Dodaj do ulubionych

OT Parytety

14.01.10, 11:07
Uslyszalem w radio, ze w Szwecji zrezygnowano z parytetow przy naborze na wyzsze uczelnie. Bo okazalo sie, ze panie maja lepsze wyniki od panow, ale musza im, czesto gorszym, oddawac miejsce, w ramach parytetow.

To sluszne i sprawiedliwe powie ktos. A ja zapytam dlaczego wprowadzono parytety...

Wyglada na to, ze parytety wprowadzono, bo za duzo panow dostawalo sie na studia i trzeba bylo dac szanse paniom, odrzucajac lepszych panow, zeby, w ramach parytetu, mogly dostac sie gorsze panie.

Wychodzi wiec na to, ze jak lepsi panowie wypieraja gorsze panie, to trzeba, dla rownosci plci (!), wprowadzic parytety, ktore spowoduja, ze lepsi panowie beda ustapowac gorszym paniom. I to jest goooood. A jak panie sie poprawily i musza oddawac miejsca gorszym panom, to juz nie jest goooood i trzeba przywrocic stary porzadek.

Hm... Oryginalne to szwedzkie rownouprawnienie...
Obserwuj wątek
    • wiktor_l Re: OT Parytety 14.01.10, 11:11
      No w Polsce tez o to idzie.

Natomiast - założę się że studenci politechnik wszelakich nie mają nic przeciw
      takiemu potraktowaniu tematu :)
      • emes-nju Re: OT Parytety 14.01.10, 11:23
        wiktor_l napisał:

> założę się że studenci politechnik wszelakich nie mają nic przeciw
        > takiemu potraktowaniu tematu :)

W ramach starego prawa, ze kobiety dziela sie na ladne, brzydkie i te z
        politechniki?

Sadzisz, ze jak beda parytety, to sale wykladowe na politechnikach wyladnieja?
        To bylby jakis zysk :-)

Choc w Szwecji go raczej nie odczuli (moze dlatego wycofali sie z parytetow?) -
        Szwedki sa paskudne.
        • tiges_wiz Re: OT Parytety 14.01.10, 11:31
          no no :P na politechnikach jest tez wydzial chemiczny czy informatyka i marketing :P
          • wiktor_l Re: OT Parytety 14.01.10, 11:49

A jak mieszkalem w okolicach Politechniki Poznanskiej, to widac bylo że
            Architektura jest ciekawa.
          • mrzagi01 Re: OT Parytety 14.01.10, 12:24
            tiges_wiz napisał:

> no no :P na politechnikach jest tez wydzial chemiczny czy
            informatyka i marketi
            > ng :P
            Z politechniką to za duże uogólnienie. Ja slyszałem tę mądrość w
            wersji " ładne, brzydkie i te z mechanicznego"
        • mrzagi01 Re: OT Parytety 14.01.10, 12:22
          emes-nju napisał:

> Szwedki sa paskudne.
          >
          ej, no nie przesadzaj!
          • emes-nju Re: OT Parytety 14.01.10, 12:30
            mrzagi01 napisał:

> emes-nju napisał:
            >
            > > Szwedki sa paskudne.
            > >
            > ej, no nie przesadzaj!

Sa. A najbardziej paskudne sa te o klasycznych skandynawskich rysach. Ot, taki
            skandynawski typ braku urody ;-)

A na serio, to kiedys odbylem kilkutygodniowy oblot jachtem wokol Baltyku. Nawet
            nie wyobrazasz sobie jacy bylismy estetycznie uszczesliwieni po wejsciu do
            Swinoujscia.
        • rapid130 Re: OT Parytety 14.01.10, 18:00
          emes-nju napisał:

> Szwedki sa paskudne.

Nie muszą być piękne. Przez pół roku jest tam ciemno. ;D
          • emes-nju Re: OT Parytety 15.01.10, 10:39
            rapid130 napisał:

> emes-nju napisał:
            >
            > > Szwedki sa paskudne.
            >
            > Nie muszą być piękne. Przez pół roku jest tam ciemno. ;D

A przez drugie, jasniejsze pol roku Szwedzi okupuja knajpy na Majorce ;-)
      • bimota Re: OT Parytety 15.01.10, 12:32
        Gorzej z kandydatami...
    • franek-b parytet już istnieje u nas 15.01.10, 14:48
      > Uslyszalem w radio, ze w Szwecji zrezygnowano z parytetow przy naborze na wyzsz
      > e uczelnie. Bo okazalo sie, ze panie maja lepsze wyniki od panow, ale musza im,
      > czesto gorszym, oddawac miejsce, w ramach parytetow.

No tak trochę krzywo usłyszałeś :-P (qufa wyjdzie, że wszystkich poprawiam)...

Ano na razie kilka panien z uniwersytetu w Lund poszło do sądu bo im się parytet nie spodobał z powodów jakie opisałeś.

W pewnym sensie parytet już obowiązuje (mniejszość niemiecka), więc w sumie jeśli chodzi o nabór do sejmu to jestem za.

Co innego parytet w firmach, uczelniach i w tych przypadkach jestem przeciw.
      • emes-nju Re: parytet już istnieje u nas 15.01.10, 15:15
        W sumie nie wazne sa szczeguly (faktycznie uslyszalem to w aucie i to jednym uchem).

Wazne, ze jak parytet broni praw kobiet, to jest git, a jak kobiety zaczynaja na
        tym przegrywac, to... nie trzeba juz bronic praw mezczyzn.
        • franek-b Re: parytet już istnieje u nas 15.01.10, 22:16

> Wazne, ze jak parytet broni praw kobiet, to jest git, a jak kobiety zaczynaja n
          > a
          > tym przegrywac, to... nie trzeba juz bronic praw mezczyzn.
          >

Jasne, masz rację. Też to zauważyłem. Nie raz słyszałem o tym, że kobiety są w reklamie przedstawiane w określonej formie (np. jako obiekty seksualne). We wszystkich reklamach skierowanych do kobiet w formie rodzinnej, facet to taka poczciwa ciamajda - albo się pobrudzi i kobieta musi mu coś wyprać, albo razem z rodziną wszyscy się z niego śmieją itd.

Wg mnie problem z kobietami w polityce jest, dlatego w tym zakresie raczej przychylam się do tego by parytet był (choć mam dużo wątpliwości). I na tym bym poprzestał.
        • winnix Re: parytet już istnieje u nas 15.01.10, 22:41
          Proszę nie uogólniać - jestem kobietą i jestem przeciwna parytetom.
          Zgadzam się, że kobiety są mocno "niedoreprezentowane" w wielu
          dziedzinach, ale parytetami się tego problemu nie załatwi.
        • tomek854 Re: parytet już istnieje u nas 16.01.10, 02:14
          Odkrywcze jak diabli.

Ja kiedyś powiedziałem mojej koleżance wojującej feministce że pogadamy o
          równouprawnieniu jak zacznie wojować o dostęp do zasadniczej służby wojskowej
          dla siebie i swoich koleżanek.

No i się obraziła :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka