Dodaj do ulubionych

Zarowki do Alfy 156

27.02.06, 14:03
Mam ochote na wymiane fabrycznych zarowek (standardowe reflektory)
na "lepsze" ;) Co polecacie z zarowkek typu "wypelnione kryptonem,
ksenonem...". Cos co daloby mocniejsze swiatlo a jednoczesnie moze jakias
ciekawa barwe :)

Z gory dziekuje za rekomendacje.

Pozdr,

Marcin
Obserwuj wątek
    • alces1 Re: Zarowki do Alfy 156 27.02.06, 15:42
      nie wiem dokladnie jakie sa tam zarówki, bo mam model 146, ale zapewne też H1,
      podobnie jak w 146. Stosowalem różne żarówki, począwszy od zakupionych na
      allegro "pseudo xenonów", które szybko się paliły, a co gorsza, świeciły
      słabiej niż zwykłe H1, jedyny plus to taki, że patrzac w reflektor, strumien
      swiatła nie wydawał sie juz zółty, lecz jasny, lekko niebieskawy. Nastepnie
      kupilem żarówki H1 HELLA, swiecily podobnie jak standardowe, a nazywaly sie
      chyba COOL WHITE, (teraz zamontowalem je w reflektorach swiatel drogowych). Co
      do swiatel mijania, pokusilem sie chyba o ostatecznosc i zamontowalem zestaw
      ksenonowy, ktory zakupilem na allegro. Co prawda taka przerobka z wielu
      wzgledow jest nielegalna, ale ja zaryzykowalem! Samochod przeszedl badania
      techniczne, wiec chyba jest OK. Przejechalem juz tak 10tys km i wszystko jest
      OK. Nikt nie mruga, ze go oslepiam (sprawdzalem to sam) droga natomiast
      oswietlona jest rewelacyjnie. Przeróbki dokonalem sam, troche to trwalo, ale
      efekt jest taki jakiego w zasadzie oczekiwalem. Dodam jeszcze, ze 146 ma
      reflektory soczwkowe (podobnie chyba jak 156) dlatego nalezalo kupic zarniki
      bez przeslony. Nikogo nie namawiam do takich jednak ryzykownych przerobek,
      jednak ja niezaluje. Pozdrawiam!
    • rafal.gtv Re: Zarowki do Alfy 156 27.02.06, 16:55
      W 156 stosuje się lampy H7 - mijania i H1 - drogowe.
      Jeśli nie chcesz się narażać na pośmiewisko , to spraw sobie Osram Silverstar
      lub Philips Blue Vision o STANDARDOWEJ mocy.
      • malgoska1 Re: Zarowki do Alfy 156 27.02.06, 18:27
        Witam.

> Jeśli nie chcesz się narażać na pośmiewisko , to spraw sobie Osram Silverstar

Mam takie od grudnia '04. I o dziwo jeszcze żyją - w poprzednim aucie miałem
        odpowiedniki Philipsa i przepalały sie dosyć regularnie co 9 miesięcy. ;))

Pozdrawiam,
        Maciej Loret
    • and136 Re: Zarowki do Alfy 156 27.02.06, 23:09
      Mocniejsze światło - Philips VisionPlus (jeżdzę na takich od kilku miesięcy i
      jeszcze żyją)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka