jaromir1 17.06.04, 22:28 Witam Moje pytanie dotyczy wariatora. Wymieniłem rozrząd i od tego czasu przejechalem 2 tys km czy mogę teraz jeszcze bez przeszkód wymienic wariator? Silnik ma przejechane 140 tyś 1.8TS Jaromir Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robert8888 Re: Wymiana wariatora? 17.06.04, 22:43 wg ASO nie ma przeszkód aby wymienić wariator - ważne aby po wymianie rozrządu nie przejechać więcej niż 10.000 km Odpowiedz Link
jaromir1 Re: Wymiana wariatora? 26.06.04, 23:00 A czy taki "Wariator ma wpływ na pracę silnika. Ja zauwałżyłem, mam takie odczucie że samochód nie ciągnie tak dobrze powyżej 4.5tys obrotów. Do 6 tyś to nawet tak ciężko mu idzie. Odpowiedz Link
robert8888 Re: Wymiana wariatora? 27.06.04, 18:33 nie wiem za bardzo jak wpływa papsuty wariator na pracę silnika - może warto popatrzeć co ludzie pisali na www.alfaromeo.pl - tam na forum ten temat był podnosozny kilkanaście razy - polecam więc to forum. Sam jeździłem z popsutym wariatorem - tzn. przy uruchamianiu silnika było słychać klekocik - przez rok czasu - dopiero po roku wymieniając rozrząd wymiieniłem przy okazji wariator. Na plus w okresie kiedy jeźdizłem z wariatorem uszkodzonym zauważyłe że spadło żuzycie paliwa, no i trochę osiągi (takie same spostrzeżenia mieli inni z którymi na ten temat rozmaiwałem). Pozdrawiam. Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: Wymiana wariatora? 28.06.04, 10:25 Ten temat był omawiany nawet tu... Nie spotkałem się z długofalowymi skutkami zaniechania natychmiastowej naprawy wariatora. Jego usterka skutkuje spadkiem osiągów i nierównomiernym osiąganiem mocy silnika. Faktycznie - zużycie paliwa może być niższe - bo silnik nie oddaje nominalnej mocy. Odpowiedz Link
zygmanek Re: Wymiana wariatora? 08.02.05, 21:41 no jasne ze meżesz to tylko 2000 km pod warunkien że wymieniłeś komplet to jest pasek i rolki i nie będzie tego robiłjakiś pseudo znawca A.R. Odpowiedz Link