Dodaj do ulubionych

Wymiana wariatora?

17.06.04, 22:28
Witam

Moje pytanie dotyczy wariatora. Wymieniłem rozrząd i od tego czasu
przejechalem 2 tys km czy mogę teraz jeszcze bez przeszkód wymienic wariator?
Silnik ma przejechane 140 tyś 1.8TS
Jaromir
Obserwuj wątek
    • robert8888 Re: Wymiana wariatora? 17.06.04, 22:43
      wg ASO nie ma przeszkód aby wymienić wariator - ważne aby po wymianie rozrządu
      nie przejechać więcej niż 10.000 km
      • jaromir1 Re: Wymiana wariatora? 26.06.04, 23:00
        A czy taki "Wariator ma wpływ na pracę silnika. Ja zauwałżyłem, mam takie
        odczucie że samochód nie ciągnie tak dobrze powyżej 4.5tys obrotów. Do 6 tyś to
        nawet tak ciężko mu idzie.
        • robert8888 Re: Wymiana wariatora? 27.06.04, 18:33
          nie wiem za bardzo jak wpływa papsuty wariator na pracę silnika - może warto
          popatrzeć co ludzie pisali na www.alfaromeo.pl - tam na forum ten temat był
          podnosozny kilkanaście razy - polecam więc to forum. Sam jeździłem z popsutym
          wariatorem - tzn. przy uruchamianiu silnika było słychać klekocik - przez rok
          czasu - dopiero po roku wymieniając rozrząd wymiieniłem przy okazji wariator.
          Na plus w okresie kiedy jeźdizłem z wariatorem uszkodzonym zauważyłe że spadło
          żuzycie paliwa, no i trochę osiągi (takie same spostrzeżenia mieli inni z
          którymi na ten temat rozmaiwałem). Pozdrawiam.
          • rafal.gtv Re: Wymiana wariatora? 28.06.04, 10:25
            Ten temat był omawiany nawet tu...
            Nie spotkałem się z długofalowymi skutkami zaniechania natychmiastowej naprawy
            wariatora.
            Jego usterka skutkuje spadkiem osiągów i nierównomiernym osiąganiem mocy
            silnika. Faktycznie - zużycie paliwa może być niższe - bo silnik nie oddaje
            nominalnej mocy.
    • zygmanek Re: Wymiana wariatora? 08.02.05, 21:41
      no jasne ze meżesz to tylko 2000 km pod warunkien że wymieniłeś komplet to jest
      pasek i rolki i nie będzie tego robiłjakiś pseudo znawca A.R.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka