Dodaj do ulubionych

Muszę się pochwalić :)

07.02.04, 21:38
Dzis bylem na przegladzie rej. samochodem kolezanki. Przeszedl bez problemow, w czym w sumie nieduzo mojej zaslugi, bo autko choc stare, bardzo zadbane. Chcialem sie jednak pochwalic analiza spalin: 0,1%CO, 190HC - ggdyby udalo sie z weglowodoroami zjechac ponizej 100, spelnialby normu Euro 3 (o ile dobrze pamietam) :)
A chwale sie, bo samochod (maluch) ma 14 lat, przebieg 70kkm, oczywisice bez katalizatora. Gaznik regulowalem sam "na sluch" i to jest moj powod do dumy :) Wlasciwie wszystkie samochody, ktorym dorwe sie do gaznika, zaczyna pracowac rowniej, mniej pala i maja bardzo podobne wyniki analizy spalin - niezaleznie od marki i typu.
Czuje sie jakbym wydal wojne analizatorom spalin :)
Obserwuj wątek
    • betty-bt pogromco spalin ;-P 07.02.04, 22:29
      ale sie chwali! chwalipienta, chwalipienta... ;-PPP
      ale niech ci bedzie- jestem z ciebie dumna ;)))
    • dwiesciepompka Re: Muszę się pochwalić :) 07.02.04, 22:54
      Gaznika akurat nie posiadam,ale chetnie skorzystam z Twoich uslug odosnie
      przechodzenia przegladów:)))))))
      • sherlock_holmes Re: Muszę się pochwalić :) 08.02.04, 10:52
        dwiesciepompka napisał:

> Gaznika akurat nie posiadam,ale chetnie skorzystam z Twoich uslug odosnie
        > przechodzenia przegladów:)))))))

Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiales :) Ale przeglad byl przeprowadzony calkowicie legalnie pod wzgledem formalnym, pan diagnostyk nie zostal w zaden sposob "wspomozony". Pozytywny wynik "na dopingu" kazdy potrafi uzyskac :)
    • lexus400 Re: Muszę się pochwalić :) 07.02.04, 23:36
      Szanowny SH ale pochwal się jaki przy tych parametrach osiągasz stosunek paliwo-
      powietrze lub inaczej Lambda, czyli powinieneś osiągnąć AFR 14.80 lub Lambda
      1,0 i dopiero przy tych parametrach odczytać procent CO i jednostki ppm czyli
      HC nigdy inaczej (fizyki nie zmienisz)
      Pzdr.
      • sherlock_holmes Re: Muszę się pochwalić :) 08.02.04, 10:50
        O ile dobrze pamietam, lambda byla rowna 1,02 - wiec nieco uboga mieszanka, ale nie na tyle, aby powodowac gwaltowny wzrost ilosci tlenkow azotu.
        Zreszta - silnik sam "mowi" kiedy ma mieszanke zbyt uboga albo zbyt bogata, podobnie jak przy regulacji zaplonu (choc tu posilkuje sie juz odpowiednim sprzetem - choc raz w awaryjnej sytuacji musialem ustawic "na sluch" i pozniej przy kontroli ustawienia wyszlo perfekt :) )
        • lexus400 Re: Muszę się pochwalić :) 09.02.04, 12:40
          "O ile dobrze pamietam, lambda byla rowna 1,02" - jeżeli osiągnąłeś takie
          parametry to gratuluję.
          Pzdr.
      • sherlock_holmes Re: Muszę się pochwalić :) 07.05.04, 13:33
        I znowu sie chwale - wczoraj bylem moim toczydelkiem na przegladzie rej. Wynik
        analizy spalin (na benzynie):
        - CO 0,11
        - HC 106
        - CO2 14,5
        - O2 1,1
        - Lambda 1,03
        NOx nie mierzyli, bo analizator nie mial takiej opcji :( Diagnosta musial wlezc
        pod samochod, bo nie wierzyl, ze nie ma katalizatora :)
        • lexus400 Re: Muszę się pochwalić :) 07.05.04, 13:47
          Jak na auto bez kata to super.:))
          Pzdr.
    • krakus.mp Re: Muszę się pochwalić :) 08.02.04, 12:06
      sherlock_holmes napisał:

> Dzis bylem na przegladzie rej. samochodem kolezanki. Przeszedl bez problemow,
      w
      > czym w sumie nieduzo mojej zaslugi, bo autko choc stare, bardzo zadbane.
      Chcia
      > lem sie jednak pochwalic analiza spalin: 0,1%CO, 190HC - ggdyby udalo sie z
      weg
      > lowodoroami zjechac ponizej 100, spelnialby normu Euro 3 (o ile dobrze
      pamietam
      > ) :)
      > A chwale sie, bo samochod (maluch) ma 14 lat, przebieg 70kkm, oczywisice bez
      ka
      > talizatora. Gaznik regulowalem sam "na sluch" i to jest moj powod do dumy :)
      Wl
      > asciwie wszystkie samochody, ktorym dorwe sie do gaznika, zaczyna pracowac
      rown
      > iej, mniej pala i maja bardzo podobne wyniki analizy spalin - niezaleznie od
      ma
      > rki i typu.
      > Czuje sie jakbym wydal wojne analizatorom spalin :)
      >
      Witam.
      Gratuluję wyczucia i umiejętności.
      Ja ostatni raz regulowałem gaźnik malucha teścia 5 lat temu.
      Jestem skromny,więc nie będę się przechwalał!
      Ale z tą regulacją na "słuch" trzeba uważać aby potem silnik nie
      palił...zaworów!
      Pozdrawiam wspaniałego mechanika!
    • undercover_brother Re: Muszę się pochwalić :) 08.02.04, 14:33
      Jak juz pisalem, kiedys na jednym z forow: teskno bywa do czasow, kiedy do gaznika i zaplonu trzeba bylo miec 'reke', a nie laptopa. W Cz-wie jest taki mechanik (nazywa sie bodajze Sirek), ktory wlasnie taka 'reke' ma. Za co sie nie zlapal, zaczynalo chodzic jak szwajcarski zegarek. Do takiego goscia to az przyjemnie pojechac, bo jeszcze sie czegos nauczyc mozna.
    • typson Re: Muszę się pochwalić :) 07.05.04, 13:53
      te chwalipieta.

Mam gaznik w primerze. Chetnie podjade na regulacje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka