10.01.11, 20:25
Wlaczam ci ja dzis telewizor. Nie cierpie przeskalowywania obrazu w czasie ogladania, wiec wymusilem 16x9 i godze sie na jakies tam odstepstwa od proporcji (swoja droga czemu - telewizory chyba maja zawsze te same proporcje obrazu, a nadajacy zawsze inne). No i dzis TVP1 dumnie wyswietla sie w mojej "ence" jako HD. HD sprowadza sie do tego, ze ogladam maly obrazek na ekranie, poniewaz HD w wydaniu TVP oznacza dodanie czarnej ramki, aby uzyskac wymagana ilosc linii. Znaczy nadaja oni w zwyklej rozdzielczosci, a niezwykle doznania ogladania HD uzyskuja przez dodanie czarnej zaloby (nomen omen).
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: TVP1 HD? 10.01.11, 20:39
      wiesz bo programy nagrywali w SD ;)
      a co obrazu to ja mam wymuszony zoom i pokazuje ok .. czasem tylko obetnie z gory i z dolu, ale to nie przeszkadza, a kolko jest kolkiem ;)
      • edek40 Re: TVP1 HD? 11.01.11, 11:02
        > ale to nie przeszkadza, a kolko jest kolkiem ;)

Moj panasonic ma taka funkcje auto, ze kolko istotnie z reguly jest kolkiem, ale obraz przeskalowuje sie czesto, gesto w czasie jednego filmu. Czesto tez obcina cycki, jesli sa na krawedzi obrazu. Lipa.
        • crannmer Re: TVP1 HD? 11.01.11, 12:29
          edek40 napisał:
          > Moj panasonic ma taka funkcje auto, ze kolko istotnie z reguly jest kolkiem, al
          > e obraz przeskalowuje sie czesto, gesto w czasie jednego filmu.

Podziekuj za to nadawcy, ktoremu placisz abonament. A jak brak cyckow denerwuje, wylacz auto i przestawiaj recznie. W przypadku audycji nadawanej w 4:3 jest tez opcja bez zoomu, z szarymi paskami po prawej i lewej.
          • edek40 Re: TVP1 HD? 11.01.11, 12:58
            > Podziekuj za to nadawcy, ktoremu placisz abonament.

Czy musze publicznie wypowiadac sie w sprawie abonamentu?
            • crannmer Nie placisz - nie masz co wymagac n/t 11.01.11, 13:06

• edek40 A jesli place to co? n/t 11.01.11, 13:36

• franek-b zmień ustawienia telewizora 10.01.11, 20:42
      U mnie wyświetla tak jak trzeba. Obraz ja żyleta :-) w pasku wyświetla TVP1 HD
    • mrzagi01 Re: TVP1 HD? 10.01.11, 20:53
      Telewizja klamie, więc jakie to ma znaczenie?
      • franek-b Re: TVP1 HD? 10.01.11, 21:06
        Jak moja Żona mi mówi, że jestem silny jak superman, piękny jak apollo i mądry Einstein to wiem, że kłamie, ale mimo to mogę tego często słuchać... więc czy prawda jest wartością samą w sobie? ;-)
        • mrzagi01 Re: TVP1 HD? 10.01.11, 21:30
          franek-b napisał:

> Jak moja Żona mi mówi, że jestem silny jak superman, piękny jak apollo i mądry
          > Einstein to wiem, że kłamie, ale mimo to mogę tego często słuchać... więc czy p
          > rawda jest wartością samą w sobie? ;-)
          >
          No, jeżeli w tym kontekście zrównujesz żonę z TV, to nie zasłużyłeś na TAKĄ żonę ;)
          • franek-b Re: TVP1 HD? 10.01.11, 21:43

> No, jeżeli w tym kontekście zrównujesz żonę z TV, to nie zasłużyłeś na TAKĄ żon
            > ę ;)

To, że nie zasługuję to ja wiem... na szczęście ona jeszcze nie ;-)
            • tomek854 Re: TVP1 HD? 11.01.11, 00:28
              I niech dożyje w tej błogiej nieświadomosci końca dni. Przynajmniej Twoich :-)
              • franek-b jestem za :-) n/t 11.01.11, 01:13
    • pluto1977 Re: TVP1 HD? 10.01.11, 22:06
      Nie wiem co prawda jak wygląda TVP 1 HD , lecz od kilku tygodni odbieram
      naziemną telewizję cyfrową - jest tam 1,2,TVP Info, Polsat i TVN - różnica jakości jest
      wyraźnie odczuwalna i to na plus.
      • qqbek Re: TVP1 HD? 11.01.11, 19:31
        pluto1977 napisała:

> Nie wiem co prawda jak wygląda TVP 1 HD , lecz od kilku tygodni odbieram
        > naziemną telewizję cyfrową - jest tam 1,2,TVP Info, Polsat i TVN - różnica jako
        > ści jest
        > wyraźnie odczuwalna i to na plus.

Jak ktoś od ładnych paru lat ma cyfrówkę (jak ja na przykład), to już nie odczuwa różnicy... chyba, że jak w wypadku TVP1 walą mu wielkie czarne pasy, bez możliwości przeskalowania obrazu z poziomu dekodera. Fakt, jak ruszało TVN HD, to też były pasy... ale głównie na reklamach. To co wyprawia TVP, udając HD woła zaś o pomstę (tym bardziej, że mają przecież doświadczenia związane z prowadzeniem kanału TVP HD).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka