Dodaj do ulubionych

info alfa 145 1.4 boxer

28.10.04, 22:37
Cześć!
Bardzo proszę o pomoc! Sprawa jest pilna, jutro jadę ogladać alfę 145 1.4
boxer z przebiegiem 108 tys, podobno regularnie serwisowana. Powiedzcie mi coś
o tym samochodzie, na co warto zwrócić uwagę, wogóle jak z serwisem, ceny
części, jak awaryjność? Wersja... golas, ale dziwi mnie że ma pomalowane
zderzaki pod kolor nadwozia, były w serii? Napiszcie wszystko co jest związane
z tym samochodem, co warto wiedzieć, bardzo proszę.
Pozdrawiam serdecznie!
chemmist
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: info alfa 145 1.4 boxer 29.10.04, 14:56
      Stan przedniego i tylnego zawieszenia ( luzy na wachaczach ) , pracę silnika
      pod kątem stuków kasowników luzu zaworowego, lekkość zmiany biegów i generalnie
      pracę skrzyni ( zgrzyty , zakleszczanie ).

Czyli to , co w większości samochodów z tym przebiegiem.
      Zderzaki pod kolor były w każdej wersji wyposażenia za dopłatą.
      • chemmist Re: info alfa 145 1.4 boxer 29.10.04, 18:14
        A jak z awaryjnością? rozmawiałem z kilkoma osobami, i każda mówiła włącznie z
        mechanikiem że to najgorszy model alfy, podobno bardzo upierdliwy, cały czas
        coś sie psuje, a silniki "boxer" są paliwożerne. Czy to prawda? Jak z
        usterkowością i spalaniem przy tym silniku? A ceny części zamiennych i ich
        dostępność?
        Pozdrawiam!
        • rafal.gtv Re: info alfa 145 1.4 boxer 29.10.04, 19:27
          chemmist napisał:

> A jak z awaryjnością? rozmawiałem z kilkoma osobami, i każda mówiła włącznie
          z
          > mechanikiem że to najgorszy model alfy, podobno bardzo upierdliwy, cały czas
          > coś sie psuje,

Zapewne z tym modelem AR mieli do czynienia tylko na trasie... ( krótko w
          lusterku wstecznym , a potem jakiś czas przed sobą )

> a silniki "boxer" są paliwożerne.

Owszem - Alfa z boxerem pali nieco więcej niż Cinquecento 700

> Czy to prawda? Jak z
          > usterkowością

Czyszczenie silnika krokowego i wymiana świec oraz pasków to czynności
          spotykane w większości silników benzynowych na świecie. Może w Volkswagenie
          nazywa się to awaria ???

> i spalaniem przy tym silniku?
          Boxer 1351 ccm pali w mieście ok 10l/100km. ( ma 90 km , a samochód waży ok
          1200 kg....) Na trasie - ok 7-8 l ( a czasem trzeba depnąć....)

A ceny części zamiennych i ich
          > dostępność?

Ceny są raczej niskie. Np klocki hamulcowe zaczynają się od 50 zł, świece -
          12zł/szt , zestaw naprawczy rozrządu - 330 zł , tłumik kompletny - 400
          zł ,amortyzatory tylne Bilstein - 330 zł komplet. Dostępność - powszechna.

> Pozdrawiam!
          • chemmist Re: info alfa 145 1.4 boxer 30.10.04, 13:11
            Dzięki za odpowiedzi, a który z silników poleciłbyś? które lepiej się sprawują
            boxery czy TS, które mniej palą?
            Czy istnieje jeszcze jakieś forum właścicieli alfy romeo? Znasz moze jakieś
            miejsca gdzie można poczytać o tych samochodach, ja niewiele znalazłem w
            internecie :-(
            Egzemplarz który mam do kupienia jest z 97 roku i ma silnik boxer 1.4, czytałem
            na jakiejść stronie że od 97 roku były już tylko TS, jak to jest?
            Pozdrawiam!
            • mirasn Re: info alfa 145 1.4 boxer 02.11.04, 11:53
              > Dzie˛ki za odpowiedzi, a który z silników poleci?bys´? które lepiej sie˛ sprawuja˛
              > boxery czy TS, które mniej pala˛?
              Mniej pala TSy, bo to zupelnie inna, nowsza konstrukcja. Za to boxery maja niepowtarzalny
              dzwiek :-) Zanim sie zdecydujesz na to auto najpierw rozejrzyj sie za dobrym mechanikiem, ktory
              oprocz wymiany gotowych podzespolow potrafi tez cos naprawic i ruszyc glowa. No i widzial
              boxera na oczy. W tych Alfach lubi tez padac elektryka (chyba nikt tu o tym nie wspomnial).

> Czy istnieje jeszcze jakies´ forum w?as´cicieli alfy romeo? Znasz moze jakies´
              > miejsca gdzie moz˙na poczytac´ o tych samochodach, ja niewiele znalaz?em w
              > internecie :-(
              To slabo szukales - podstawa to www.cuoresportivo.pl - opisane dokladnie wszystkie modele.
              Jesli zapiszesz sie do klubu (IK@R), to bedziesz mogl subskrybowac liste mailingowa.

> Egzemplarz który mam do kupienia jest z 97 roku i ma silnik boxer 1.4, czyta?em
              >
              > na jakiejs´c´ stronie z˙e od 97 roku by?y juz˙ tylko TS, jak to jest?

97 to koniec produkcji boxerow, poczatek TSow. Polecalbym jednak 1.6 niz 1.4.
              Przy tym modelu zwroc uwage na dzialanie skrzyni biegow i nie przejmuj sie slabymi hamulcami.
              Pozdrawiam i zycze trafnej decyzji

Miras N
              • rafal.gtv Re: info alfa 145 1.4 boxer 02.11.04, 15:17
                Kolega mirasn ma rację . Ze swojej strony dodam , że był jeszcze boxer 1,7 16v
                o mocy ( w zależności od wersji ) od 129 do 139KM.
                Wszystkie zużywały więcej paliwa niż późniejsze TS-y . Są one jednak cenione
                wśród użytkowników za sound i przyzwoite właściwości trakcyjne autek.

Na korzyść TS-ów przemawia m.inn. mniejsze zuzycie paliwa , lepsza skrzynia
                biegów i ogólnie wyższa jakośc montażu i wyposażenia modeli. Na niekorzyść -
                usterkowy korektor faz rozrządu ( wariator ) i nieco droższy serwis silnika.

Jeśli chcesz ekonomiczną AR , to niestety - musisz szukać wersji z dieslem.
                • mirasn Re: info alfa 145 1.4 boxer 03.11.04, 08:40
                  > Jes´li chcesz ekonomiczna˛ AR , to niestety - musisz szukac´ wersji z dieslem.
                  >

Wiesz, jakos slowo "ekonomiczna" do Alfy mi nijak nie pasuje :-) Co do diesli to te starsze niestety
                  pracuja jak traktor, co innego nowoczesne jednostki, ale to juz koszt sporo wyzszy. Mialem okazje
                  ujezdzac nowa GT ze 175 konnym dieselkiem i to jest to. Niestety cena nieakceptowalna dla mnie
                  :-(
                  Do tego podaz diesli na rynku wtornym jest niewielka, a te co sa maja ogromne przebiegi.
                  Pozdrawiam
                  Miras N

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka