Dodaj do ulubionych

ALFA ROMEO 145

17.12.06, 14:07
wiem, wiem, wiem.... watek zaczynany milion razy. jednak prawde mowiac w
zadnym nie znalazlam odpowiedzi na moje watpliwosci.
jestem kobieta i kompletnie nie znam sie na samochodach, co nie zmienia
faktu, ze podziwiam ich forme. bardzo fajnie jest, gdy zadko sie psuja.
poprzednio jezdzilam renlaut clio - wszyscy odradzali mi ten samochod, nie
posluchalam i kupilam (nie bylo to najnowsze auto, bo rocznik 93) jezdzilo
sie super, wbrew powszechnym opiniom zadko sie psul a jezeli nawet to naprawy
nie kosztowaly horendalnie duzo.
pisze, bo bardzo spodobala mi sie Alfa Romeo 145. kiedy jednak zadzwonilam do
znajomego dealera samochodow, powiedzial, ze mam zapomniec o tym samochodzie.
postanowilam popatrzec o czym tu sie pisze i co sie psuje. dlaczego ludzie
tak odradzaja zakup tego samochodu? czy to auto faktycznie jest tak awaryjne
i drogie w utrzymaniu? bede wdzieczna za opinie nawet jesli pojawia sie poraz
setny na tym forum :)
Obserwuj wątek
    • rafal.gtv Re: ALFA ROMEO 145 18.12.06, 13:06
      Nieco tu przewietrzyłem dla ładniejszej formy :)
      yumi_ko - faktycznie przeskocz na archiwum , bo znajdziesz sporo informacji:
      np:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14687&w=35153517&v=2&s=0
      Sporo historyjek o 145/6 było w zeszłym sezonie ( użyj klucza: cacodemon - jako
      założyciela wątku:) )

Seria 14x jest tu niezwykle popularna. Większość userów zachwalać będzie to
      auto , ale trzeba pamiętac , że jest to model wycofany z produkcji i już na
      chwile obecną nieco przestarzały.
      Podaż części do silników TS i diesel jest znakomita - gorzej jest juz z ponad
      dziesięcioletnim boxerem - ktorego radzę się już wystrzegać. ( uwaga dotyczy
      debiutantów - fani Bx mają swoje argumeny i wiedze praktyczną)
      Serwisowanie zawieszenia jest powszechnie opanowane i tanie.
      Bolączką 14x jest marna jakość montażu i z tym trzeba się pogodzić.

Walory funowo - trakcyjne tego wozu są jednak korzystne , i IMHO przy
      ograniczonym budżecie i chęci posiadania takiego pojazdu - można 14x brać pod
      uwagę ( licząc się z nieco większymi kosztami eksploatacji , niz w przeciętnym
      niemieckim kompakcie )
      • mumio145 Re: ALFA ROMEO 145 18.12.06, 13:14
        To skoro juz wietrzysz, to moze usun ten idiotyczny wątek z góry dotyczący 145
        i 146. Tak NIC NIE MA NA TEMAT TYCH WOZÓW. A to, co dałeś jako link tutaj,
        wsadż tam.
        • rafal.gtv Re: ALFA ROMEO 145 18.12.06, 13:30
          Idiotyczny , usunięty wątek narodził się bodaj 6 grudnia i nie posunął w
          pragmatyczna stronę......
      • rafal.gtv Re: ALFA ROMEO 145 18.12.06, 13:41
        Kiedys była taka pogawędka:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14687&w=19288828&v=2&s=0
      • jacool.n Re: ALFA ROMEO 145 21.12.06, 15:22
        Co ty piszesz? 145/6 nie jest wycofywany, on od kilku ładnych lat nie jest
        produkowany! Przestarzały? Dlaczego? W swoim czasie był jednym z
        najnowocześniejszych aut, nawet teraz nie wszystkie auta mają 16 zaworowe
        silniki, o zmiennych fazach rozrządu nie wspominając. Zawieszenie? Nie jest
        wyśmienite, ale na naszych drogach sprawdzaja się dobrze (podstawa to prosta
        konstrukcja, jak ktoś nie wierzy to proszę się przyjrzeć nowemu Passatowi -
        zrezygnowali ze skomplikowanego zaieszenia na rzecz bardzo prostego..) Tak
        dobrych materiałów wykończeniowych trudno szukać we współczesnych autach za 50-
        60tys. Zresztą współczesne auta są pod tym względem tragiczne - gdzie się nie
        dotknie do badziewny twardy plastik, siedzenia pokryte czymś w rodzaju worków
        na ziemniaki. W 145,6 i innych autach z lat 90 materiały były przyjemniejsze,
        za welury się nie dopłacało, a teraz?? Porażka!!
        Gorąco polecam 145/6, ale tylko tym którzy naprawdę chcą go mieć. Swoją już
        przejechałem 150tys. km i wierzcie czy nie ale nic się nie zepsuło. Wymieniam
        tylko to co się zużyje (opony, akumulator, wachacze przednie). Miałem szczęście
        z fazatorem - wymieniany był na gwarancji na bezawaryjny zestaw (przejechałem
        juz 100tys i nic się nie dzieje).
        • rafal.gtv Re: ALFA ROMEO 145 22.12.06, 15:38
          jacool.n napisał:

> Co ty piszesz? 145/6 nie jest wycofywany, on od kilku ładnych lat nie jest
          > produkowany!

czytaj uważniej:)

>Przestarzały? Dlaczego?

Przyczyna zasadnicza - ten wóz oparty jest o platformę Fiata Tipo - rodem z
          przełomu lat 80/90.
          Chociażby dlatego w latach swojej swietności był jednym z najcięższych
          kompaktow na rynku - z wagą ponad 1200 kg...
          Ilość żelaza w podłodze i nadwoziu nie skutkowała wzrostem ogólnej sztywności -
          ten parametr decyduje o wszechobecnych skrzypieniach we wnętrzu.
          Względnie dobre osiągi maszyna ta zawdzięczała jedynie sporej mocy silnikom, co
          przy okazji skutkowalo rekordowym w tej klasie zużyciem paliwa.
          Zawieszenie tylne na niezależnych wahaczach wleczonych o znacznej
          bezwładności , dopiętych do ciężkiej rury uniemozliwiło np. sportowe
          wykorzystanie tego wozu - w wyścigach wystawione były pojedyncze egzemplarze ,
          ale po braku wynikow zespoly je porzuciły.
          Fiat traktował ten model jako tymczasowy - bez serca i przekonania. Produkcja
          w Neapolu dorzucila swe piętno w postaci niestarannego montażu.

Nie zmienia to stanu , że jeździ sie nim bardzo przyjemnie ( sam miałem 1,7Bx
          16V ), ale o upływie czasu nie da sie zapomnieć...
    • alfik145 Re: ALFA ROMEO 145 01.01.07, 22:36
      ja swoją alfunię kupiłem w czerwcu, na razie nie narzekam :), kupiłem ten model
      przypadkowo od szwagra, tylko dlatego, że szukałem cokolwiek ładniejszego od
      125p, do którego wstydziła się wsiadać moja córka. wymieniłem rozrząd,
      sprzęgło, łożyska macpersonów, tuleje wachaczy przednich, a ceny części
      zamiennych przyjemnie mnie zaskoczyły-porównywalne do poloneza. Jazda jest
      rozkoszą, inni kierowcy oglądają mnie przeważnie z tyłu, chociaż to najmniejszy
      silniczek...:)
    • ars156 Re: ALFA ROMEO 145 04.01.07, 01:36
      opinia o Alfie to cale szczescie jej zaleta !!!!
      • kubek145 Re: ALFA ROMEO 145 12.01.07, 17:24
        ehh ludziska, to wszystko przeciez kreci sie wokol jednego - "virus alfa" ;]
        i niezaleznie jaki model, to ci co jezdza nudnymi niemcami albo kaprysnymi francuzami nigdy tego nie zrozumieja. mimo to ze taraz jezdze jednosladem rosem z japonii, to ciagle z lezka oku wspominam moja wisniowa 145 1.6B. Jej cudowna linie, ilosc miejsca w srodku taka, jakiej nie oferuja nawet samochody wyzszych klas (z przodu), prowadzenie to bajka, w zakretach dodaje sie gazu a nie opuszcza, a ciezki boxerek tylko w tym pomaga, zawieszenie sie wybija, jasne, ale co sie nie wybija na polskich poligonach drogowych?? A opinie sa podzielone, jedni odradzaja alfy, inni polecaja, o gustach sie nie dyskutuje, ale swoje wiem, nie znam nikogo kto mial alfe i zle ja wspomina :)
        i mimo to ze juz nie mloda to i tak (jak sie odkuje po zakupie tej wiertarki) kupie sobie jeszcze jedna 145 i TYLKO z boxerem pod maska :)
        pozdroofka
    • pellsik Re: ALFA ROMEO 145 21.01.07, 09:14
      ja własnie kupiłem AR145 i jest to piekny samochod ma swoj charakter i pieknie
      wyglada polecam
    • olkusz27 Re: ALFA ROMEO 145 26.01.07, 16:28
      cześć
      Ja mam alfe 145 od kilku lat i jestem bardzo zadowolony.Bajki o tym ,że to auto jest awaryjne rozsiewają ci, których albo na nie nie stać albo usłyszeli gdzies tą głupote i sie jej trzymają.Moja alfa ma 12 lat a wygląda o niebo lepiej niż niejeden nowy samochód, a lanos z salonu może od razu się zakopać.Jak stoi na parkingu to ludzie się oglądają jakby nigdy nie widzieli takiego modelu,na trasie nie ma sobie równych, jest dynamiczny, prowadzi sie jedna ręką, a bokser "ryczący" pod maska po prostu bajka.Wymieniane były rzeczy tylko takie które się zużywają w każdym aucie, jak wachacze, wydech, a części wcale nie sa drogie, ja nie jestem milionerem mam rodzine na utrzymaniu i stać mnie na taki samochód. Niestety będę zmuszony ją sprzedać, musze kupić coś większego typu kombi, bo rodzina mi się powiększa, a do tego mam dwa psy, którym nie za bardzo się usmiecha jeździć w bagażniku.Nie ukrywam że marzę o alfie kombi, te autka sa po prostu piekne.Gdyby był ktos zainteresowany kupnem prosze o kontakt (olkusz27@gazeta.pl)
      • mumio145 Re: ALFA ROMEO 145 02.03.07, 14:37
        coś nam autorka wątku zaginęła.... Moze się odezwie? ciekawi mnie, co to za
        diler? i dlaczego, u licha, pytała się dilera? Jaki diler powie: hej
        dziewczyno, kupuj używane auto, w dodatku nie takiej marki, jak ja sprzedaje:)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka