10.07.07, 21:48
Mam dylemat czy kupić alfę 156 z silnikiem 2.4 diesel czy 1.8 benzyna? Co
radzicie?
Obserwuj wątek
    • alces1 Re: zakup 10.07.07, 21:54
      Hm... jeśli masz firmę i będziesz sobie ładnie tego dieselka rozliczał, to JTD.
      Ja mam 1.8 T.S. i jestem zadowolony. Natomiast słyszałem, że 2.4 JTD wcale tak
      mało nie pali, chociaż podobno mniej niż konkurenci. Jeśli decydujesz się na
      Diesla, to w moim mniemaniu najlepszym wyborem byłby 1.9 JTD (140KM), chyba, że
      interesuje Cię starszy rocznik.
      Pewnie Ci nie pomogłem, ale takie moje zdanie.
      Pozdrawiam.
      - Rafał
      • levis533 Re: zakup 10.07.07, 22:13
        nie ma jak benzynka.Ja mam 2.0 99rok.Super auto,
      • orion06 Re: zakup 10.07.07, 22:14
        Myślę o roczniku 2003 lub 2004. Sądzisz ze 2.4 to przesada? Aha, nie mam firmy.
        Janusz.
        • malgoska1 Re: zakup 10.07.07, 22:19
          Witam.

> Myślę o roczniku 2003 lub 2004. Sądzisz ze 2.4 to przesada? Aha, nie mam
          > firmy.

Dla mnie -> jeździsz dużo lub lubisz diesla (są tacy na świecie?) -> diesel
          Reszta przypadków -> benzyna.

Pozdrawiam,
          Maciej Loret
        • alces1 Re: zakup 10.07.07, 22:50
          Nowy motor 2.4 JTD generuje znacznie większą moc niż 1.8 T.S. Natomiast
          adekwatną jednostką do niego, lecz diesla jest właśnie silnik 1.9 JTD, o mocy
          bodajże 140KM. Jeśli nie zważasz na spalanie, to 2.4 JTD (w najnowszej i
          najmocniejszej wersji).
          Jeśli liczy się ekonomia, to 1.9 JTD, chyba, że 1.8 i LPG:)
          Interesują Cię raczej młode roczniki, dlatego paleta silnikowa jest bogata, więc
          jest w czym wybierać.
          Pozdrawiam!
          - Rafał
          • b.pawelek Re: zakup 11.07.07, 07:08
            ja bym stawiał na 1.8 rewelacyjny silnik. I jak się uprzesz to nawet
            ekonomicznie pojedzie:). Mam uszkodzony wskaźnik od benzyny i nie wyzerowałem
            licznika żeby sprawdzic za ile km mam zatankować więc ponieważ już wczesniej
            też mi się benzyna skończyła to dokładnie wiem ile spalił:) 282 km na 22
            litrach i doturlałem się jeszcze na stację:)
            Pozdrawiam Borys
        • alfamaniak Re: zakup 11.07.07, 12:44
          jesli 2003 lub 2004 to moc 140 koni jaką daje 1,9 JTD wystarczy, ale moim
          zdaniem 2,4 JTD mimo wszystko.
          No chyba że wolisz doznania sportowe silnikow benzynowych, ale wtedy koszty
          pewnie są większe.
    • ttomee Re: zakup 11.07.07, 11:23
      zależy co Cię kręci.
      Jak lubisz zamykać obroty powyżej 7 tys to wyłącznie benzynka.
      Jak lubisz czuć "moment" w plecach przy wyprzedzaniu i lubisz częściej zmieniać
      biegi to JTD.
      Jeżeli myślisz o kosztach spalania na 100 to JTD.
      O różnicy w koniach diesla i benzyny nie piszę bo jest wiele szkół i teorii :)

Ja zmieniłem auto na JTD i nie żałuję, ale najlepiej sprawdza się to na
      trasach, w mieście przydałby się automat :)
      Pozdrawiam

Tomek
      Croma 1.9 mJET
      • mumio145 Re: zakup 11.07.07, 12:35
        Hołowczyc kiedys powiedział, ze do diesla to on nie wsiądzie. Zgadzam się w dtu
        procentach. Ludzie, jak macie alfę, to wykorzystajcie to. jak ktoś chce
        oszczędzać i przycinać, niech sobie ten samochod wybije z głowy. Niech kupi
        jakiegoś małego Opla albo japońca. To trochę tak, jakbyście pierwszy raz w
        zyciu byli w Paryżu i nie pofatygowali się zobaczyć co widać z Wieży Eiffla.
        • k.borsuk Re: zakup 15.07.07, 23:30
          Chyba sie kolego rozpedziles za bardzo... Te sama teorie pewnie masz do jezdzacych alfami na
          gazie???
          Diesel i alfa to dobre polaczenie, szczegolnie dla tych, ktorzy robia sporo kilometrow... Inna sprawa
          nikt nigdy nie napisal Zakup diesla jest takze duzo drozszy np. 147 1.9jtdm wersja dist 94400 pln,
          2.0TS dist 88000pln...

