orion06 10.07.07, 21:48 Mam dylemat czy kupić alfę 156 z silnikiem 2.4 diesel czy 1.8 benzyna? Co radzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alces1 Re: zakup 10.07.07, 21:54 Hm... jeśli masz firmę i będziesz sobie ładnie tego dieselka rozliczał, to JTD. Ja mam 1.8 T.S. i jestem zadowolony. Natomiast słyszałem, że 2.4 JTD wcale tak mało nie pali, chociaż podobno mniej niż konkurenci. Jeśli decydujesz się na Diesla, to w moim mniemaniu najlepszym wyborem byłby 1.9 JTD (140KM), chyba, że interesuje Cię starszy rocznik. Pewnie Ci nie pomogłem, ale takie moje zdanie. Pozdrawiam. - Rafał Odpowiedz Link
orion06 Re: zakup 10.07.07, 22:14 Myślę o roczniku 2003 lub 2004. Sądzisz ze 2.4 to przesada? Aha, nie mam firmy. Janusz. Odpowiedz Link
malgoska1 Re: zakup 10.07.07, 22:19 Witam. > Myślę o roczniku 2003 lub 2004. Sądzisz ze 2.4 to przesada? Aha, nie mam > firmy. Dla mnie -> jeździsz dużo lub lubisz diesla (są tacy na świecie?) -> diesel Reszta przypadków -> benzyna. Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
alces1 Re: zakup 10.07.07, 22:50 Nowy motor 2.4 JTD generuje znacznie większą moc niż 1.8 T.S. Natomiast adekwatną jednostką do niego, lecz diesla jest właśnie silnik 1.9 JTD, o mocy bodajże 140KM. Jeśli nie zważasz na spalanie, to 2.4 JTD (w najnowszej i najmocniejszej wersji). Jeśli liczy się ekonomia, to 1.9 JTD, chyba, że 1.8 i LPG:) Interesują Cię raczej młode roczniki, dlatego paleta silnikowa jest bogata, więc jest w czym wybierać. Pozdrawiam! - Rafał Odpowiedz Link
b.pawelek Re: zakup 11.07.07, 07:08 ja bym stawiał na 1.8 rewelacyjny silnik. I jak się uprzesz to nawet ekonomicznie pojedzie:). Mam uszkodzony wskaźnik od benzyny i nie wyzerowałem licznika żeby sprawdzic za ile km mam zatankować więc ponieważ już wczesniej też mi się benzyna skończyła to dokładnie wiem ile spalił:) 282 km na 22 litrach i doturlałem się jeszcze na stację:) Pozdrawiam Borys Odpowiedz Link
alfamaniak Re: zakup 11.07.07, 12:44 jesli 2003 lub 2004 to moc 140 koni jaką daje 1,9 JTD wystarczy, ale moim zdaniem 2,4 JTD mimo wszystko. No chyba że wolisz doznania sportowe silnikow benzynowych, ale wtedy koszty pewnie są większe. Odpowiedz Link
ttomee Re: zakup 11.07.07, 11:23 zależy co Cię kręci. Jak lubisz zamykać obroty powyżej 7 tys to wyłącznie benzynka. Jak lubisz czuć "moment" w plecach przy wyprzedzaniu i lubisz częściej zmieniać biegi to JTD. Jeżeli myślisz o kosztach spalania na 100 to JTD. O różnicy w koniach diesla i benzyny nie piszę bo jest wiele szkół i teorii :) Ja zmieniłem auto na JTD i nie żałuję, ale najlepiej sprawdza się to na trasach, w mieście przydałby się automat :) Pozdrawiam Tomek Croma 1.9 mJET Odpowiedz Link
mumio145 Re: zakup 11.07.07, 12:35 Hołowczyc kiedys powiedział, ze do diesla to on nie wsiądzie. Zgadzam się w dtu procentach. Ludzie, jak macie alfę, to wykorzystajcie to. jak ktoś chce oszczędzać i przycinać, niech sobie ten samochod wybije z głowy. Niech kupi jakiegoś małego Opla albo japońca. To trochę tak, jakbyście pierwszy raz w zyciu byli w Paryżu i nie pofatygowali się zobaczyć co widać z Wieży Eiffla. Odpowiedz Link
k.borsuk Re: zakup 15.07.07, 23:30 Chyba sie kolego rozpedziles za bardzo... Te sama teorie pewnie masz do jezdzacych alfami na gazie??? Diesel i alfa to dobre polaczenie, szczegolnie dla tych, ktorzy robia sporo kilometrow... Inna sprawa nikt nigdy nie napisal Zakup diesla jest takze duzo drozszy np. 147 1.9jtdm wersja dist 94400 pln, 2.0TS dist 88000pln... Lexus IS 220D... tez diesel... o posiadaczach owego auta nie mozna powiedziec ze ich nie stac... Odpowiedz Link
mumio145 Re: zakup 16.07.07, 08:44 alfa na gazie? koooolego borsuk, Niech kolega tutaj nie wprowadza obłoconych butów na salony. Kto gazuje alfy? Ludzie, to moze na premierę do opery idzcie w gumfilcach:)? A powaznie mówiąc, automz gazem stanowcze FUJ i stanowcze NIE. Pomijam juz klopoty techniczne, cene instalacji, zmiejszona powierzchnie bagażową. Wydac pare tysięcy na instalacje? po jakim czasie sie to zwróci? Ile trzeba przeglądow i poprawek? jak wjechac do garazu podziemnego? jak zapakować się na wakacje? i jak można tak bezcześcić to piekne auto:)? Oj, Borsuk, Borsuk. Odpowiedz Link
k.borsuk Re: zakup 16.07.07, 20:15 Kolego Mumio, po pierwsze ...to nie jestesmy po nazwisku... ...po drugie... slyszales o instalacji firmy VIALE? Nie ma wiele wspolnego z tymi montowanymi w Polsce... To na czym jezdzisz kolego to wylacznie Twoja sprawa, uzycie gazu lub diesla jest pewnym kompromisem... Jeden jezdzi GTA, a inny 1.6TS na gazie... Nie widze w tym nic zlego, porownanie alfy do salonu, jest raczej nie na miejscu... chyba ze nie miales Kolego przyjemnosci... Odpowiedz Link
malgoska1 Re: zakup 17.07.07, 13:28 Witam. > slyszales o instalacji firmy VIALE? Nie ma wiele wspolnego z ty > mi montowanymi w Polsce... Znaczy, że Vialle montowane w Polsce i Vialle montowane za granicą, to zupełnie co innego? Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
ttomee Re: zakup 16.07.07, 00:07 e.. tam Hołek. On jeździł Subaru... Alfa w dieslu też daje sporo radości. Jakieś 3 tygodnie temu testowałem 159 1.9 mulijet, 150 KM (ten sam silnik jak mam w Cromie). Jak komuś brakuje mocy może zakupić 200KM lub poczekać na TwinTurbo. 60% posiadaczy AR w Italii nie może się mylić :-) Co do osiągów: 9,5 sek do setki i przyzwoite spalanie w trasie (3 dni temu nad morze 5,7 (wkazanie komputera)) - może to jest jakiś rozsądny kompromis? Pozdrawiam.... wakacyjnie Tomek Croma 1.9 mJET Odpowiedz Link
jaca994 Re: zakup 16.07.07, 20:56 a czemu 1,8 a nie 2,0 większa moc, lepsze przyspieszenie a spalanie podobne , wiem bo mam 2,0 Odpowiedz Link
orion06 Re: zakup 16.07.07, 23:21 Chętnie kupiłbym 2.0 ale mam akurat możliwość zakupu 1.8 z 2004 z pełną dokumentacją, książka serwisowa i faktury za niezłą cenę. Fakt, ze przebieg spory 80000 km. I z tym wiąże się moje pytanie, czy zaraz po zakupie robić rozrząd? Odpowiedz Link
pawel19799 Re: zakup 16.07.07, 23:32 Witaj, Ja osobiście robiłbym rozrząd, sam 2 tygodnie temu kupiłem AR 156 2,4 JTD, odrazu zaprowadziłem samochód do mechanika wymieniłem rozrząd, olej, filtry, oraz dwie tuleje wachacza bo gumy juz były wyrobione, jeszcze tylko muszę uzupełnić klimę i można śmigać. Odpowiedz Link
orion06 Re: zakup 16.07.07, 23:39 Oprócz rozrządu wszystko było sprawdzane, regulowane i wymieniane w maju. jest na to faktura z serwisu na ponad 3000 zł. Ale chyba masz rację rozrząd trzeba zrobić 80000 to juz spory przebieg. Odpowiedz Link
k.borsuk Re: zakup 16.07.07, 23:42 Spory przebieg na TS-a to 250tys... ...a pierwszy rozrzad ok. 100tys km, nastepne co 60tys km w benzynie jak i w dizlu. Inna sprawa jaki rajdowiec powozil... :) Takie auta maja zawsze "znaki" po pierwszym wlascicielu. Odpowiedz Link
