lexus400 03.04.11, 09:37 Nie jestem może jakimś stałym bywalcem lotnisk ale wydaje mi się, że cena brutto 30 PLN-ów za 1:34:10 godź. to trochę jednak dużo jak na polskie warunki. Czy w innych krajach też cena jest wzięta z powietrza?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr.verte Re: Chyba z lekka przesadzili z ceną?? 03.04.11, 14:39 guzik tu widze ale nie wierze , bylem 3 mies. temu , zaplacilem 5 zloty za pol godziny Odpowiedz Link
lexus400 Re: Chyba z lekka przesadzili z ceną?? 03.04.11, 14:53 Musisz uwierzyć, sam w to nie wierzyłem ale uwierzyłem jak zapłaciłem. skan jest mało czytelny więc napiszę co tam jest: Czas wjazdu: 2011-04-03 04:43:44 Czas parkowania: 1:34:10 Godzina opłaty: 2011-04-03 06:17:54 Opłata 30 Zl ------------------ 23% 24,39 5,61 30,00 Zl --------razem---- Cena 30,00 Zl Lotnisko Balice. Odpowiedz Link
dr.verte Re: Chyba z lekka przesadzili z ceną?? 03.04.11, 14:55 juz odpisalem w nastepnym poscie Odpowiedz Link
dr.verte Az sobie sprawdzilem. 03.04.11, 14:54 Cennik dla aut osobowych: czas parkowania opłata do 15 minut 2,00 zł do 1 godziny 6,00 zł pierwsza doba 40,00 zł druga doba 40,00 zł każda następna doba 20,00 zł dodatkowe zabezpieczenie kół bezpłatnie Dodatkowo, w roku 2010 uruchomiono przed budynkiem parkingu wielopoziomowego (obok budynku terminalu T1) parking krótkoterminowy. Dysponuje on 70 miejscami postojowymi i jest przeznaczony głównie na postój podczas wysadzania i odbioru pasażerów. Koszt parkowania: do 10 min. bezpłatnie za każde rozpoczęte 15 min. - 5,00 PLN za zgubiebienie lub zniszczenie biletu - 50,00 PLN (w takim przypadku formalności należy załatwiać w BOK na parkingu wielopoziomowym). Po prostu koles mial pecha stanac na tym malutkim "parkingu krotkoterminowym" gdzie kasuja 5zl/15 minut , smierc frajerom , tam jest wszystko napewno b.dokladnie oznaczone ktory jest ktory ;-) Odpowiedz Link
dr.verte Re: Az sobie sprawdzilem. 03.04.11, 15:03 czyli w sumie za 1:34 powinienes zaplacic 35 zloty , masz te 4 minuty w bonusie ;) a powaznie to dobrze ze napisales , bede czujny nastepnym razem zeby mnie tak nie wycyckali Odpowiedz Link
lexus400 Re: Az sobie sprawdzilem. 03.04.11, 15:03 dr.verte napisał: > Dodatkowo, w roku 2010 uruchomiono przed budynkiem parkingu wielopoziomowego (o > bok budynku terminalu T1) parking krótkoterminowy. Dysponuje on 70 miejscami po > stojowymi i jest przeznaczony głównie na postój podczas wysadzania i odbioru pa > sażerów. Właśnie tam zaparkowałem, rzecz jasna nie czytałem cennika bo nawet do głowy nie przyszłaby mi taka cena. Śmierć frajerom!!:)) Odpowiedz Link
dr.verte Re: Az sobie sprawdzilem. 03.04.11, 15:09 a w ogole ja jestem sknera i parkuje za darmo przy ulicy kolo stacji kolejowej , 200 metrow do przejscia co to jest Odpowiedz Link
bassooner Re: Az sobie sprawdzilem. 03.04.11, 18:16 na ławicy w poznaniu jest pod samym lotniskiem do 15 minut gratis, a powyżej chyba 8 na godz. ale na 2 parkingu na lotnisku chyba 4 albo 5 za godz. Odpowiedz Link
tomek854 Re: Az sobie sprawdzilem. 04.04.11, 00:13 Ja parkowałem zawsze w zatoczce przy lotnisku na Prestwick, ale zatoczkę zastąpili trawnikiem (przy czym chodnik wciąż idzie dookoła tak samo jak latarnie). Innego powodu dla likwidacji zatoczki jak pazerność parkingowych wymyślić nie mogę. Teraz parkuję na Cargo, za darmo, wszedzie pełno kamer a do przejścia mam 400 metrów :-) Odpowiedz Link
fazi_ze_sztazi chyba tak 03.04.11, 19:20 O'Hare jest jednym z wiekszych lotnisk na swiecie (podobno obsluguje najwieksza liczbe lotow, wliczajac nocne cargo). na roznych parkingach sa rozne ceny, ale bylo by to cos w okolicach $4-$6 flychicago.com/PassengerInformation/Parking/OHare/Rates.aspx Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Chyba z lekka przesadzili z ceną?? 03.04.11, 22:26 Tak jak Dr.verte napisał - wpadłeś na parking krótkoterminowy i stąd taka cena. Ja kiedyś zostawiłem na parkingu niebieskim (koło ronda) auto na tydzień. Rachunek? 90zł. Proponuję następnym razem wizytę na stronie lotniska lub wygooglać parkingi w Balicach. PS. JA raz się też naciąłem - odwoziłem rodzinkę i miałem im tylko bagaże wynieść do odprawy. Okazało się, że nie zważyli bagażu i wyszło im coś koło 700zł dopłąty. I straciłem 20zł pomagając im wyp...rzać mało potrzebne rzeczy. Odpowiedz Link
tomek854 Re: Chyba z lekka przesadzili z ceną?? 03.04.11, 23:31 Tak, ceny na lotniskowych parkingach to złodziejstwo nie z tej ziemii. Krótkoterminowe to w ogóle masakra, ale i długoterminowe kosztują swoje. Ostatnio mi znajomy się pochwalił, że znalazł tani parking i tylko dwie mile od lotniska i że busikiem dowożą... Pokazałem mu, że jakby auto zostawił na tydzień w centrum Edynburga to by mu taniej wyszło (problemem jest oczywiście to, ze nie da sie stać dłużej niż 2 godziny albo 4 ;-) ) Też nie rozumiem skąd to się bierze, te lotniskowe parkingi są w szczerym polu... Odpowiedz Link
tomek854 Re: Chyba z lekka przesadzili z ceną?? 04.04.11, 00:10 A, a jeszcze cwaniaki na lotnisku w Edynburgu była taka zatoczka gdzie się po prostu podjeżdżało i wysadzało ludzi. Teraz zatoczkę zlikwidowali i wydzielili kawałek parkingu. Trzeba zapłacić 1.50 za tą samą przyjemnośc, chyba, że korek na bramce do płacenia będzie za duży i się nie zdąży w 10 minut wysadzić i opuścic praking, wtedy więcej... Pazerność i tyle. Odpowiedz Link
wowo5 Re: Chyba z lekka przesadzili z ceną?? 04.04.11, 02:24 Oto ceny na lotnisku w Newarku. www.panynj.gov/airports/ewr-parking.html Odpowiedz Link
franek-b lokalny monopol 04.04.11, 10:18 Typowy przykład lokalnego monopolu. Brak alternatyw powoduje, że praktycznie operator parkingów może dowolnie narzucać cenę. Odpowiedz Link
bassooner Re: lokalny monopol 04.04.11, 10:41 w sumie i tak dobrze, że nie kasują pięć dych za godzinę + wypożyczenie co ładniejszej małżonki na nockę w przypadku gdy (tutaj dopisek drobniejszym druczkiem) samochód ma rejestrację zaczynającą się na "K" ewentualnie lakier jest metalik lub też ma cztery koła! Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: lokalny monopol 04.04.11, 22:31 nie bronię ich, ale tym razem to raczej kwestia niewiedzy i żerowania na ludzkich emocjach. W koncu dla większości ludzi przelot samolotem to przeżycie (nawet gdy dotyczy pośrednio), dodatkowo zawsze potrzebny jest pospiech itd. Wokół lotniska w proieniu ok. 500m jest wiele niezależnych parkingów długoterminowych, gdzie płaci się najpierw 20zł/dobę, potem nawet 10zł/dobę. MPL ma parking "średnioterminowy" i tam już jest bardziej normalnie - 6zł/h, 40zł/doba: www.krakowairport.pl/pl/24/4/39/Parkingi dla zmyły parking krótkoterminowy przylega do wielopoziomowego... Odpowiedz Link
edek40 Re: Chyba z lekka przesadzili z ceną?? 04.04.11, 11:57 Lotniska chyba zawsze sa drogie. U nas jeszcze dochodzi status "bogatego". Gdy osiem lat temu wyprowadzilem sie z mieszkania do domu okazalo sie, ze wszystko do ogrodu kosztuje krocie. Gdy kupuje doniczke na balkon to kosztuje ona 5 zl. Gdy kupuje podobna do ogrodu, to jako bogaty pan, place 25 zl. Nie musze dodawac, ze jako kutwa kupuje nadal te na balkon :) A wiesz, ze biedota kupuje w biedronce, a do Londynu lata PKSem :) Odpowiedz Link