Dodaj do ulubionych

STS-133 Discovery wczoraj

25.02.11, 18:59
Jakby komuś się nudziło i chciałby przeczytać moje wypociny i obejrzeć zdjęcia, to tutaj:
florydziak.blogspot.com/2011/02/start-promu-discovery.html
Obserwuj wątek
    • mrzagi01 Re: STS-133 Discovery wczoraj 25.02.11, 19:09
      dla mnie rewelka :)

jak przyjdzie wiosna i będzie bezwietrznie to też strzelę reportażyk.
      W ubiegłym roku kupiłem juniorowi i zmonowałem to:
      https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR8RVmu1IXW26mgSiaQWzT4CK7OiI6T29mo-RFm6B0Y3vScOLXr
      Ale jakoś nie złożyło nam się odpalić ';))))
      • tomek854 Re: STS-133 Discovery wczoraj 25.02.11, 19:24
        Juniorowi... ;-)
        • mrzagi01 Re: STS-133 Discovery wczoraj 25.02.11, 21:26
          tomek854 napisał:

> Juniorowi... ;-)
          TAK WŁAŚNIE! :)
    • tomek854 Re: STS-133 Discovery wczoraj 25.02.11, 19:23
      Fajne, przeczytałem z zainteresowaniem.
    • pluto1977 Re: STS-133 Discovery wczoraj 25.02.11, 20:29
      Piękne zdjęcia :)
      Mi pewnie nigdy nie będzie dane zobaczyć tego na żywo.
      pozdr.
      pluto1977
      • tomek854 Re: STS-133 Discovery wczoraj 25.02.11, 20:39
        Ja co parę dni przejeżdzam koło stojącego na Heathrow Concorde'a i żałuję, że nie zobaczę jak to lata...
        • tomek854 Re: STS-133 Discovery wczoraj 25.02.11, 20:43
          poteflon.pl/99013
          O, tu stoi czymś obudowany, a teraz go przestawili trochę za róg, lepiej go widać i stoi luzem.
      • marekatlanta71 Re: STS-133 Discovery wczoraj 25.02.11, 21:11
        No niestety zostały już tylko dwa starty, więc jak chcesz jeszcze zobaczyć to trzeba się bardzo sprężać. Mnie zawsze startujący prom napawa do refleksji nad tym jak kiedyś ludzie umieli budować wspaniałe maszyny a obecnie jakoś im to nie wychodzi. SR-71, U-2, prom kosmiczny - czyżbyśmy się cofnęli w rozwoju?
        • mrzagi01 Re: STS-133 Discovery wczoraj 25.02.11, 21:25
          > SR-71, U-2, prom kosmiczny - czyżbyśmy się cofnęli w rozwoju

STS to może umiarkowanie wspaniały jest, ale za to program Apollo.... amazing!

Po prostu zabrakło konkurenta-Związku Radzieckiego.
          • marekatlanta71 Re: STS-133 Discovery wczoraj 25.02.11, 22:00
            STS jest najbardziej skomplikowanym urządzeniem jakie kiedykolwiek człowiek wyprodukował.

Ale w przypadku Apollo też się zgodzę - rakieta Saturn 5 była zdumiewającym osiągnięciem.
    • lexus400 Re: STS-133 Discovery wczoraj 26.02.11, 07:42
      Świetne Marku, miejsca do robienia zdjęć szczerze zazdroszczę:))
    • wujaszek_joe Re: STS-133 Discovery wczoraj 26.02.11, 21:34
      Próbowałem zamieścić tam komentarz, ale nie umiem. Widok wspaniały musi być, tyle energii uszy rozrywa i przy okazji rakietę do nieba wynosi:)
      • wowo5 Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 21:56
        Swietne zdjecia i super stronka. Niedlugo bedzie miala znaczenie historyczne.
    • rudiger121 Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 19:28
      swietna relacja
      kurcze... ile to trzeba włożyć, albo lepiej 'wyłożyć' :) energii żeby oderwac się troszkę od tego naszego globusa :)

ps. dzisiaj po raz pierwszy udało mi się złapać na niebie ISS-a. zrobiłem mu nawet zdjecie i...chyba widac przycumowany prom
      • rudiger121 Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 19:37
        img190.imageshack.us/img190/830/iss20110227.jpg
        • wujaszek_joe Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 20:56
          świetne. Czym i jak zrobiłeś to zdjęcie?
          • rudiger121 Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 22:28
            dzięki
            w tym zdjęciu jest więcej przypadku niz planowego działania.
            zrobiłem to lustrzanką olympus e-520 (którą dopiero rozpracowuję) z 'kitowym' teleoiektywem 40-150 ustawionym na maksymalną ogniskową czyli 150 (co odpowiada 300mm w małym obrazku). w aparacie wybrałem program tematyczny 'sztuczne ognie' bo bardziej byłem nastawiony na zrobienie zdjecia śladu swietlnego na niebie.
            widzac ISS-a na niebie oparłem obiektyw o okno złapałem go w wizjerze i trach- trzasnałem to 'z ręki' na bezdechu :). być może pomogło to ze ISS był jeszcze stosunkowo nisko nad horyzontem i leciał wprost na moje okno. na koniec wyostrzyłem zdjęcie w programie ACDSee
            tak więc - szczerze - do konca nie wiem jak to się stało :)
          • rudiger121 Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 22:39
            PS. natomiast jeśli chciałbyś przyłapać ISS-a przelatującego po Twoim niebie polecam skorzystać z programu orbitron (www.stoff.pl/) jesli chcesz to mogę opisać szczegółowo jak to zrobic
            PS2. ... a widoki w drugą stronę, z ISS-a na ziemię wyglądają tak: www.flickr.com/photos/magisstra/
        • marekatlanta71 Re: STS-133 Discovery wczoraj 28.02.11, 00:14
          Jestes pewien ze to ISS a nie jakiś asteroid który leci nas wymordowac? Mi to wyglada bardziej na bezksztaltna masę kamieni.
      • marekatlanta71 Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 20:11
        Na szczęście ta energia idzie ze spalania rożnych raczej tanich związków chemicznych - większość to reakcja proszku aluminiowego z jakimstam związkiem chloru i tlenu. A reszta to spalanie tlenu i wodoru. Rozwiazanie jest optymalne z punktu widzenia wielkrotnego użycia - spała sie tylko tani w produkcji zbiornik na wodor i tlen. Prom przywozi spowrotem kosztowne silniki a rakiety na paliwo stałe odpinaja sie na tyle wcześnie podczas lotu ze nie musza wytracac zbyt wiele prędkości w atmosferze i przeżywają to bez kosztownych osłon termicznych. Ale jak to zwykle bywa diabeł tkwi w szczegółach - koszty przygotowania promu do lotu oraz amortyzacja wydatków na jego zaprojektowanie są tak duze ze taniej byłoby pozwolić spalić sie i tym rakieom i silnikom w klasycznym rozwiązaniu stosowanym przez praktycznie wszystkie inne rakiety. Rosjanie najpierw głupio próbowali kopiowac prom, potem zauważyli to i zmienili projekt a w końcu policzyli ze to sie nie opłaca. I mieli racje.
        • typson Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 20:45
          No tak ale prom jest jedynym pojazdem, który wynosi obiekty takich rozmiarów
          • tomek854 Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 21:16
            Oj, chyba nie...

Rakieta Energia wynosiła w kosmos prom kosmiczny Buran... To i amerykański by pewnie dała radę, razem z tym, co w środku (ładowność amerykańskiego 29 ton, Burana 30)
            • marekatlanta71 Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 21:36
              Zaleta promu jest przede wszystkim obecność ludzi na pokładzie a do tego możliwość nie tylko wyniesienia ale i zniesienia satelity z orbity. O Buranie nie dyskutuje bo to rozwiazanie nie istniejące obecnie. Podobnie jak Saturn V (który miał znacznie większa ladownosc niż prom) i radziecki N1. Ale z obecnych to Ariane V ma niewiele mniejsza ladownosc (przykładem jest ATV Kepler), Delta IV Heavy takze(a planowana superheavy będzie jeszcze większa). Do tego SpaceX planuje Falcon 9 Heavy, Chińczycy budują rakieta księżycowa, EU ma w planach nowe, mocniejsze Ariane a i Rosjanie coś tam nowego budują.
              • tomek854 Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 22:12
                W sumie rakiet Energia się tak samo nie produkuje jak i promów, problem w tym, że je się używało tylko jeden raz, dlatego dużo ich nie zostało, hehe ;-)

Ale pewnie jakby było trzeba, to by nie było problemem zbudować nowy egzemplarz...
            • typson Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 21:55
              Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodzi mi o ładownie a nie ciąg. Prom można wozić "na dachu" rakiety ale teleskop hubble'a juz raczej nie
              • tomek854 Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 22:15
                Można i na rakiecie wynieść, i można nawet więcej.

Założe się, że obudowa na teleskop hubble'a pozwalająca wynieść go na rakiecie byłaby znacznie lżejsza niż prom...

Francuzi dwa lata temu wynieśli na Ariane teleskop Plancka razem z obserwatorem Herschela.

Ale generalnie masz rację: z tego, co mamy teraz do dyspozycji największy ładunek wynosi prom i to w środku. Bo dużych rakiet już się nie robi.
                • marekatlanta71 Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 22:22
                  Poczytaj o ostatnim strzale Ariane V - duże rakiety sie nadal robi :)
                • typson Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 22:24
                  Ciekawe rzeczy napisał Feynman w swoich wspomnieniach. W "A co ciebie obchodzi, co myślą inni?" pół książki jest o dochodzeniu w sprawie Challengera, warto przeczytać
                  • marekatlanta71 Re: STS-133 Discovery wczoraj 27.02.11, 23:43
                    Feynmann to mój idol - człowiek który do perfekcji doprowadził sztukę krytycznego i logicznego myślenia. A katastrofy Challengerow wydarzaja sie w rożnych miejscach swiata z przerażająca regularnoscia - jak przyjrzysz sie wypadkowi Tupoleva, to nosi on bardzo wiele podobieństw. Splot zaniedbań, bezmyślności, brawury i głupoty przełożonych. Ludzie nie lubią myśleć, to boli.
                    • tomek854 Re: STS-133 Discovery wczoraj 28.02.11, 00:13
                      Ja też uwielbiam Feynmanna (aczkolwiek przez trzeci tom wykładów niestety się nie przebiłem. Za to pierwsze dwa to arcydzieła, takie powinne być podręczniki. Bo on w tych wykładach nie pokazuje "ale ja jestem mądry, jak to wykujecie to też będziecie prawie tak mądrzy jak ja" tylko "patrzcie, czyż to nie jest wspaniałe i fascynujące?"

Co do wypadków - ja myślę, że też skomplikowanie nas przerasta. NIkt nie ogarnie lotu tupolewa w pojedynkę, a jak dużo ludzi zajmuje się podzielonym na małe elementy problemem to zawsze jest możliwe że ktoś coś przeoczy, bo się skupia na swojej działce. Z promami tymbardziej.

Bracia Wright chyba byli ostatnimi którzy tego problemu nie mieli...
                  • tomek854 Re: STS-133 Discovery wczoraj 28.02.11, 00:10
                    Mam, ale ulubiona moja o nim książka to "Pan raczy żartować, panie Feyman"
    • marekatlanta71 Tomek - coś o Rosji dla Ciebie 01.03.11, 01:06
      www.spacedaily.com/reports/Minister_Attacks_Russian_Space_Agency_Over_Failure_To_Build_New_Spacecraft_999.html
      Bo mam wrażenie ze Ci sie wydaje ze Rosjanie to potrafią ale nie chca :)
      • tomek854 Re: Tomek - coś o Rosji dla Ciebie 01.03.11, 01:40
        Potrafią, ale burdel jest u nich ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka