30.01.11, 22:03
Zauważyłem dużo demagogii po obu stronach dyskusji o OFE. Na początku byłem bardzo przeciwny planowanym zmianom, ale teraz jak trochę przemyślałem sprawę, to stwierdzam, że mnie to wali.
Jakoś nie wierzę ani w obietnice rządu, ani twierdzenia OFE, że u nich pieniądze są bezpieczne. Uważam, że przez 10 lat osyć skutecznie pozbawiali nas dużej części kapitału pobierając chorą prowizję (7%). Rocznie zarabiały ok. 1 mld zł - i mowa o ZAROBKU samych OFE, a nie o tym ile wykręciły dla nas kasy. Bo zwrot na kapitale w OFE jest mniejszy niż w ZUSie. To za co oni biorą takie prowizje? Wychodzi na to, że kręcą naszą kasą by wypłacić sobie prowizję, a co zostanie to niech trzoda dostanie.
Obserwuj wątek
    • bassooner Re: OFE 30.01.11, 22:34
      zwrot na kapitale w OFE jest mniejszy niż w ZUSie

powaga?! to może być coś mniej rentownego niż zus?
    • sven_b Re: OFE 31.01.11, 00:50
      > Zauważyłem dużo demagogii po obu stronach dyskusji o OFE.

Jest w tym tyle prawdy, ile w ich deklaracjach zniesienia podatku Belki. Zawsze gdy mnie jedna strona napuszcza na drugą pytam 'a podatek zniosłeś?'. I zapada cisza.
      • t-tk Re: OFE 31.01.11, 00:53
        sven_b napisał:

> > Zauważyłem dużo demagogii po obu stronach dyskusji o OFE.
        >
        > Jest w tym tyle prawdy, ile w ich deklaracjach zniesienia podatku Belki. Zawsze
        > gdy mnie jedna strona napuszcza na drugą pytam 'a podatek zniosłeś?'. I zapada
        > cisza.
        Svenie, to do Ciebie jeszcze dzwonią? Do mnie tylko z ekranu coś próbują agitować, na szczęście nie muszę dyskutować.
        • sven_b Re: OFE 31.01.11, 09:27
          Nie. Czasem trafiam na imprezę, na której przydarzają się moi politycznie aktywni 'koledzy'.
          Zawsze gdy mnie pytają, dlaczego jeszcze do nich nie należę pytam dlaczego jeszcze nie wydorośleli.
          • franek-b Re: OFE 31.01.11, 10:56
            Z moimi znajomymi to nawet nie bardzo można popolitykować... większość naszego pokolenia ma to w głębokim poważaniu ;-) Może to nie jest najlepsze, ale nie dzieje się bez powodu.
            • sven_b Re: OFE 31.01.11, 11:42
              Wśród moich szczypie w oczy jedna prawidłowość - do polityki ruszyli życiowo nieprzystosowani. Osiągnięć zawodowych brak. Czy to na etacie, czy pod własną banderą. Głównie wykopywani z roboty za bycie leniwym i mądrzejszym od pracodawcy. Natomiast wiedzą wszystko i gros czasu poświęcają na montowanie kolesiowego LinkedIn czyli co kto może dla mnie zrobić:)
              • franek-b Re: OFE 31.01.11, 14:37
                Mąż mojej kuzynki, był (bo właśnie przegrał wybory) przez długie lata lokalnym politykiem. Oczywiście niezależny (czytaj PiS), który twierdzi, że wszysc kradną, tylko, że w czasie gdy był radnym za psie pieniądze kupili (ok. 20 działek) i przejeli za friko 3 kamienice (mała mieścina w wielkopolsce). Ale on walczy z układem i całą zgnilizną świata postkomunistycznego :-)
                • tomek854 Re: OFE 31.01.11, 20:33
                  Ale o co Ci chodzi? Przecież wszystko na pewno jest zgodnie z prawem...

Ruscy Cię nasłali żeby jątrzyć? Czy Tusk?
                  -
                  ŻYJ ZDROWO - UŻYWAJ TYLKO LOGARYTMÓW NATURALNYCH!
                  • franek-b Re: OFE 31.01.11, 20:42
                    Ruscy:-)
                    Coraz poważniej myslę na wyprawę na Syberię. Tylko samodzielnie, a nie pod przymusem ;-)
    • marekatlanta71 Re: OFE 31.01.11, 00:55
      :facepalm:
    • edek40 Re: OFE 31.01.11, 11:09
      > Jakoś nie wierzę ani w obietnice rządu, ani twierdzenia OFE, że u nich pieniądz
      > e są bezpieczne. Uważam, że przez 10 lat osyć skutecznie pozbawiali nas dużej c
      > zęści kapitału pobierając chorą prowizję (7%).

OFE

1. jest zbyt wysoka

2. calkowicie niezalezna od wynikow, co wrecz zacheca do opierdalania sie

ZUS

To generator kosztow wlasnych, wynikajacy z bizantyjskiej biurokracji
    • emes-nju Re: OFE 31.01.11, 11:25
      OFE to byl od poczatku jeden wielki kit dla ciemnego ludu.

Juz samo to, ze mogly "inwestowac" w zasadzie tylko w papiery dluzne Skarbu Panstwa powodowalo, ze noz mi sie w kieszeni otwieral. Bo takie "inwestycje", to de fact finansowanie naszych emerytur z dlugu publicznego...
    • simr1979 Re: OFE 31.01.11, 11:25
      franek-b napisał:

> Zauważyłem dużo demagogii po obu stronach dyskusji o OFE. Na początku byłem bar
      > dzo przeciwny planowanym zmianom, ale teraz jak trochę przemyślałem sprawę,

Trzeba było nie trochę, tylko solidnie.

> Bo zwrot
      > na kapitale w OFE jest mniejszy niż w ZUSie.

Podobnego idiotyzmu już dawno nie czytałem - Qrfa, gdzie Ty masz w Zusie KAPITAŁ ???

A najbardziej nawet pazerne i niezdarne opracyjnie OFE to jednak jakaś skarbonka z prawdziwymi pieniędzmi.

Balcerowicz może się nawet za przeproszeniem zes.ać, a nic nie wskóra, bo to jest mowa do chińskiego ludu przez lufcik.... Ja pi.le , stracone pokolenie normalnie, nie rozumiecie NIC, tylko czekać jak sobie wybierzecie Ziobre, to jest wasz poziom - na szczescie pewnie tego nie dożyję.. ;-)

• franek-b Re: OFE 31.01.11, 14:16

> Trzeba było nie trochę, tylko solidnie.

OK, niech Ci będzie solidnie przemyślałem.

> > Bo zwrot
        > > na kapitale w OFE jest mniejszy niż w ZUSie.
        >
        > Podobnego idiotyzmu już dawno nie czytałem - Qrfa, gdzie Ty masz w Zusie KAPITA
        > Ł ???

Dokładnie taki sam jak w OFE. ZUS przyjmuje składki (Twoje, moje itd) a potem zwraca to co zostało wpłacone (IKE). ZUS ma zobowiązanie wobec wszystkich, takie same jak OFE. W przypadku ZUS bieżące wpływy ze składki są przekazywane jako świadczenie dla tych co jest już należne. W przypadku OFE środki są zamieniane na różnego rodzaju papiery dłużne (obligacje, akcje). OFE wypłaty będą finansowały ze sprzedaży tych papierów.

> A najbardziej nawet pazerne i niezdarne opracyjnie OFE to jednak jakaś skarbon
        > ka z prawdziwymi pieniędzmi.

Jak wyżej napisałem jest to nieprawda. OFE to nie bank, nie posiada gotówki. Kupuje za naszą kasę papiery o różnym ryzyku. Naczelny argument, że OFE to gotówka, i gdy państwo splajtuje, to pieniądze są bezpieczene jest naczelną bzdurą. Skoro i tak większość składki do OFE jest w papierach skarbowych państwa polskiego, to w przypadku bankructwa państwa ta Twoja "GOTÓWKA" nagle wyparowywuje. A co z częścią akcji w OFE? uważasz, że w przypadku bankructwa Polski, papiery polskich spółek nie dostałby w dupę? załamanie giełdy jest pewne, więc nawet nie wiadomo, czy udałoby się sprzedać cokolwiek z tych miliardów utopionych w akcje. Więc gdzie ta gotówka z OFE???

> Balcerowicz może się nawet za przeproszeniem zes.ać, a nic nie wskóra, bo to je
        > st mowa do chińskiego ludu przez lufcik.... Ja pi.le , stracone pokolenie norma
        > lnie, nie rozumiecie NIC, tylko czekać jak sobie wybierzecie Ziobre, to jest wa
        > sz poziom - na szczescie pewnie tego nie dożyję.. ;-)

Jaki nasz poziom? Nie rozumiem, czemu wrzucasz do jednego worka wszystkich, również tych co trochę inaczej patrzą na sprawę OFE?
        Szanuję Balcerowicza (i to bardzo, uważam, że zrobił co najmniej tyle co JPII, jeśli nie więcej), co nie znaczy, że w 100% trzeba się z nim zgadzać. Co do pryncypiów się zgadzam, trzeba samemu oszczędzać, by na starość mieć kasę na emeryturę. Tylko jak to zrobić? Widać gołym okiem, że dłużej nie da się finansować 2 systemów emerytalnych jednocześnie. I to jest pragmatyka rządzenia, której technokrata Balcerowicz nie rozumie. Czasem trzeba odpuścić w imię doraźnych celów. Uważam, że istotniejsze jest teraz zapewnienie równowagi budżetowej, niż martwienie się deficytem za 20 lat (czy też nierównowagą w ZUSie, z powodów np. demograficznych).
      • zenon77 Re: OFE 31.01.11, 14:25
        A po co się tak unosić. OFE mają głównie papiery dłużne Skarbu Państwa. Czyli bez sensu, jak budżet będzie miał kasę za 30 lat, to te obligacje i bony wykupi, a za to OFE wypłaci mi emeryturę. A jak nie będzie miał, to nie wykupi. Oczywiście wiarygodność względem instytucji finansowych jest zdecydowanie ważniejsza niż względem własnych obywateli, ale co do zasady to jesteśmy chyba zgodni zgodni.
        Bez gruntownej reformy finansów publicznych, OFE w dzisiejszej postaci są kompletnie bezużyteczne. Odkładać na starość można tylko pieniądze, które się ma. Dziś Państwo Polskie ma permanentny deficyt i zamiast finansować bezpośrednio bieżące emerytury z bieżących składek, to przepuszcza to przez OFE. OFE kupują papiery dłużne i kasując solidną prowizję. Wygląda to tak, jakbyś brał kredyt z banku, by tą kwotę później zainwestować w lokatę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka