15.02.05, 10:11
Powiedzcie mi, jak to jest - jesli alimenty maja byc placone do np. 15 danego
miesiaca, to kiedy mozna mowic o opoznieniu? Jesli nie ma ich na koncie o
00:00 16 tego miesiaca, czy tez o 8 rano 15? I kiedy w sprawie opoznienia
moze zaczac dzialac komornik?
Obserwuj wątek
    • dyrgosia Re: Terminy 15.02.05, 10:25
      Komornik zaczyna działać na wniosek...
      Jesli opóźnienia są notoryczne jest to wystarczajacy powód.
      • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 10:39
        Dyrgosiu, ja te regulki znam.
        Pytam - od kiedy mozna mowic o opoznieniu.
        • dyrgosia Re: Terminy 15.02.05, 10:41
          Jesli termin jest 15-ego, to 15-ego pieniądze powinny byc na koncie.
          • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 10:42
            dyrgosia napisała:

> Jesli termin jest 15-ego, to 15-ego pieniądze powinny byc na koncie.

Bosz, to oczywiste. Ale koniec - bo nie rozumiesz, o co pytam.
    • iizaa Re: Terminy 15.02.05, 10:26
      Czyzby Cii groził komornik, bo wyczuwam napięcie.
      • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 10:29
        Zle wyczuwasz smile
        • alka23 Re: Terminy 15.02.05, 10:40
          po co ty jej w ogole odpowiadasz?! ja złożyłam sobie takie okulary "widze - nie
          widze", jej nie widzę.. wiesz jakie życie jest piękne?!
          • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 10:41
            Hehe, nie wiem smile
            Ale moze sprobuje smile
    • lilith76 Re: Terminy 15.02.05, 10:46
      chyba wszyscy podejrzewają, że ponownie robisz "wycieczki osobiste", a nie
      np. "hipotetyczne gdybanie".
      • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 10:52
        Owszem lilith, nie jest to hipotetyczne gdybanie. ALe mam nadzieje, ze ja tez
        moge pisac o swoich sprawach na tym forum?
        Ale odpowiedz juz znam, z najbardziej wiarygodnego zrodla, czyli od komornika.
        Jesli 15, niewazne czy o 8 czy o 17, pieniadze beda na koncie (czyli do
        dyspozycji), to nie ma zadnego opoznienia.
    • the.mist Re: Terminy 15.02.05, 10:48
      Erin, o opóźnieniu można mówic, jesli piętnastego kasy nie ma koncie, koniec,
      kropka. I nie ma znaczenia, że pojawią się 16-go o ósmej rano - to już jest
      opóźnienie. Czy druga strona potraktuje to jako opóźnienie? Szczerze? To już
      tylko zalezy od jej dobrej woli.
      A komornik może zacząć działać niezależnie od opóźnień, podstawą jest wyrok,
      wiem coś o tym, niestety.
      • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 10:51
        Nie nie, chodzi mi o to, czy mozna mowic o opoznieniu, jesli 15 o 8 rano
        pieniedzy nie ma na koncie.
        • the.mist Re: Terminy 15.02.05, 10:54
          to 15 czy 16-go?
          Jesli pieniądze wpłyną 15 - niezaleznie o której godzinie, choćby ostatnią
          sesją (o 18 chyba?) - opóźnienia nie ma. Liczy się data, nie godzina.

Co i tak nijak się ma do komornika, jak napisałam wczesniej.
          • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 10:56
            the.mist napisała:

> to 15 czy 16-go?

15, tak jak wczesniej pisalam

> Jesli pieniądze wpłyną 15 - niezaleznie o której godzinie, choćby ostatnią
            > sesją (o 18 chyba?) - opóźnienia nie ma. Liczy się data, nie godzina.

Tak myslalam, teraz juz wiem na pewno.

> Co i tak nijak się ma do komornika, jak napisałam wczesniej.

To tez wiem. Z informacji od komornika - jesli sprawa zalozona zostanie ze
            zlosliwosci, nie z rzeczywistych powodow, to sprawa w sadzie jest prawie na
            100% do wygrania.
    • mikawi Re: Terminy 15.02.05, 11:07
      o opóźnieniu można mowić jeśli eksia nie będzie ich miała do dyspozycji o 00:01
      16 danego miesiaca. Czyli (czystko teoretycznie oczywiscie) alimenty mogą być
      przekazane 15. o godz. 23.55 smile
      • mikawi Re: Terminy 15.02.05, 11:11
        a swoja drogą taka drobiazgość niektórych zakrawa albo na upierdliwość albo
        szukanie dziury za wszelką cenę
        • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 11:12
          To tak a propos doceniania wysilkow ku normalizacji ukladow.
          • edzieckokarenina Re: Terminy 15.02.05, 12:36
            "To tez wiem. Z informacji od komornika - jesli sprawa zalozona zostanie ze
            zlosliwosci, nie z rzeczywistych powodow, to sprawa w sadzie jest prawie na
            100% do wygrania."
            hehehe-sprawa założona ze złośliwości?wink))) żaden komornik nie podjąłby
            się "takiej sprawy" liczą sie daty, jeśli termin jest przekroczony to znaczy ŻE
            JEST PRZEKROCZONY.
            A "normalizajca" kontaktów ojciec-dziecko to insza sprawa od alimentów
            • dyrgosia Re: Terminy 15.02.05, 12:39
              Aby skierować sprawę do komornika nie potrzeba sądu, wystarczy wyrok
              zasądzający alimęty i prośba o egzekucję.
              • dyrgosia Re: Terminy 15.02.05, 12:39
                alimeny
                • dyrgosia Re: Terminy 15.02.05, 12:40
                  alimenty

męty, meny...
            • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 12:54
              edzieckokarenina napisała:

> hehehe-sprawa założona ze złośliwości?wink))) żaden komornik nie podjąłby
              > się "takiej sprawy"

Komornik dizala na wniosek wierzyciela. Takowy moze poprosic o zajecie pensji
              na przyklad, nawet jesli nie ma zaleglosci. I komornik torobi. Inna sprawa, ze
              zobowiazany do alimentow (bo nie dluznik) w sadzie wygrywa sprawe o
              bezpodstawna egzekucje i wtedy wierzyciel ponosi koszty komornicze.

> liczą sie daty, jeśli termin jest przekroczony to znaczy ŻE JEST PRZEKROCZONY

Wiem smile I zapytalam, kiedy mozna powiedziec, ze termin JEST PRZEKROCZONY.
              Ale juz wszystko wiem smile

> A "normalizajca" kontaktów ojciec-dziecko to insza sprawa od alimentów

A ja gdzies o kontaktach ojciec - dziecko napisalam?
              • edzieckokarenina Re: Terminy 15.02.05, 13:22
                piszesz farmazony "erin" - z jedny się zgadzam-komornik działa na wnisek
                wierzyciela, a skoro jest wierzyciel to jest i dłużnik który przekroczył
                terminy.Czy z równą swobodą interpretujesz terminy sesji egzaminacyjnej? wink))
                • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 13:33

> piszesz farmazony "erin" - z jedny się zgadzam-komornik działa na wnisek
                  > wierzyciela, a skoro jest wierzyciel to jest i dłużnik który przekroczył
                  > terminy.

No tak, uzylam nazwy wierzyciel (sorki - powinno byc osoba, ktorej placi sie
                  alimenty). Wybaczysz?

> Czy z równą swobodą interpretujesz terminy sesji egzaminacyjnej? wink))

Oczywiscie smile
                  • edzieckokarenina Re: Terminy 15.02.05, 13:37
                    > Czy z równą swobodą interpretujesz terminy sesji egzaminacyjnej? wink))

Oczywiscie smile
                    to wszystko jasne w tym temacie(czyżby to była zatem szkoła specjalna?-tam we
                    wszystkim idą dzieciom na rękę)
                    • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 13:42

> to wszystko jasne w tym temacie(czyżby to była zatem szkoła specjalna?-tam we
                      > wszystkim idą dzieciom na rękę)

O kurcze, rozgryzlas mnie uncertain (a ze szkola specjalna, jak widac, do czynienia
                      nigdy nie mialas)
                      • done2 Re: Terminy 15.02.05, 13:56
                        e_r_i_n napisała:

> edzieckokarenina napisała:
                        >
                        > > to wszystko jasne w tym temacie(czyżby to była zatem szkoła specjalna?-ta
                        > m we
                        > > wszystkim idą dzieciom na rękę)
                        >
                        > O kurcze, rozgryzlas mnie uncertain (a ze szkola specjalna, jak widac, do czynienia
                        > nigdy nie mialas)

Erin, szkoda czasu na edzieckokarenina - zamiast konkretnie odpowiadać na
                        konkretne pytanie bawi się w słowne przepychanki i czepianie słówek.
                        Nie dziwię się Twojemu pytaniu - w przypadku niektórych ex jest to norma -
                        czepianie się nawet godziny. A co w przypadku gdy 15 - go przypada w niedzielę?
                        Pozdrawiam a posty edzieckokarenina trzeba traktować: "widzę, nie widzę" i nie
                        reagować.

• e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 14:04
                          done2 napisała:

> Erin, szkoda czasu na edzieckokarenina - zamiast konkretnie odpowiadać na
                          > konkretne pytanie bawi się w słowne przepychanki i czepianie słówek.

Oj tam, fajne odprezenie po stresujacej (jesli w szkole specjalnej stresujaco
                          moze byc tongue_out) sesji smile (wlasnie sie dowiedzialam, ze pomyslnie zakonczonej) smile

> A co w przypadku gdy 15 - go przypada w niedzielę?

A nie wiem, szczerze mowiac. Dla swietego spokoju pewnie lepiej wplacic w
                          piatek lub sobote (jesli dany bank w sobote pracuje). Ale zazwyczaj jest tak,
                          ze jesli termin zaplaty wypada w dzien wolny od pracy, to termin ten jest
                          przesuwany na pierwszy pracujacy PO danym.
                        • mikawi Re: Terminy 15.02.05, 14:05
                          done2 napisała:
                          >A co w przypadku gdy 15 - go przypada w niedzielę?

jesli przelew to trzeba go wyslac tak, żeby w niedziele eksia miala je do
                          dyspozycji (czyli przelew w piatek), jeśli osobiście się wręcza pieniądze to
                          mozna w i niedziele jesli się ma pewność że się eksię zastanie w domu
                          • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 14:07
                            mikawi napisała:

> jesli przelew to trzeba go wyslac tak, żeby w niedziele eksia miala je do
                            > dyspozycji (czyli przelew w piatek

Oj mikawi, tak na pewno nie bedzie na niedziele na koncie eksi - na realizacje
                            przelewu bank ma 48 godzin, bez sobot i niedziel. Czyli najwczesniej dotrze on
                            na konto w poniedzialek.
                            • mikawi Re: Terminy 15.02.05, 14:25
                              racja smile
                              a co do terminu zapłaty alimentów gdy dzień oznaczony w wyroku jest dniem
                              wolnym - to też nie wiem czy aby spłata ma się odbyć PRZED tym 15. czy jednak
                              pierwszego dnia roboczego PO 15. Przynajmniej w spłacie kredytu jest, że jednak
                              PO ale może maxxi poprze to jakimś przepisem smile
                            • edzieckokarenina Re: Terminy 15.02.05, 14:28
                              „Oj mikawi, tak na pewno nie bedzie na niedziele na koncie eksi - na realizacje
                              przelewu bank ma 48 godzin, bez sobot i niedziel. Czyli najwczesniej dotrze on
                              na konto w poniedziałek”
                              o j” erin”..ale po co niepotrzebnie tracić nerwy i potem czas na płodzenie
                              takich wątków? Wystarczy płacić wcześniej niż na ostatni gwizdek.Wszak
                              szlachetny człowiek wymaga od siebie a nie od innych...
                              • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 14:29
                                W wyroku jest do 15, wiec jest do pietnastego. W koncu wyrok to podstawa
                                postepowania smile
                                • edzieckokarenina Re: Terminy 15.02.05, 14:36
                                  e_r_i_n napisała:

> W wyroku jest do 15, wiec jest do pietnastego. W koncu wyrok to podstawa
                                  > postepowania smile

wyrok to podstwa postepowania gdy osoba nie wywiązuje się ze swoich zobowiązań
                                  dobrowolnie,ale jak widać nawet wyrok niektórych niezobowiązujewink a do 15-go
                                  nie oznacza 15-go wink
                                  • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 14:38
                                    Ale nawet pietnastego to nie przestepstwo. Czy na dowod przeslac pokwitowania
                                    wplat z data **15**? smile))))))
                                    • edzieckokarenina Re: Terminy 15.02.05, 14:39
                                      e_r_i_n napisała:

> Ale nawet pietnastego to nie przestepstwo. Czy na dowod przeslac pokwitowania
                                      > wplat z data **15**? smile))))))

prześlij je-jeśli je faktycznie masz ,ale komornikowi
                                      • e_r_i_n Re: Terminy 15.02.05, 14:41

> prześlij je-jeśli je faktycznie masz ,ale komornikowi

Eee, a po co? Jego nie interesuja smile)), tylko Ciebie.
                                        • martuniunia1 Dziewczyny, wyluzujcie sie! 15.02.05, 14:47
                                          Zamiast zyczliwie sobie dorzdzac, Wy niepotrzebnie sie klocicie! czemu ma to
                                          sluzyc? Czyjemu dobru? Dajcie sobie na wstrzymanie.........
                                          A propos komornika itp, wedlug mnie nalezy robuc wszystko, by nie doszlo do
                                          tego typu interwencji, nikomu to nie wyjdzie na dobre, zrodzi tylko zal i
                                          dalsze zlosliwosci! Trzeba rozumiec i Matke, ktora czeka na kase i Ojca, ktory
                                          w danym momencie nie ma kasy a np. nastepnego dnia bedzie mial. Troche serca!
                                          • cz.wrona Re: Dziewczyny, wyluzujcie sie! 15.02.05, 17:39
                                            Moim zdaniem opóźnienie jest gdy 16tego rno pieniędzy nie ma...
                                            Moim bo np. mojego małża to jeśli 15 jest w poniedziałek to On wpłaca w pon.
                                            A jeśłi komornik wejdzie na płacę małżonka- to można się dogadać zkomornikiem-
                                            zapłacić część długu i wtedy komornik odchodzi od zajęcia pensji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka