Dodaj do ulubionych

Olej na świecach

27.12.06, 21:56
Wymieniałem dziś świece. Okazało się że na dwóch skrajnych, czyli mniejszej i większej jest olej. Kompletnie nie wiem cóż stać się mogło bo autko jeździło jeszcze dziś całkiem sprawnie.
Hmmm mam nadzieję iż to mechanicy podczas wymiany oleju nieopacznie rozlali olej. Mam nadzieję! Lecz jak mógł się tam dostac? Raczej wersja nie prawdopodobna ale na razie się tak pocieszam... Zobaczę jutro - bo dziś zastał mnie zmrok...
Obserwuj wątek
    • pawek9 Re: Olej na świecach 28.12.06, 09:28
      w tym miejscu jest nieszczelna uszczelka i olej z komory wycieka do gniazda
      świec. Mówisz pewnie o silniku TS. Ja miałem podobny problem i musiałem
      wymienić uszczelke pod klawiaturą. Tylko teraz zanim wykręcisz te świece musisz
      wydmuchać ten olej sprężonym powietrzem żeby nie ostały się do komory silnika
      jakieś syfy.
    • aquarius01 Re: Olej na świecach 28.12.06, 10:10
      Tak jak mówi pawek9 jest to uszkodzona uszczelka pod pokrywą zaworów.
      Przypadłość dość częsta, jeżeli się tej uszczelki nie wymienia przy wymianie
      rozrządu na ten przykład. Nie jest to nic strasznego i nie warto się tym tak
      stresować. Naprawa trwa pół godziny maksymalnie i nie ma z tym problemu. Jest
      jednak jedno ostrzeżenie. Uważaj na geometrię pokrywy. Sprawdź na płaskiej
      powierzchni, czy nie jest wygięta lub łukowata (powinna idealnie leżeć na
      płaskiej powierzchni) co niestety się zdarza jak jest nie umiejętnie
      przykręcana. Jeżeli jest krzywa to wymiana uszczelki wcale nie musi dać
      oczekiwanych rezultatów. Sprawdź to albo niech mechanik, który będzie Ci
      uszczelkę wymieniał, niech sprawdzi w przeciwnym wypadku jak będzie ją dokręcał
      na przysłowiowego "chama" będziesz miał jeszcze pękniętą pokrywę i 400 zł w
      plecy za nową.
    • maarp Re: Olej na świecach 28.12.06, 16:31
      Dzięki chłopaki.
      Niestety świece wymieniłem niezbyt wyczyściwszy wnętrze z oleju bo ni było jak. Odpaliłem i trochę pokopciło i chyba (?) wszystko na razie ok. Przy najbliższej okazji postaram się o wymianę owej uszczelki.
      Czyli jak piszecie nie jest to skomplikowane i nazbyt drogie? Jakie mogą być tego koszty? I czy pierwszy lepszy mechanik da radę ;-) to zrobić czy tak jak z wymianą rozrządu trzeba mieć odpowiednie blokady rozrządu?
    • maarp Re: Olej na świecach 28.12.06, 16:33
      Ach no i jeszcze wyczuwam woń benzyny w oleju (tak mi się przynajmniej wydaje), a pod korkiem osadza się osad koloru kremowego!!! Czy może mieć to bezpośredni związek z powyższą "awarią" uszczelki????
      • p.maiki Re: Olej na świecach 29.12.06, 13:16
        maarp napisał:

> Ach no i jeszcze wyczuwam woń benzyny w oleju (tak mi się przynajmniej
        wydaje),
        > a pod korkiem osadza się osad koloru kremowego!!! Czy może mieć to
        bezpośredni
        > związek z powyższą "awarią" uszczelki????
        >
        Raczej to wygląda na uszczelkę pod głowicą.
        • jkw2 Re: Olej na świecach 29.12.06, 13:54
          oj chyba to uszcelka pod glowica.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka