der-chef 10.02.11, 12:58 Mom taszyntuch hekluwany, wszyske sztyry kanty. Komu pszaja, kogo ciyrpia, ciepna mu pod szuapy Ty niy pszaja, ty niy ciyrpia, ty kusika niy dom Ciebia pszaja, ciebie ciyrpia, dom ci go w gyszynku. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enita2 Re: Piosenka. 10.02.11, 14:37 Nie znam tej gwary ale, na moje oko są to słowa piosenki-Mam chusteczkę haftowaną co ma cztery rogi itd. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Piosenka. 10.02.11, 18:05 Nooo, jestem pewny, że to jest to: "Mam chusteczkę haftowaną, wszystkie cztery rogi, kogo kocham, kogo lubię rzucę mu pod nogi. Tej nie kocham, tej nie lubię, tej nie pocałuję, a chusteczkę haftowaną tobie podaruję..." Odpowiedz Link
der-chef Re: BRAWO 11.02.11, 17:44 ewa9717 napisała: > Dej mu za to kusika Chopu niy pasuje dować kusika. Lepi z niym halba uobalić Odpowiedz Link
tymon99 Re: BRAWO 12.02.11, 00:34 kożdy chop co insze mo rod, terozki takie czasy, że se niykiere chopy po halbie kusiki dowają i to nie je gańba Odpowiedz Link
baas1 Re: BRAWO 15.02.11, 11:14 Oj,halba to piękne słowo, a usłyszałam je pierwszy raz w Ciechocinku (!),kiedy byłam w tzw. sanatorium i był tam między innymi fajny człowiek chyba z Bytomia. A że to było sanatorium, to co i raz chodziliśmy po "halbę" i pod "tynżnie" (nie wiem jak to napisać - chodzi o tężnie). Oj, nie wyleczyłam ja się w tym Ciechocinku, ale za to poznałam bardzo przydatne słowo. Odpowiedz Link
der-chef Re: BRAWO 15.02.11, 19:10 A to boua halba na uep inacy na ryj abo na sztyrech? Moja oma to co wiecor cyjntla sie drzistua i szua spać. Odpowiedz Link