orion06 Re: zakup 16.07.07, 23:51 Powoził pan po 40-tce, raczej nie typ rajdowca, a w ostatnim okresie jego żona. Syn się nie dorwał bo jest bardzo nieletni i prawo jazdy to dla niego daleka przyszłość. Nie wiesz jaki jest szacunkowy koszt wymiany rozrządu? Gdzieś czytałem że około 1700 złotych. Odpowiedz Link
klaudiusz76 Re: zakup 17.07.07, 13:25 Pierwszy rozrzad w TS po 100 tys???? To proszenie sie o klopoty. Jak to ma przebieg 80 tys, to na zakup umow sie w warsztacie, gdzie od razu wezma sie za rozrzad, inaczej jak Ci strzeli pasek to licz sie z wydatkiem ok 6 tys zl. To, ze AR i Fiat podaja pierwsza wymiane rozrzadu po 120 tys to jest nabijanie ludzi w butelke. Rozrzad w TS jak i kazdym innym silniku z zebatym paskiem wymieniac sie po ok 60 tys lub 4 latach niezaleznie od przebiegu. W mojej rodzinie, mielismy niezla jazde z ASO we Wroclawiu, na przegladzie 80 tys na pytanie czy rozrzadu nie trzeba robic, zarzekali, sie ze nie (oczywiscie na gebe) i ze w ksiazce stoi 120 tys wiec przy 120 tys sie to robi. Tydzien pozniej AR jechala do Zakopanego i trach-ciach po rozrzadzie pod Myslenicami. Cholowanie do Krakowa, tydzien czasu w warsztacie, potrfel chudszy o 6 tys. A ASO we Wroc na to "no, przeciez mysmy nic nie mowili". KL Odpowiedz Link
levis533 Re: zakup 17.07.07, 13:32 Wedlug ksiazki rozrzad powinien byc robiony po 70000-wiec chyba juz najwyzszy czas Odpowiedz Link
malgoska1 Re: zakup 17.07.07, 13:44 Witam. > Wedlug ksiazki rozrzad powinien byc robiony po 70000[...] Jesetś pewnie? Możesz to jakoś udowodnić? Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
k.borsuk Re: zakup 17.07.07, 13:53 ...mamy auta tej samej marki... ale ksiazke ma kazdy inna... W nowym aucie do 100 mozna smialo smigac... Sa tacy co "porwa" paski w 30tys... Znam jednego kozaka;D przesiadl sie z bi em dablju. Odpowiedz Link
orion06 Re: zakup 17.07.07, 20:48 Dzięki za rady. Z tego co piszecie wynika, że powoli trzeba się przygotować na wizytę w warsztacie.Wolę nie ryzykować, szkoda pieniędzy i czasu. Jak wszystko dobrze pójdzie tzn. dogadam się co do ceny to w czwartek będę już właścicielem AR 156 1.8. Trzymajcie kciuki. Odpowiedz Link
orion06 Re: zakup 22.07.07, 13:57 Zakup dokonany.Padły wycieraczki, na szczęście przed zapłatą i udało sie obniżyć cenę. W drodze do domu około 330 km przy silnym deszczu pojawiła sie woda pod dywanikiem kierowcy, sączyła się w okolicach pedału gazu. Zauważyłem, że jest tam jakiś otwór. Jak myślicie wypadła jakaś zaślepka czy może poszła uszczelka? orion06 Odpowiedz Link
malgoska1 Re: zakup 18.07.07, 12:12 Witam. > ...mamy auta tej samej marki... ale ksiazke ma kazdy inna... > > W nowym aucie do 100 mozna smialo smigac... Sa tacy co "porwa" paski w > 30tys... Niejednemu się wydawało, że 100kkm przejedzie... Ba nawet niektóre ASO tak twierdzą - w końcu z tego żyją... Mógłbyś zamieścić skan tej strony, gdzie jest napisane, że pasek należy wymienić przy 100kkm? I podaj rocznik, model, silnik, którego to tyczy... Albo napisać, z czego wynika, że można pierwszy pasek wymieniać po 100kkm? Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
irytek9 Re: zakup 24.08.07, 17:12 oczywiście, że 2,4, diesel => ja mam co prawda AR 146 1,9 TD ale jeździłem już takim samochodem (AR 156 2,4 ) i naprawdę gorąco polecam Pozdrawiam Odpowiedz Link