:26
                ertes napisał:

> Picasa to jest wszystko po trochu: organizer, editor, przegladarka itp.
                > Bardzo latwo rojasnic, poprawic kontrast, ostrosc, dodac jakies efekty.
                > Taki program dla Dummies :)
                O, to cos dla mnie. :-)
                Na tym komputerze mam Photoshopa, ale nie lubie, wole Photoshop Elements, ktory
                - jak zapewne pamietasz :-) - mam w laptopie. Ganiam z usbstickiem (zam.) miedzy
                laptokiem i pecetem, i juz mi sie nie chce.
                Sciagne dzis Picase.
                • ertes Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 08.07.06, 16:07
                  Jutko, bedziesz zadowolona gdyz tak jak mowie jest to program z rodzaju Dummies
                  czyli naprawde swietny w swojej prostocie :)
                  Wyslalem Ci chyba kilka zdjec ostatnio? To wlasnie z Picasa :)
                  Mozesz podlaczyc sobie pod Gmail i wysylac zdjecia ta droga. Przejrzyj
                  ustawienia gdyz defaultowo program wysyla mikroskopijne zdjecia ale latwo to
                  zmienic.
                  Acha, mozesz tez sie zapisac na Picasa Web Album. 250 MG za darmo.
                  Tyle ze na razie i tak masz pbase a tam jest miejsca ze hoho :)
                  • jutka1 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 08.07.06, 20:31
                    Juz zainstalowalam.
                    Co to znaczy "podlaczyc sobie pod gmail"? Przepraszam za glupie pytanie..

Po zainstalowaniu wyjechalam, wiec nie mialam czasu sie tym bawic.
                    Ale sie pobawie z checia, wszystkie zdjecia juz sciagniete, i zobaczymy, jak sie
                    z Picasa zaprzyjaznie.

A na pbase chetnie posiedze jeszcze troche, bo juz dobrych pare osob ma ten link
                    :-)))
                    Za pozwoleniem oczywiscie :-)))
                    • ania_2000 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 09.07.06, 01:25
                      jutka1 napisała:

> Co to znaczy "podlaczyc sobie pod gmail"?

tools -> options -> zakladka e-mail i tam wybierasz "use my gmail account"

potem zaznaczasz zdjecia, ktore chcesz wyslac opcja hold, naciskasz na dole po
                      prawo email i w okienku, ktore wyskoczy wpisujesz swoj login i password z konta
                      gmail
                      • jutka1 Re: ertes - zdjecia - aparat - pytania 09.07.06, 09:05
                        Dzieki, Aniu.
                        Prosto jak dla Glaba czyli mnie :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka