Dodaj do ulubionych

Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowiedzi

03.09.08, 14:08
Drogie Forumowiczki,

Kolejny mail w sprawie pisania artykułu na temat macochowy.
Tym razem z prośbą smile o możliwość wykorzystania wypowiedzi z forum do artykułu, ewentualnie o zgłoszenie się do tego, by zostać bohaterką takiego artykułu.

Jako, że nie mi decydować o tym, czy hcecie być "wykorzystane" do tego artykułu - to zdecydujcie same. Jeśli któraś z was ma życzenie być "wykorzystana" literacko - to można się zgłościć do tej pani indywidualnie lub w tym wątku, żeby wyrazić swoją zgodę na wykorzystanie swoich wypowiedzi, tudzież opisanie swojej historii, lub udzielenie wywiadu.

Jeśli któraś z was nie zgadza się na wykorzystanie jej wypowiedzi - może wpisać się w tym wątku, żeby było to zachowane czarno na białym w razie czego.

Link do tego wątku przekażę mailem do owej redakcji.

"Witam,
Kiedyś już zwracałam się do Was z tą prośbą, jednak wtedy, niestety,
musiałam zmienić plany.

Dziś piszę artykuł dla WP dział KOBIETA na temat życia w związku z
mężczyzną, który ma już dziecko. Chciałabym skupić się głównie na tym, co czuje nowa żona. Czy jest zazdrosna o dzieci? A może chce być ich "drugą mamą"? Czy jest szczęśliwa, czy ma chwile zwątpienia..Czy jest zazdrosna o ex?

Oczywiście, to sprawa indywidualna. Dlatego proszę o zgodę na
wykorzystanie wątków z forum w tekście. Chciałabym móc zacytować Wasze wypowiedzi, a jeśli byłaby taka możliwość, zadać pytania konkretnej "macosze", która chciałaby zostać jedną z bohaterek reportażu. Chcę przedstawić macochy z sympatią, nie oceniać, nie oskarżać, ale pokazać też, że życie z mężczyzną, który ma już dzieci nie jest takim dramatem, jakim się wielu wydaje. Chociaż bywa ciężko...
Z pozdrowieniami,
Obserwuj wątek
    • konstancja16 Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 03.09.08, 16:45
      Nie zgadzam się na wykorzystanie moich wypowiedzi. Bywają
      spontaniczne i osobiste dość, chciałabym, żeby zostały na tym forum
      tylko. Zdaje sobie sprawę, że jest ono i tak publicznie dostępne,
      ale to jednak nie to samo co artykuł.

Konstancja
      • reksia Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 03.09.08, 17:26
        konstancja16 napisała:

> Nie zgadzam się na wykorzystanie moich wypowiedzi. Bywają
        > spontaniczne i osobiste dość, chciałabym, żeby zostały na tym
        forum
        > tylko. Zdaje sobie sprawę, że jest ono i tak publicznie dostępne,
        > ale to jednak nie to samo co artykuł.

również nie wyrażam zgody na wykorzystanie moich wypowiedzi
        >
        > Konstancja
        • reksia Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 03.09.08, 17:27

również nie wyrażam zgody na wykorzystanie moich wypowiedzi
      • kamiliannaonline Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 20.09.08, 09:35
        konstancja16 napisała:

> Nie zgadzam się na wykorzystanie moich wypowiedzi. Bywają
        > spontaniczne i osobiste dość, chciałabym, żeby zostały na tym
        forum
        > tylko. Zdaje sobie sprawę, że jest ono i tak publicznie dostępne,
        > ale to jednak nie to samo co artykuł.
        >

PODPISUJĘ SIĘ POD TYM.
        > Konstancja
    • liz-beauty Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 03.09.08, 19:36
      Ja tez prosze - nie. Nie chcialabym narazic ani siebie, ani moich bliskich na
      rozpoznanie w tym artykule. Na prowincji mieszkamy...
      • zonka77 Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 03.09.08, 20:26
        ja również nie chciałabym żeby moje wypowiedzi były wykorzystane. Co prawda może
        niewiele piszę ale bywało gdy pisałam więcej i dosyć szczegółowo.
    • 333a13 Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 03.09.08, 20:35
      Również mówię NIE.
    • olga721 Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 03.09.08, 23:14
      Nie wyrażam zgody na publikowanie moich wypowiedzi.
      • khaldum Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 03.09.08, 23:25
        taa, a mnie już pewnie nic gorszego w macochowaniu nie spotka po ostatnich
        zmianach smile więc jakby moje doświadczenia miały komuś pomóc, to bardzo proszę,
        choć zastrzegam sobie zmiany ksywek wszystkich naszych dzieci...
    • nsc23 Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 03.09.08, 23:23
      Ja rowniez nie wyrazam zgody.
    • cleopa Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 04.09.08, 07:52
      Pisze na Macochach i dla macoch
      nie wyrazam zgody
    • kalina81 Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 04.09.08, 08:35
      nie jestem macochą, ale już kilka razy cytowano moje pasierbicowe wypowiedzi,
      dość zresztą szczegółowe, w różnych pismach, bez pytania nawet o zgodę, więc
      napiszę jasno.
      Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie i publikowanie moich wypowiedzi.
      • kasia_kasia13 kalina81-regulamin!!!! 04.09.08, 11:56
        Jesli owe pisma nalezaly do AGORY, to zakladajac konto wyrazilas zgode.

"Uczestnicy Forum poprzez umieszczenie swoich komentarzy i opinii na stronach Forum wyrażają zgodę na publikowanie tych treści w "Gazecie Wyborczej" oraz innych mediach wydawanych przez AGORĘ."

Ludzie, czytajcie regulaminy, zanim klikniecie w przycisk "Akceptuje".
    • geos Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 04.09.08, 08:42
      Ja sie podłącze pod większość nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich wypowiedzi
    • nie_mam.a Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 04.09.08, 08:59
      Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie i publikowanie moich wypowiedzi.
    • tokanka Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 04.09.08, 09:03
      Pisałam tylko kilka razy ale
      nie wyrażam zgody na wykorzystanie moich wypowiedzi.
      • kopina77 Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 04.09.08, 09:45
        Nie wyrażam zgody na wykorzystanie moich wypowiedzi
    • balladynka Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 04.09.08, 09:45
      I ja też nie.
    • kasia_kasia13 Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 04.09.08, 11:53
      Prosze napisac do Mangoldy, ona zapewne chetnie udzieli obszernego wywiadu!
    • dyderko Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 04.09.08, 12:33
      Ja nie chcę!!! Nieeeee!
      • mara68 Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 04.09.08, 14:47
        Na cytowanie moich wypowiedzi nie wyrażam zgody.
    • capa_negra Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 04.09.08, 19:45
      Nie
    • kicia031 Nie wiem 05.09.08, 18:18
      czy z prawnego punktu wodzenia mozemy nie wyrazic zgody na cytowanie wypowiedzi,
      ktore wisza sobie na ogolnodostepnych stronach internetowycch. jak juz ktos
      przytomnie zauwazyl, nie mozemy zabronic tego agorze, a i pewnie z zabronieniem
      komus innemu bylby klopot.

Dlatego o swoich sprawach osobistych lepiej nie pisac bna publicznym forum, bo
      niestety mozna sie bardzo przejechac, co nie znaczy, ze na ukrytych forach nie
      zdarzaja sie niestety osoby ktore wynosza pozyskane tam informacje dalej..
      • konstancja16 Re: Nie wiem 05.09.08, 20:51
        z punktu widzenia prawa autorskiego jest to oczywiscie dyskusyjne z
        uwagi na otwarty charakter forum. ale nie rozmawiamy o aktualnych
        tematach politycznych, gospodarczych i religijnych tylko o sprawach
        rodzinnych. wiec nie ma potrzeby 'uzywania' tych wypowiedzi w
        celach informacyjnych. nie mowiac juz o tym, ze potencjalna
        mozliwosc zidentyfikowania kogos niesie ryzyko naruszenia dobr
        osobistych.

w kazdym razie milo ze strony tej pani, ze pyta o zgode. jest
        jeszcze bowiem cos takiego jak ETYKA DZIENNIKARSKA. wprawdzie juz
        jedna noga w lamusie, ale najstarsi gorale (i najstarsze macochy)
        oraz dziennikarze, ktorzy nie przespali wiekszosci wykladow moga
        jeszcze pamietac.
        • kasia_kasia13 Re: Nie wiem 05.09.08, 22:37
          Ta pani pyta o zgode, poniewaz jej pismo do Agory chyba nie nalezy. W kazdym
          razie weszlam na ich strone i nie zauwazylam informacji o tym.
          A ze dziennikarze z pism nalezacych do Agory o zgode nie pytaja, wcale mnie nie
          dziwi. Jaki jest sens pytac o zgode osony, ktore ta zgode juz wyrazily???
          Ten punkt regulaminu, ktory zacytowalam, to adminki tego forum powinny chyba
          przypiac na gorze, bo odnosze wrazenie, ze wiekszosc osob nie naprawde nie zdaje
          sobie z niego sprawy. A potem wielkie zdziwko, ze w WO jest artykul o macochach
          z cytatami.
          A swoja droga, wystarczy zmienic troche szczegolow, chociazby imiona swoje i
          Misia oraz pasierbow, lub inne, da sie tak opisac problem, aby nie byc latwo
          rozpoznawalnym.
          W sumie szkoda, ze zadna z macoch nie chciala udzielic wywiadu, bylaby szansa
          moze na jakis sensowny artykul a nie fragmenty wypowiedzi wyrwane z kontekstu.
    • marusia1 Ukryć "macochy"? 06.09.08, 14:40
      Popieram Burzę. Wydaje mi się, że dobrze by było, aby to forum było ukryte. Nawet mój pasierb przyznał mi się, że szukał juz moich postów po wszystkich mozliwych loginach (dbam o wyczyszczenie historii w kompie). Byłaby mało komfortowa sytuacja, gdyby zagłębił się w lekturę...
      • cleopa Re: Ukryć "macochy"? 08.09.08, 16:20
        tez jestem za Ukryciem Macoch...dośc juz mam tych wszystkich
        zaglądających tu dziennikarzy a tez boj,ę sie że w końcu ktoś mnie
        zdekonspiruje smile
    • swieta_1 Re: Nie wiem 06.09.08, 19:29
      Ja też popieram, sama mało piszę bo wiele się zmieniło, a i wiem że jak łatwo o emocje czytając o sobie.... mówię tu o Małej i jej mamie. Zamknięte jest lepsze smile
    • weronka77 Dziewczyny 09.09.08, 14:08
      nic to nie pomoże.Tutaj niejedna dziennikarka jest zalogowana. Wiem,
      bo sama pracowałam w tej redakcji jeszcze rok temu.
      • malwina331 Re: Dziewczyny 09.09.08, 14:43
        Ja nie mam z tym problemu.
        • weronka77 Re: Dziewczyny 09.09.08, 17:14
          JA też nie. Moje stanowisko w tej sprawie jest jasne i niezmienne.
          Znają je eksie,pasierbowie, ich ojciec, znajomi. Szczerze mi wisi co
          kto z tą wiedzą zrobi.
          • nsc23 Re: Dziewczyny 11.09.08, 10:03
            No coz, bedac osoba o mocno charakterystycznej sytuacji, jak rowniez udzielajaca
            sie na innych forach (chociaz pod tym nickiem juz sie nigdzie nie udzielam,
            konto na GW to ostatnie, ktore mi sie ostalo z czasow tego nicka wink) biore
            ryzyko 'dekonspiracji' pod uwage piszac na tym forum. Jednakowoz nie wstydze sie
            niczego (bo wstyd to krasc i z baby spasc wink - ani jedno ani drugie mi nie
            grozi) i gdyby ktos odkryl, ze ja to ja, to trudno smile Natomiast do gazety sie
            nie wypowiem, z dwoch powodow: a) ze mnie taka macocha jak z koziej dupy traba i
            b) czlowiek i tak mowi jedno, a w gazecie potem pisza drugie. Raz sie nacielam
            (w zupelnie innym temacie) i wystarczy wink
            • nsc23 Skleroza 11.09.08, 10:05
              chcialam tak naprawde powiedziec, ze skoro podobno jest jakies ukryte forum dla
              macoch, to nie ma sensu i tego ukrywac, bo beda de facto dwa takie same (chociaz
              moze nie - nigdy nie widzialam tego ukrytego, wiec nie wiem)
              • dyderko Re: Skleroza 11.09.08, 11:13
                Jak jest takie ukryte to do kogo mam się zgłosić i o wpuszczenie
                prosić? Bo ja taka nerwowa jestem, nieco za dużo o sobie (i nie
                tylko sobie) piszę…
                • nsc23 Re: Skleroza 11.09.08, 12:18
                  Dyderko, nie wiem czy jest, ktos kiedys wspomnial, poszukaj, moze
                  sie dowiesz. W sumie tez nie mialabym nic przeciwko, ale wyszlam z
                  zalozenia, ze jak ukryte, to sie nikogo nie prosi, tylko
                  sami 'werbuja' wink
                  • konstancja16 Re: Skleroza 11.09.08, 12:22
                    slyszalam, ze trzeba egzamin zdac. test, a potem cwiczenia
                    praktyczne 'survival z pasierbem'.
                    • 13monique_n Re: Skleroza 11.09.08, 12:38
                      konstancja16 napisała:

> slyszalam, ze trzeba egzamin zdac. test, a potem cwiczenia
                      > praktyczne 'survival z pasierbem'.
                      Uuuuuuuuuuuuuuu, to ja obleję zanim jeszcze podejdę. Szczególnie, że
                      na własne dzieci się wściekam znacznie bardziej wychodząc z
                      założenia, że oni świadczą o mnie, a dzieci mojego partnera o nim big_grin
                      Przynajmniej póki co. Jak to potrwa dłużej, to wpływ się inaczej
                      rozłoży.
                      A ile jest podejść do tego egzaminu pisemnego? I czy jest
                      zagadnienie z "budowy"? (aaaj, to nie ten egzamin, z prawem jazdy mi
                      się pomyliło ;-D)
                      • konstancja16 Re: Skleroza 11.09.08, 12:44
                        13monique_n napisała:

> A ile jest podejść do tego egzaminu pisemnego? I czy jest
                        > zagadnienie z "budowy"?

szczegolow to juz nie znam, ale na pewno ktos ma testy z poprzednich
                        lat. mozna odkupic wink)

• 13monique_n Re: Skleroza 11.09.08, 12:52
                          konstancja16 napisała:

> 13monique_n napisała:
                          >
                          > > A ile jest podejść do tego egzaminu pisemnego? I czy jest
                          > > zagadnienie z "budowy"?
                          >
                          > szczegolow to juz nie znam, ale na pewno ktos ma testy z
                          >poprzednich lat. mozna odkupic wink)
                          A sa zajęcia na symulatorze???? albo jakieś CD? (oj, rety! rety!!)
    • coccolona Re: Wątek tymczasowy/ARTYKUŁ-wykorzystanie wypowi 19.09.08, 22:25
      No no, dlugo mnie tu nie bylo, bo misio mnie zabral na wojaze po Ameryce Poludniowej, wiec jezeli nie jest za pozno, to tez nie wyrazam zgody na cytowanie mnie wink Choc praktycznie nie ma szans, by ktos mnie rozpoznal po moich wypowiedziach, bo od wielu lat nie zyje w Polsce wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka