Dodaj do ulubionych

Sterowane oznakowanie

05.01.11, 14:42
Ostatnie wrazenia dzieki sterowanemu sytuacyjnie oznakowaniu:

1.01.11 po polodniu, autostrada A2 Berlin-Hannover. Zachmurzenie male, lekki mroz, niewielkie ilosci stopnialej solanki na drodze. Na odcinku od A10 do bylej granicy D-DDR ograniczenie 120 na przemnian z brakiem ograniczenia. Od granicy do Brunszwiku (jakies 80 km) przy 100% tych samych warunkach swieci sie ograniczenie 80 i znak "inne niebezpieczenstwa". W przeciwnym kierunku dokladnie tak samo.
(porownywane odcinki podlegaja pod rozne dyrekcje roznych landow)

05.01.11 przed polodniem, autostrada A1 sterowany odcinek obok Bremy (jakies 40 km). Zachmurzenie 1/8, lekki mroz, zero opadu, droga czysta i sucha. Idealne warunki. Trzy pasy w kazdym kierunku. Swieci sie ograniczenie 100 i na calym sterowanym odcinku zamkniety jest skrajny lewy pas. W obu kierunkach.
(podczas i po sniezycach swiatecznych lewy pas nie byl sprzatany, ale to bylo ponad tydzien temu, a snieg juz dawno stopnial i wyparowal)
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Sterowane oznakowanie 05.01.11, 14:45
      To, moim zdaniem, sugeruje ze "nasi" juz dostali legalna prace w Niemczech :)
    • tomek854 Re: Sterowane oznakowanie 05.01.11, 14:47
      Południem, cranmer, bo aż oczy bolą :-)

Co do meritum: zgadza się, czasami takie sterowanie sytuacyjne pokazuje jakieś głupoty. Ale ja jestem generalnie zdania że to dobrze działa. W Niemczech akruat bywa różnie, ale np. autostrada M42 koło Birmingham na której ograniczenia są dostosowywane do natęzenia ruchu a w skrajnych przypadkach otwierają też pobocze jako dodatkowy pas działa świetnie.

Rozwijają ten system, bo się sprawdziło, teraz będzie w nim działać też m6 na północ od Birmingham oraz części obwodnicy Londynu...

Ale oczywiscie kwiatki też się zdarzają...
    • emes-nju Re: Sterowane oznakowanie 05.01.11, 14:50
      Jezeli TA wypowiedz jest zgodna z prawda, to chyba, mimo mojej nienawisci do wszelkich zbednych regulacji, wole jednak wariant niemiecki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka