Dodaj do ulubionych

Odnawiamy E34

14.10.10, 19:34
Jakiś czas temu udało mi się zakupić dość zaniedbaną e34. Na jej korzyść przemawiał oryginalny stan i bardzo bogate wyposażenie, dlatego wspólnie z ojcem od pewnego czasu dłubiemy przy niej doprowadzając ją w miarę możliwości do jak najbardziej fabrycznego stanu.
Z zewnątrz już jest prawie gotowa, (zostały tylko detale):
my.imageshack.us/v_images.php
do zrobienia zostało jeszcze kilka pierdół elektrycznych i trochę we wnętrzu...
Obserwuj wątek
    • sven_b Re: Odnawiamy E34 14.10.10, 20:17
      Yamasz, popraw link.
    • yamasz właściwe linki 14.10.10, 22:14
      img196.imageshack.us/gal.php?g=imgp5795w.jpg
      img138.imageshack.us/gal.php?g=imgp5816.jpg
      img155.imageshack.us/gal.php?g=imgp5831.jpg
      • bardziej_majetny_wiesniak Re: właściwe linki 14.10.10, 22:26
        yamasz napisał:

> img196.imageshack.us/gal.php?g=imgp5795w.jpg
        > img138.imageshack.us/gal.php?g=imgp5816.jpg
        > img155.imageshack.us/gal.php?g=imgp5831.jpg

Jak dobrze zobaczyć czasami BMW nieskalane wiejskim tuningiem.
      • sven_b Re: właściwe linki 14.10.10, 22:32
        Pięknie wypucowany. Dużo było do zrobienia?
      • wujaszek_joe Re: właściwe linki 14.10.10, 22:32
        Moje odwieczne marzenie
        • yamasz Re: właściwe linki 14.10.10, 22:53
          Trochę było.
          W planach jest zakup najmocniejszej e34 m5, więc ta zapewne będzie niedługo na sprzedaż za - w sumie - przyzwoite pieniązki.
          Do dzisiaj wymienione:
          Świece,
          przewody,
          olej z filtrem,
          wszystkie listwy boczne,
          kołpaczki,
          czarną blendę pod zderzakiem,
          klosz kierunkowskazu z przodu,
          bolczyki drzwi,
          listwa trzymająca przewody WN,
          mata wygłuszająca silnika.
          I to chyba wszystko.
          Do wymiany zostało;
          mieszek zmiany biegów,
          gałka zmiany biegów,
          obicie fotela kierowcy do zszycia (puścił na szwie),
          do naprawy elektryka lusterek i prawej przedniej szyby,
          do wymiany przednie klocki bo już zaczyna się dopominać kontrolką.
          Ogólnie jest fajnie wyposażony, bo oprócz wspomnianej elektryki ma jeszcze klimę z osobną regulacją dla kierowcy i pasażera, tylne zagłówki (rzadko spotykane w e34 przed liftem), dwie poduchy (i są rzeczywiście!), abs, wspomaganko kiery, fabryczne radio z rds(!) sygnowane oczywiście logiem bmw, podstawowy komp, który pokazuje datę, godzinę (i nawet pika 3 razy przy pełnej godzinie), temperaturę w aucie i na zewnątrz i masę innych lampek i kontrolek, dzięki którym to auto ma po prostu duszę, rozmawia z kierowcą. Uwielbiam czasami wejść do garażu i dla odstresowania coś sobie przy niej podłubać. Fajna sprawa, każdemu polecam.

• tiges_wiz Re: właściwe linki 14.10.10, 22:54
            a co tam za silnik jest, bio siem na tych nie znam ;)
            • yamasz Re: właściwe linki 14.10.10, 23:03
              M43 1.8 116KM. Ale o dziwo jakoś sobie radzi. Być może jego żwawość tkwi w dość krótko zestopniowanej skrzynce (110km/h na 5 biegu przy 3 tys. obr./min.)
              Ale przynajmniej nie żłopie zbyt dużo - w mieście zamyka się w 11 litrach spokojnie.
              • wujaszek_joe Re: właściwe linki 14.10.10, 23:32
                na jednym zdjęciu widać tą krótkość silnika:)
                Z tego co piszesz, to zajęliście się raczej kosmetyką. Zawieszenie nie wymagało interwencji? rdza? Silnik w dobrej formie?
                Jak będziecie sprzedawać, odezwij się tutaj
                • yamasz Re: właściwe linki 14.10.10, 23:36
                  Podwozie i progi bardzo zdrowe. Silnik suchy poza simeringiem silnik - skrzynia gdzie widać niewielkie zapocenie. Trochę rdzawego nalotu na dołach tylnych drzwi, ale jeszcze nie doszło do perforacji. Oczyści się, podkonserwuje i będzie dobrze.
              • tiges_wiz Re: właściwe linki 14.10.10, 23:35
                pewnie tak :)
                w sumie bedzie z tego ladne cacko :P

zrobie takie OT..
                dzis objechalem prelude ala wiejski tuning.. obciete sprezyny i te sprawy ;)
                pan bardzo dziwnie sie przygladal :D

sprawdzilem ze preludy III zaczynaja sie od 109 KM :D i pewnie mial to albio 114 KM.
                ja mam 125 KM/1100 kg :P

(jedyne co sie na razie nie moge przyczepic w tym moim zlomie to "dźwigatel" :D
    • dewulot1 Re: Odnawiamy E34 15.10.10, 03:12
      To bylo jedno z najlepszych BMW. Bylo jakby uszyte na moja miare, moglem bez zmeczenia pokonywac niesamowite dystansy. E60 po godzinie jazdy powoduje siniaki na lewym udzie od uchwytu na drzwiach i ma za waski prog pod oknem na oparcie lewego lokcia:). Moje E34 mialo silnik M50, ciut mocniejszy. Pamietam ze ten samochod gdzies przy 130 km/h robil sie cichy, ustawaly wszelkie drgania i po prostu szedl do przodu chyba jak ten pociag na magnetycznych szynach. Odwrotnie niz wiekszosc innych samochodow przy wiekszych predkosciach.
      Teraz jestem twardziel i moge juz w zyciu zrobic wszystko, bo: Raz uspilem psa i raz oddalem na zlom E34 :)
    • qqbek Widzę jedną niekonsekwencję... 15.10.10, 16:02
      Przedliftowa, śliczna E34 ... i M43.
      Lift był w kwietniu 1994, M43B18 zaś wszedł do oferty razem z nim.
      Więc albo auto przeszło kiedyś swap, albo maska jest ze starszego modelu, albo silnik to jednak M40B18 a nie M43B18.

Mógłby kolega coś więcej na ten temat napisać?

Sam mam w pełni oryginalną E36 z 1998 roku... i drobnego hopla na punkcie marki, tak więc od razu mnie to zaintrygowało :)
      • lexus400 Re: Widzę jedną niekonsekwencję... 15.10.10, 16:11
        qqbek napisał:

> Przedliftowa, śliczna E34 ... i M43.
        > Lift był w kwietniu 1994, M43B18 zaś wszedł do oferty razem z nim.
        > Więc albo auto przeszło kiedyś swap, albo maska jest ze starszego modelu, albo
        > silnik to jednak M40B18 a nie M43B18.
        >
        > Mógłby kolega coś więcej na ten temat napisać?
        >
        > Sam mam w pełni oryginalną E36 z 1998 roku... i drobnego hopla na punkcie marki
        > , tak więc od razu mnie to zaintrygowało :)

Szczerze podziwiam Was wszystkich operujących symbolami silników itp.... ja tego wszystkiego po tylu latach nie ogarniam :))
        • t-tk Re: Widzę jedną niekonsekwencję... 15.10.10, 17:10
          lexus400 napisał:

> qqbek napisał:
          >
          > > Przedliftowa, śliczna E34 ... i M43.
          > > Lift był w kwietniu 1994, M43B18 zaś wszedł do oferty razem z nim.
          > > Więc albo auto przeszło kiedyś swap, albo maska jest ze starszego modelu,
          > albo
          > > silnik to jednak M40B18 a nie M43B18.
          > >
          > > Mógłby kolega coś więcej na ten temat napisać?
          > >
          > > Sam mam w pełni oryginalną E36 z 1998 roku... i drobnego hopla na punkcie
          > marki
          > > , tak więc od razu mnie to zaintrygowało :)
          >
          > Szczerze podziwiam Was wszystkich operujących symbolami silników itp.... ja teg
          > o wszystkiego po tylu latach nie ogarniam :))

Ja to mam najfajniejszy kod silnika - ABS ;) W poprzednim aucie też taki był, z tym że tam nie było tego bardziej znanego ABS i ciągle (jako jeszcze 10 letni chłopak) zachodziłem w głowę - jak to jest - w silniku mamy ten ABS, a w hamulcach nie ;)
        • tiges_wiz Re: Widzę jedną niekonsekwencję... 15.10.10, 18:16
          jak sie ogarnia jedna marke czy model to latwe ;)
          cos z mojego podworka
          ja musze znac bo to potrzerbne jest chociaz do dobrania wydechu u mnie ;)
          ja nie mam sondy lambda i mam tlumik rozprezny (n9a - 125 KM), ale jest z sonda lambda i katalizatorem (n9c - 120 KM) i jest tez ze zwezka (n9e - 115 KM).
          i tu jest o tyle smiesznie, ze te silniki wystepowaly razem ;) wiec szukanie czesci po roczniku sie nie udaje :P
      • yamasz Re: Widzę jedną niekonsekwencję... 15.10.10, 19:29
        Nie było swapa. Silnik to m40 na pasku czyli 113KM. Dzisiaj byłem u mechaniora - znawcy bmw.
        Święcie byłem przekonany że to silnik m43. Dopiero jak zamawiałem czujniki to w katalogu sprzedawca sprawdził, że m43 zaczęły wychodzić rok później. Pojechałem do fachowca i okazało się że rzeczywiście, mam pod maską jeszcze 'starocia' na pasku. ;]
        • qqbek Re: Widzę jedną niekonsekwencję... 16.10.10, 14:22
          M40 zły nie jest... ale wymaga więcej troski niż M43.
          No i popychacze zaworów trzeba też w nim kiedyś wymienić.
          Ja mam M43B16 w swojej E36 i poza lekkim poceniem się pod uszczelką nic strasznego w nim nie widzę... a zrobiłem już około 80 tysięcy nim (z całego przebiegu w wysokości 180 tysięcy).
          Ani M40B18 w E34 ani M43B16 w E36 to nie silnik do szalonej jazdy, tak więc łatwiej trafić dobrze utrzymane BMW z M40/M43 niż z M50/M52.
          Co do trwałości, to byleby pasek odpowiednio wcześnie zmieniać i jego napinacze, to spokojnie 300-400 tysięcy przebiegu do generalki te silniki są w stanie zrobić.
    • rapid130 Re: Odnawiamy E34 16.10.10, 17:11
      Miło widzieć, że zabraliście się za odmłodzenie relatywnie nieatrakcyjnej wersji samochodu, który jest za młody na zabytek. :D

E34 sprzed liftingu, to jest ostatnie przedkryzysowe BMW, na którym nie widać ostrych cięć kontrolerów kosztów. Po liftingu cięcia już widać, chociaż i tak dużo mniejsze niż w E36.

Wszystkie 518i sedany, które były mi znane, działały długo i bezawaryjnie, przez kilka lat u tych samych właścicieli, co nie jest zjawiskiem częstym przy dużej rotacji używanych aut.

Jedno kombi chromało zawieszeniowo i elektrycznie, ale było pokolizyjne i po dziadowsku zaniedbane.

Jest to chyba faktycznie efekt reguły, że ludzie kupowali 518tki dla komfortu i precyzji prowadzenia, a nie osiągów.

Jeżeli M40 nie klekoce rano po rozruchu, jest zalany dobrym olejem, to na razie nie ma się co przejmować rozrządem. Sugerowałbym syntetyk 5W/40, albo wypasiony półsyntetyk 5W/40 (są takie na rynku).
      • qqbek Re: Odnawiamy E34 16.10.10, 17:27
        rapid130 napisał:

> E34 sprzed liftingu, to jest ostatnie przedkryzysowe BMW, na którym nie widać o
        > strych cięć kontrolerów kosztów. Po liftingu cięcia już widać, chociaż i tak du
        > żo mniejsze niż w E36.

Jakie cięcia dostrzegasz w poliftowych E36?
        Bo u mnie, w poliftowej E36, wersja wyposażeniowa SE ludzie często się dziwią, że 12-latek, w podstawowej wersji silnikowej, może mieć takie wyposażenie.

> Wszystkie 518i sedany, które były mi znane, działały długo i bezawaryjnie, prze
        > z kilka lat u tych samych właścicieli, co nie jest zjawiskiem częstym przy duże
        > j rotacji używanych aut.

Też racja - poza jednym wyjątkiem (sąsiad) nie znam zaniedbanej i awaryjnej E34.

> Jest to chyba faktycznie efekt reguły, że ludzie kupowali 518tki dla komfortu i
        > precyzji prowadzenia, a nie osiągów.
        To samo można powiedzieć o "tds-ach".

> Jeżeli M40 nie klekoce rano po rozruchu, jest zalany dobrym olejem, to na razie
        > nie ma się co przejmować rozrządem. Sugerowałbym syntetyk 5W/40, albo wypasion
        > y półsyntetyk 5W/40 (są takie na rynku).

Klekotanie M40 związane jest z popychaczami zaworów. Napęd rozrządu nie ma z nimi za dużo wspólnego. Pasek należy w tym aucie wymieniać regularnie i nie wolno zaniedbać terminu jego wymiany. Co innego M43... ten klekotać nie ma prawa, a jedyne, co warto zrobić przy rozrządzie, to wymiana kół zębatych i napinaczy, jeżeli akurat będzie okazja.
        • yamasz Re: Odnawiamy E34 16.10.10, 21:04
          Bałbym się zalać ten silnik syntetykiem, albo półsyntetykiem, bo nie wiem co było wcześniej. Jeżeli wcześniej był mineralny a zalałbym syntetykiem to istnieje ryzyko rozszczelnienia silnika.
          Dlatego zalałem go zwykłym mineralnym Castrolem 15W 40 i do tego oczywiście wymieniłem filtr oleju.
          Silnik pracuje bardzo ładnie.
          Zarówno na ciepłym jak i na zimnym silniku robi miarowe i ciche cyk, cyk, cyk. Tak jak według mnie zawory cykać powinny, nawet przy ostrym przygazowaniu nie pracuje jak zarzynany świniak. A na obroty wkręca się całkiem fajnie.
          • qqbek Re: Odnawiamy E34 16.10.10, 21:11
            15W40... trochę gęsty, no ale jeśli poprzednio jeździł na mineralnym, to trzeba tej samej klasy lepkości już niestety lać... ale półsyntetyków bym się nie bał.
            Mój M43 chodzi na półsyntetycznym Castrol Magnatec 10W40 (przez poprzedniego właściciela, który 6 lat temu miał kaprys zalać 10W40)... a producent zaleca 5W40 (syntetyk lub półsyntetyk) do tego silnika.
            M40 ma prawo trochę "cykać"... ale jak cykanie przejdzie w dzwonienie lub klekot, to trzeba popychacze zaworów sprawdzić :)
            • crannmer Re: Odnawiamy E34 16.10.10, 22:56
              qqbek napisał:
              > jeśli poprzednio jeździł na mineralnym, to trzeba
              > tej samej klasy lepkości już niestety lać

O klasie lepkosci stosowanego oleju decyduja wymagania danej konstrukcji oraz warunki uzycia, a nie wczesniej stosowana klasa lepkosci.
        • rapid130 Re: Odnawiamy E34 17.10.10, 13:05
          > Jakie cięcia dostrzegasz w poliftowych E36?

Dostrzegam cięcia we wszystkich E36.
          Ten samochód powstawał w kryzysowym momencie dla BMW.
          Owszem, na poziom wyposażenia nie da się narzekać.
          Gorzej z jakością wykonania i materiałami używanymi, tam gdzie słońce nie dochodzi.
          Najbardziej widoczną z nich (i to jeszcze rozsądną) była nielakierowana komora silnika.
          Niestety, oszczędności odbiły się też czkawką na stopniu awaryjności.
          Czas pokazał 7-letnie E30tki były bardziej niezawodne niż 7-letnie E36.
          Jedyny postęp na plus był w zabezpieczeniu antykorozyjnym.

Podobne oszczędności dotknęły E34 w połowie lat 90.

Padająca hydraulika zaworów M40, to jest li tylko i wyłącznie wina wlewania g*nianych olejów lub spóźniania się z serwisem. Głowice silników M40 i M70 (V12) są bliźniaczą konstrukcją, oba silniki mają identyczne popychacze hydrauliczne (co do numeru katalogowego!)

Mimo to nie słyszy się, że V12 mają chroniczne problemy z hydrauliką zaworów. Czemu? Bo jak ktoś kupował wóz za +50 tysięcy marek, to lał do niego najlepszy olej na rynku.

Półsyntetyk to jest minimum do M40. Boże broń przed olejami o najlepszym marketingu, z forumowej praktyki wynika, że one się nie sprawdzają.

Prewencyjnie zainwestowałbym w wymianę rurek, które są kapliarami doprowadzającymi olej do popychaczy. Często się przytykają, gdy właściciele leją kiepski olej, albo zapominają o wymianie. Od nich zwykle zaczynają się problemy.
          • yamasz Wnetrze: 25.10.10, 20:42
            Chcąc, nie chcąc albo raczej dla zabicia czasu obfotografowałem trochę wnętrze e34.
            Ciekawostką jest fakt, iż na przedniej szybie znajduje się nawet naklejka informująca o sposobie docierania silnika.
            Na Alledrogo bmw wystawiłem za 7700, jednak jakby ktoś z forumowiczów był zainteresowany, to beemkę mogę oddać za 6 tys. zł.
            img214.imageshack.us/gal.php?g=imgp5862.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka