Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc. AR146TS

08.02.06, 16:03
Dziś rano jadąc zaczęły być słyszalne stuki dochodzące z przodu samochodu. Po
jakimś czasie zrobiły się coraz głośniejsze. Nie zauważyłem nic, a nie
chciałem ryzykować np.urwania koła i zadzwoniłem po lawetę. W warsztacie
powiedzieli, że przednie zawieszenie rozwalome, tzw. "kpl. silentbloków
wahacza". Co to jest i ile kosztuje wymiana, czy trzeba to parami wymieniać?
NIe chcę żeby ze mnie zdarli.

Obserwuj wątek
    • uki145 Re: Prośba o pomoc. AR146TS 08.02.06, 16:14
      Witam! proponuje kupic cały wahacz,bo najlepsze na rynku zestawy naprawcze
      wahacza wytrzymuja góra 10 tys km.zalezy za ile chca wymienic silentbloki,za
      150zł kupisz juz dobry wahacz,na którym zrobisz 30 tys km,wiec trzeba policzyc
      co sie bardziej opłaca. Pozdrawima Łukasz
      • 19-74pm Re: Prośba o pomoc. AR146TS 08.02.06, 18:40
        Ja wymieniałem wahacze przed zimą oba, lewy i prawy.O ile lewy jest ok.to prawy
        już mi tłucze porządnie a zrobiłem na nim może z 15 tyś km.Raczej uważam na
        dziury i staram dbać o zawieszenie.Mocno zaczęło tłuc po tych mrozach czyżby
        guma silentboków nie wytrzymała?Zastanawiam nad wymianą samych gum końcówka
        jest ok.Pozdrawiam Piotrek
        • uki145 Re: Prośba o pomoc. AR146TS 08.02.06, 18:58
          Witam! niestety obawiam sie ,ze kupiłes wahacze słabej jakosci. na rynku jest
          mnustwo zamienników ,niektóre sa tak słabe ,ze nie wytrzymuja nawet 10 tys km.
          inne np: RTS wytrzymuja spokojnie 30 tys ,albo i wiecej. podobno dobre robi tez
          Federal Mogul. tak jak pisałem wszystko zalezy ile bedzie kosztowac wymiana
          silentblocków.Pozdrawiam
          • cacodemon ceny jakie podal mi warsztat 09.02.06, 09:23
            Silentbloki 4szt x 30zł - 120zł
            Robocizna - 120zł
            Laweta - 60zł (dojazd po auto i do warsztatu w sumie 30km)

• uki145 Re: ceny jakie podal mi warsztat 09.02.06, 12:16
              Witam! moim zdaniem bardziej opłaca sie kupic cały wahacz. Pozdrawiam Łukasz
            • 19-74pm Re: ceny jakie podal mi warsztat 09.02.06, 12:23
              Własnie ja mam założone Fed/mog. i też się dziwie że tak szybko pleciała prawa
              strona.A może to nie wahacz? Muszę jeszcze raz sprawdzić prawą stronę.Piotrek.
      • janioj Re: Prośba o pomoc. AR146TS 09.02.06, 13:19
        A, dlaczego całe wahacze są Twoim zdaniem trwalsze niż same silenbloki?
        Przecież wahacz się nie zużywa, a ktoś, kto produkuje wahacze zakłada na nie
        silenbloki i sprzedaje w kompletach, kwestia tylko, żeby kupić dobre
        silenbloki, a nie jakiś badziew, ale to dokładnie tak samo jak w kwestii całych
        wahaczy.
        janio
        • uki145 Re: Prośba o pomoc. AR146TS 09.02.06, 13:47
          Witam! czysta kalkulacja :-) moje twierdzenie opieram na fakcie ,ze na rynku
          nie ma trwałych silentbloków ,a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo :-)
          (najdrozsze ,jakie montowałem wytrzymały 10 tys km,w zwiazku z tym jesli mam
          wymienic komplet na wahacz za 120 zł to wole kupic cały wahacz, za 200 zł z
          wymiana i wytrzyma mi 30 tys km). teraz mam na wahaczah przejechane 15 tys i
          jest cisza . jesli ktos zna firme robiaca tak trwałe silentbloki ,to bede
          wdzieczny za informacje. druga sprawa to sworzen wahacza ,który niestety jest w
          145 niewymienny(a tez sie wyrabia-wtedy nie ma wyjscia,trzeba wymienic wahacz).
          nie da sie tez w nieskonczonosc regenerowac tego samego wahacza,wypadałoby co
          jakis czas wymienic całosc :zeby miec pewnosc ,ze nie peknie(przeciaz sam
          materiał podlega zuzyciu eksploatacyjnemu,co osłabia jego wytrzymałosc). a co
          do Twoich stuków ,to moze własnie sworzen wahacza ,albo łacznik stabilizatora?
          tez wydaja podobne do silentbloków odgłosy. Pozdrawiam Łukasz
          • janioj Re: Prośba o pomoc. AR146TS 09.02.06, 13:59
            Moja wypowiedź była czysto teoretyczna, wymieniałem silenbloki parę miesięcy
            temu, a więc nie mam doświadczenia z ich trwałością, chodziło mi o to, że te
            które są montowane na kompletnych wahaczach też musiał ktoś zrobić. Ja kupiłem
            w Focie za 36,00 zł za sztukę, ale o ich trwałości będę się mógł coś powiedzieć
            po przejechaniu, mam nadzieję, parudziesięciu tysięcy:) Jeśli chodzi o sworzeń,
            nie wiem, odpukać, jak na razie jest bez zarzutu. W każdym razie w moim
            poprzednim samochodzie (nie alfa) wymieniłem same sworznie i jeździłem na nich
            bardzo długo, aż do sprzedania samochodu.
          • wozignoj Re: Prośba o pomoc. AR146TS 09.02.06, 15:19
            A może wystarczy podkręcić głóśniej radio i po kłopocie, moja 146 jest tak
            głośna na nierównościach że mósiałbym zawiechę wymieniać po każdym przejechaniu
            po nierównościach także reasumując muzę na pawer i dalej jezdzić, a jak chcecie
            ciszę to pozostaje przeprowadzka do Niemiec.
        • hr.dracula Re: Prośba o pomoc. AR146TS 09.02.06, 15:43
          IMHO wymień kompletne wahacze , bo zapewne wkrótce rozlecą się sworznie i
          będzie kolejna zabawa.
          Jedyne trwałe silentbloki wymienne do tych wahaczy robi Powerflex.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka