16.03.10, 10:49
W zeszłym tygodniu odniosłem mały sukces, z powodzeniem uruchomiłem lokalną sieć w domu :-)
Chcę jeszcze pobawić się w NATa by było trochę bezpieczniej a poza tym myślę by uruchomić sobie kamerę IP by mieć podgląd do domu z internetu (permamentna inwigilacja jak mawiał jeden bohater:-)). Ktoś robił coś takiego? kupował taką kamerę? na co zwracać uwagę? czy otwarcie mojej sieci na http i video streaming nie otwiera mojej sieci dla każdego?
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: kamera IP 16.03.10, 11:30
      Taka anegdotka pod rozwagę opowiedziana mi przez kolegę, który zajmuje sie
      zawodowo bezpieczeństwem sieci komputerowych.

1. Jak ktoś się nie zna na bezpieczeństwie to sobie da hasło "Małgosia1" i jest
      zadowolony myśląc "skąd haker ma wiedzieć, że moja dziewczyna nazywa się Małgosia".
      2. Jak ktoś myśli że się zna, to sobie zakłada hasło w rodzaju
      hkDShmmk48*&^**kdnbskuurujhj....dj&*&&&* i zmienia co tydzień.
      3. Jak ktoś naprawdę się zna, to sobie zakłada hasło "Małgosia1" bo wie, że jak
      ktoś będzie się chciał włamać to i tak się włamie :-)
    • mariusz_d1 Re: kamera IP 16.03.10, 14:44
      > W zeszłym tygodniu odniosłem mały sukces, z powodzeniem uruchomiłem lokalną sie
      > ć w domu :-)
      > Chcę jeszcze pobawić się w NATa by było trochę bezpieczniej a poza tym myślę by
      To jak działasz bez NAT'a i korzystasz z internetu????? To ile masz adresów
      publicznych?

> erę? na co zwracać uwagę? czy otwarcie mojej sieci na http i video streaming ni
      > e otwiera mojej sieci dla każdego?
      Po pierwsze - ustaw serwer kamery na inny port standardowy
      po drugie - przecież w przypadku NAT'a ustawiasz przekierowanie portów
      • franek-b Re: kamera IP 16.03.10, 17:52

> To jak działasz bez NAT'a i korzystasz z internetu????? To ile masz adresów
        > publicznych?

Chodzi mi o to, że to chodzi na ustawieniach producenta, a router ma bardziej zaawansowane opcje ustawienia ręcznego, jeszcze tematu nie zbadałem. Mam przecież dynamiczny dns.

> Po pierwsze - ustaw serwer kamery na inny port standardowy
        > po drugie - przecież w przypadku NAT'a ustawiasz przekierowanie portów

No właśnie nic na razie nie ustawiałem...
        • typson Re: kamera IP 16.03.10, 19:25
          nie ma co zgłębiać specjalnie. Jaki to router i dlaczego nie WRT54GL? ;)

wystawiasz w sieci lokalnej usługę na określonym porcie, otwierasz ten port na
          firewallu i robisz forward na ip urządzenia wewnątrz. Lub jakaś kombinacja z
          nietypowym portem na zewnątrz i forwardem na inny wewnątrz.
          Troche bezpieczniej, jeśli z routerem można zestawić jakiś tunel, zalezy czego
          oczekujesz
          • franek-b Re: kamera IP 17.03.10, 00:01

> nie ma co zgłębiać specjalnie. Jaki to router i dlaczego nie WRT54GL? ;)

Edimax coś tam coś tam :-) prosto z tajwanu

> wystawiasz w sieci lokalnej usługę na określonym porcie, otwierasz ten port na
            > firewallu i robisz forward na ip urządzenia wewnątrz. Lub jakaś kombinacja z
            > nietypowym portem na zewnątrz i forwardem na inny wewnątrz.
            > Troche bezpieczniej, jeśli z routerem można zestawić jakiś tunel, zalezy czego
            > oczekujesz
            >

No właśnie takiej odpowiedzi się obawiałem:-) generalnie wszystkie pojęcia znam, tylko jak zacząłem grzebać w ustawieniach to potem dłuższą chwilę zajeło mi przywrócenie do stanu by znów www działało ;-)
            Tunelowanie mogę sobie darować, aż taki poziom bezpieczeństwa nie jest potrzebny:-)
            • typson Re: kamera IP 17.03.10, 00:17
              NATa nie ruszaj, zgłębiaj zagadnienia "port forwarding"
              i kupuj linksysa next time, najlepiej wyżej wspomnianego :)
              • franek-b Re: kamera IP 17.03.10, 13:22

> NATa nie ruszaj, zgłębiaj zagadnienia "port forwarding"

OK

> i kupuj linksysa next time, najlepiej wyżej wspomnianego :)

Moj router jest trochę nietypowy, ponieważ ja ciągnę neta przez GSMa (a dokładnie HSDPA) i jakieś zabawki typu linksys są 3 razy droższe.
            • t-tk Re: kamera IP 17.03.10, 00:18
              > Edimax coś tam coś tam :-)

Mam ten sam model! Świetnie się sprawdza, jak dwa lata temu go włączyłem i ustawiłem to do tej pory działa pięknie.
              Po części dlatego, że zapomniałem hasła, a nie chce tracić ustawień więc przy nim nie grzebie ;)))
              • franek-b Re: kamera IP 17.03.10, 13:24
                Na razie też jestem zadowolony :-) (ale puk puk w niemalowane)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka