kalafiorski 28.10.05, 18:09 Ktos jezdzil wyzej wspomnianym samochodem? A moze sa jacys wlasciciele? Potrzebuje jak najwiecej opinii i komentarzy - mysle o kupnie tego auta. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafal.gtv Re: Alfa 147 28.10.05, 22:36 Pisze tu wielu uzytkowników 156 - a konstrukcyjnie te samochody łączy bardzo wiele.... Eksploatacyjnie też. ( wklep w wyszukiwarce stosowne hasło... ) Nie jest to samochód idealny. Podstawowe ( i legendarne...) kłopoty z tymi autami to nietrwałe elementy zawieszenia, krótkożywotne przemienniki faz rozrządu w silnikach TS 120 i 150KM, drobne klopoty ze sterownikami instalacji elektrycznej. Niemniej człowiek , który opowiadał ci o codziennych wizytach w serwisie znał Alfę tylko od strony pokrywy bagażnika - bo ten widok zazwyczaj oglądał przez okno swojego samochodu...:) Awarie uniemożliwiające jazdę są naprawdę sporadyczne. Polecam 147 wyprodukowane po 2003 r - zostały usunięte błędy okresu dziecięcego. O walorach eksploatacyjnych i przyjemności z jazdy napisano już wiele, więc nie bedę sie powtarzał. Odpowiedz Link
vandoom Re: Alfa 147 01.11.05, 22:55 mam 147 5d 1.9 jtd m-jet Distinctive, od roku (nowa) w zeszlym tygodniu mialem pierwsza wizyte w serwisie. Wymieniono jakis przewod od turbiny (charakterystyczny gwizd przemienil sie w glosny szum) poza tym mialem spory problem z zawieszeniem z tylu - skrzypienie i jeczenie - nie wiem co zostalo wymienione ale teraz nie poznaje samochodu na plus, poza tym nie mam na co narzekac, auto jest super, a szczegolnie silnik, ponizej kilka spostrzezen po 26000km. plusy - silnik (spalanie/moc) - prowadzenie (zakrety, zakrety, zakrety :)) - fotele (pozycja za kierownica) - automatyczna klimatyzacja (dwie strefy rozwiazuja problem, dyskretne, ciche dzialanie) - przytulne wnetrze (wystarczajaca ilosc miejsca dla 2+1) - skrzynia biegow (6) - tempomat ( sporadycznie uzywany ale warto) - klamki zewn. w przednich drzwiach - uchwyty na napoje (miedzy innymi dlatego 147, a nie 156 :)) - zona nie widzi ani nie czuje predkosci :) - obsluga radia w kierownicy (koniecznie ze wzgledu na mikroguziki na panelu) minusy - skrzypienia w kokpicie, drzwiach - maly bagaznik, - male przyciski od radia, (taka sobie czulosc odbiornika) - brak kieszeni lub uchwytow w tylnych drzwiach (dziecko) - dosc glosno powyzej 120km/h (mniej silnik bardziej szumy powietrza i toczenia) - widocznosc do tylu - trwalosc zawieszenia, (nie wiem czy winic samochod czy jakosc drog) - klamki w tylnych drzwiach ( lepiej wygladaja niz dzialaja) - kontrolka dlugich ( odbija sie od brzegu oslony zegarow i razi w nocy na niebiesko) pozdrawiam Odpowiedz Link
bocian4 Re: Alfa 147 09.11.05, 12:06 Witam, Poprzednicy powiedzieli prawie wszystko. Zrobięłm koło 40 tys swego czasu 147 jtd 115 KM. Nigdzie nei czułem tak fantastycznego trzymania autka na zakrętach (w chorwacji na krętych drogach zabawa była przednia...). Wnetrze b. przytulne, intuicyjne, czujesz sie w nim jak u siebie. Oby tak wyglądał kazdy samochód. Ale... drzwi tylnie swiergotały niemiłosiernie i zaden serwis nei potrafił tego naprawić. Zawieszenie wymieniane co kilkanaście tysiecy KM (amortyzatory, wachacze, itd). Wrażliwa na jakośc paliwa - po zatankowaniu na rafinerii gdańskiej za bydgoszczą pękł przewód paliwowy (filtr się tak zapchał). Płukanie całosći... (ale to nei wina samochodu). Ogólnei jeżlei kogos stać na kompakt skrzypiący w tej cenie i na naprawy zwłaszcza zawieszenia, a chce mieć w zamian samochód z duszą to polecam. Jezli ważniejszy jest aspekt ceny i użytkowości to nei za bardzo. PZdr. Odpowiedz Link