Lexus IS 220D... tez diesel... o posiadaczach owego auta nie mozna powiedziec ze ich nie stac...
          • mumio145 Re: zakup 16.07.07, 08:44
            alfa na gazie? koooolego borsuk, Niech kolega tutaj nie wprowadza obłoconych
            butów na salony. Kto gazuje alfy? Ludzie, to moze na premierę do opery idzcie w
            gumfilcach:)? A powaznie mówiąc, automz gazem stanowcze FUJ i stanowcze NIE.
            Pomijam juz klopoty techniczne, cene instalacji, zmiejszona powierzchnie
            bagażową. Wydac pare tysięcy na instalacje? po jakim czasie sie to zwróci? Ile
            trzeba przeglądow i poprawek? jak wjechac do garazu podziemnego? jak zapakować
            się na wakacje? i jak można tak bezcześcić to piekne auto:)? Oj, Borsuk,
            Borsuk.
            • k.borsuk Re: zakup 16.07.07, 20:15
              Kolego Mumio, po pierwsze ...to nie jestesmy po nazwisku...
              ...po drugie... slyszales o instalacji firmy VIALE? Nie ma wiele wspolnego z tymi montowanymi w
              Polsce...
              To na czym jezdzisz kolego to wylacznie Twoja sprawa, uzycie gazu lub diesla jest pewnym
              kompromisem... Jeden jezdzi GTA, a inny 1.6TS na gazie...

Nie widze w tym nic zlego, porownanie alfy do salonu, jest raczej nie na miejscu... chyba ze nie miales
              Kolego przyjemnosci...
              • malgoska1 Re: zakup 17.07.07, 13:28
                Witam.

> slyszales o instalacji firmy VIALE? Nie ma wiele wspolnego z ty
                > mi montowanymi w Polsce...

Znaczy, że Vialle montowane w Polsce i Vialle montowane za granicą, to zupełnie
                co innego?

Pozdrawiam,
                Maciej Loret
        • ttomee Re: zakup 16.07.07, 00:07
          e.. tam Hołek. On jeździł Subaru...
          Alfa w dieslu też daje sporo radości. Jakieś 3 tygodnie temu testowałem 159 1.9
          mulijet, 150 KM (ten sam silnik jak mam w Cromie). Jak komuś brakuje mocy może
          zakupić 200KM lub poczekać na TwinTurbo. 60% posiadaczy AR w Italii nie może
          się mylić :-)
          Co do osiągów: 9,5 sek do setki i przyzwoite spalanie w trasie (3 dni temu nad
          morze 5,7 (wkazanie komputera)) - może to jest jakiś rozsądny kompromis?

Pozdrawiam.... wakacyjnie
          Tomek
          Croma 1.9 mJET
    • jaca994 Re: zakup 16.07.07, 20:56
      a czemu 1,8 a nie 2,0 większa moc, lepsze przyspieszenie a spalanie podobne ,
      wiem bo mam 2,0
      • orion06 Re: zakup 16.07.07, 23:21
        Chętnie kupiłbym 2.0 ale mam akurat możliwość zakupu 1.8 z 2004 z pełną
        dokumentacją, książka serwisowa i faktury za niezłą cenę. Fakt, ze przebieg
        spory 80000 km. I z tym wiąże się moje pytanie, czy zaraz po zakupie robić
        rozrząd?
        • pawel19799 Re: zakup 16.07.07, 23:32
          Witaj,

Ja osobiście robiłbym rozrząd, sam 2 tygodnie temu kupiłem AR 156 2,4 JTD,
          odrazu zaprowadziłem samochód do mechanika wymieniłem rozrząd, olej, filtry,
          oraz dwie tuleje wachacza bo gumy juz były wyrobione, jeszcze tylko muszę
          uzupełnić klimę i można śmigać.
          • orion06 Re: zakup 16.07.07, 23:39
            Oprócz rozrządu wszystko było sprawdzane, regulowane i wymieniane w maju. jest
            na to faktura z serwisu na ponad 3000 zł. Ale chyba masz rację rozrząd trzeba
            zrobić 80000 to juz spory przebieg.
            • k.borsuk Re: zakup 16.07.07, 23:42
              Spory przebieg na TS-a to 250tys...
              ...a pierwszy rozrzad ok. 100tys km, nastepne co 60tys km w benzynie jak i w
              dizlu. Inna sprawa jaki rajdowiec powozil... :) Takie auta maja zawsze "znaki"
              po pierwszym wlascicielu.
              • orion06 Re: zakup 16.07.07, 23:51
                Powoził pan po 40-tce, raczej nie typ rajdowca, a w ostatnim okresie jego żona.
                Syn się nie dorwał bo jest bardzo nieletni i prawo jazdy to dla niego daleka
                przyszłość. Nie wiesz jaki jest szacunkowy koszt wymiany rozrządu? Gdzieś
                czytałem że około 1700 złotych.
              • klaudiusz76 Re: zakup 17.07.07, 13:25
                Pierwszy rozrzad w TS po 100 tys???? To proszenie sie o klopoty.
                Jak to ma przebieg 80 tys, to na zakup umow sie w warsztacie, gdzie od razu
                wezma sie za rozrzad, inaczej jak Ci strzeli pasek to licz sie z wydatkiem ok 6
                tys zl.

To, ze AR i Fiat podaja pierwsza wymiane rozrzadu po 120 tys to jest nabijanie
                ludzi w butelke.

Rozrzad w TS jak i kazdym innym silniku z zebatym paskiem wymieniac sie po ok
                60 tys lub 4 latach niezaleznie od przebiegu.

W mojej rodzinie, mielismy niezla jazde z ASO we Wroclawiu, na przegladzie 80
                tys na pytanie czy rozrzadu nie trzeba robic, zarzekali, sie ze nie (oczywiscie
                na gebe) i ze w ksiazce stoi 120 tys wiec przy 120 tys sie to robi. Tydzien
                pozniej AR jechala do Zakopanego i trach-ciach po rozrzadzie pod Myslenicami.
                Cholowanie do Krakowa, tydzien czasu w warsztacie, potrfel chudszy o 6 tys. A
                ASO we Wroc na to "no, przeciez mysmy nic nie mowili".

KL
            • levis533 Re: zakup 17.07.07, 13:32
              Wedlug ksiazki rozrzad powinien byc robiony po 70000-wiec chyba juz najwyzszy czas
              • malgoska1 Re: zakup 17.07.07, 13:44
                Witam.
                > Wedlug ksiazki rozrzad powinien byc robiony po 70000[...]

Jesetś pewnie?
                Możesz to jakoś udowodnić?

Pozdrawiam,
                Maciej Loret
                • k.borsuk Re: zakup 17.07.07, 13:53
                  ...mamy auta tej samej marki... ale ksiazke ma kazdy inna...

W nowym aucie do 100 mozna smialo smigac... Sa tacy co "porwa" paski w 30tys...
                  Znam jednego kozaka;D przesiadl sie z bi em dablju.
                  • orion06 Re: zakup 17.07.07, 20:48
                    Dzięki za rady. Z tego co piszecie wynika, że powoli trzeba się przygotować na
                    wizytę w warsztacie.Wolę nie ryzykować, szkoda pieniędzy i czasu.
                    Jak wszystko dobrze pójdzie tzn. dogadam się co do ceny to w czwartek będę już
                    właścicielem AR 156 1.8. Trzymajcie kciuki.
                    • orion06 Re: zakup 22.07.07, 13:57
                      Zakup dokonany.Padły wycieraczki, na szczęście przed zapłatą i udało sie
                      obniżyć cenę. W drodze do domu około 330 km przy silnym deszczu pojawiła sie
                      woda pod dywanikiem kierowcy, sączyła się w okolicach pedału gazu. Zauważyłem,
                      że jest tam jakiś otwór. Jak myślicie wypadła jakaś zaślepka czy może poszła
                      uszczelka?
                      orion06
                  • malgoska1 Re: zakup 18.07.07, 12:12
                    Witam.

> ...mamy auta tej samej marki... ale ksiazke ma kazdy inna...
                    >
                    > W nowym aucie do 100 mozna smialo smigac... Sa tacy co "porwa" paski w
                    > 30tys...

Niejednemu się wydawało, że 100kkm przejedzie...
                    Ba nawet niektóre ASO tak twierdzą - w końcu z tego żyją...

Mógłbyś zamieścić skan tej strony, gdzie jest napisane, że pasek należy
                    wymienić przy 100kkm? I podaj rocznik, model, silnik, którego to tyczy...
                    Albo napisać, z czego wynika, że można pierwszy pasek wymieniać po 100kkm?

Pozdrawiam,
                    Maciej Loret
    • irytek9 Re: zakup 24.08.07, 17:12
      oczywiście, że 2,4, diesel => ja mam co prawda AR 146 1,9 TD ale jeździłem
      już takim samochodem (AR 156 2,4 ) i naprawdę gorąco polecam

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka