Dodaj do ulubionych

Ile to juz lat...

08.07.11, 16:24
...istnieja na rynku komputerowe bazy danych?

wyborcza.pl/1,75248,9911614,Kierowca_pojedzie_bez_prawka.html
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Ile to juz lat... 08.07.11, 20:57
      Widzisz, bo ty nie rozumiesz podstawowej rzeczy. NA RYNKU bazy danych istnieją od kilkunastu-dziesięciu lat. Natomiast ta była zrobiona na zamówienie dla rządu. To musiało trwać i kosztować. Kupić od razu działającą za grosze to każdy głupi umie.
      • franek-b hola hola panie 08.07.11, 21:56
        Może i bazy jako koncept mają swoje lata, ale tutaj mówimy o czymś zupełnie innym.
        Przede wszystkim z punktu widzenia architektury systemu mamy do czynienia z tzw architekturą trójwarstwą (three tier), która weszła do użycia w latach 90 tych. Może mądrale powiecie w jaki sposób w połowie lat 90-tych ubiegłego stulecia policmajster miałby łączyć się z bazą danych siedząc w radiowozie? może biegałby po okolicy szukając jakiegoś łącza typu frame relay, czy innego fragmentu sieci, bo koncepcje przesyłu takich danych otwartym internetem za pomocą szyfrowania, tunelowania, VPNy itd to w zasadzie w miare masowe użycie na przełomie wieków? Już nie pomnę o takiej podstawowej sprawie jak to, że dane muszą być w tejże bazie, a z tego co pamiętam to CEPIK powstał po 2005 roku.

Ja wiem, że teraz wydaje się wszystko proste, łatwe i tanie, ale niestety a może stety czlowiek do dobrego przyzwyczaja się szybko.
        • tomek854 Re: hola hola panie 09.07.11, 00:33
          oglądałeś taki film Blues Brothers może?

To film z roku 1980 i tam już to działało... ;-)
          • franek-b Re: hola hola panie 09.07.11, 01:25
            To się nazywa interface białkowy i w PL to również działa od wielu lat :-P
            • tomek854 Re: hola hola panie 09.07.11, 03:30
              No nie, oni tam mieli taki komputerek w radiowozie i sprawdzali w bazie danych chyba, nie? ;-)
          • derwisz911 Re: hola hola panie 11.07.11, 13:28
            Zacny film ;)

I dzieki za przypomnienie przykladu :)
            • tomek854 Re: hola hola panie 11.07.11, 18:28
              Ba, jeden z moich ulubionych ;-)
        • derwisz911 Re: hola hola panie 11.07.11, 13:30
          Franek,

Nie potrzeba im bylo jakos tabletu z VPNem i dedykowanym klientem bazy danych, zeby juz w latach dziewiecdziesiatych przez radio pytac centrali ile dany kierowca ma punktow na koncie.

A nawet jesli skladowanie/sprawdzenie danych o punktach bylo znacznie latwiejsze nic danych o rejestracji, to rzeczony CEPIK ma juz prawie 10 lat ;)

Pozdrawiam!
          • franek-b Re: hola hola panie 11.07.11, 14:26

> Nie potrzeba im bylo jakos tabletu z VPNem i dedykowanym klientem bazy danych,
            > zeby juz w latach dziewiecdziesiatych przez radio pytac centrali ile dany kiero
            > wca ma punktow na koncie.

Tak się składa, że od kiedy wprowadzono punkty, to również policja podczas kontroli weryfikuje i sprawdza ich liczbę przez radio. Powiem więcej, sprawdzają również wiarygodnosć danych personalnych jak data urodzenia, zamieszkanie itd. jak się nie ma przy sobie dowodu osobistego czy też innego dokumentu.

> A nawet jesli skladowanie/sprawdzenie danych o punktach bylo znacznie latwiejsz
            > e nic danych o rejestracji, to rzeczony CEPIK ma juz prawie 10 lat ;)

Ustawa może i ma 10 lat, jednak pracę nad systemem rozpoczęły się w 2004 roku
            zakres prac przy CEPIKu
            • derwisz911 Re: hola hola panie 11.07.11, 14:30
              > Tak się składa, że od kiedy wprowadzono punkty, to również policja podczas kont
              > roli weryfikuje i sprawdza ich liczbę przez radio. Powiem więcej, sprawdzają ró
              > wnież wiarygodnosć danych personalnych jak data urodzenia, zamieszkanie itd. ja
              > k się nie ma przy sobie dowodu osobistego czy też innego dokumentu.
              Otoz to. Stad moje watpliwosci. Przeciez chyba nawet pojazdow w PL jest mniej niz kierowcow, wiec tutaj techniczne uwarunkowania nie powinny byc przeszkoda.
            • derwisz911 Re: hola hola panie 11.07.11, 14:32
              Raport w linku jest datowany na blisko 2.5 roku temu. Jak ktokolwiek na tej stronie smie nazywac go aktualnym :)

Czyzby pieczolowitosc raportowania byla taka sama jak motywacja do prac nad caloscia przedsiewziecia?

Pozdrawiam!
              • franek-b Re: hola hola panie 11.07.11, 20:24
                > Raport w linku jest datowany na blisko 2.5 roku temu. Jak ktokolwiek na tej str
                > onie smie nazywac go aktualnym :)

A w którym miejscu data publikacji raportu ma wpływ na datę rozpoczęcia projektu o którym mówi raport?
                Może przypomnę bo chyba umknęło, ale twierdziłeś, że CEPiK ma 10 lat. Raport wyraźnie pokazuje, że pracę nad systemem zaczęły się w 2004 roku.

> Czyzby pieczolowitosc raportowania byla taka sama jak motywacja do prac nad cal
                > oscia przedsiewziecia?

Już sie zgubiłem, do czego pijesz. Na początku wątku twierdzisz, że skoro bazy danych znane są od lat a w Polsce dopiero teraz odkrywają 'amerykę'.
                Wskazałem, że baza danych na niewiele się zda jak system nie ma innych komponentów, to usłyszałem, że można pytać przez radio. Piszę, że przez radio pytają już dawno, to okazuje że raport jest nieaktualny...

Ja z chęcią podyskutuję o takich systemach, ponieważ trochę zajmowałem się systemami z bazami danych gdzie było 20 i więcej milionów kont. Polecam wszystkim, którzy uważają, że to takie proste i tanie udostępnić takie dane, niech się tym zajmą i gwarantuję, że zbiją majątek.

Również pozdrawiam:-)
    • szarykot Re: Ile to juz lat... 09.07.11, 17:34
      A mnie zastanawia coś takiego. Miałem stłuczkę dni parę temu, po 15 minutach bezskutecznych prób dodzwonienia się na 997/112 zobaczyliśmy patrol pieszy, który zajął się zdarzeniem i nie musieliśmy czekać godziny/dwóch/trzech na radiowóz. I teraz: jeśli projekt przejdzie, to patrol pieszy nie wystarczy (bo kierowcy nie będą wozić papierów ze sobą) i będzie potrzebny radiowóz. Czyli łyżka anyżu w beczce miodu jednak jest...
      • bassooner Re: Ile to juz lat... 10.07.11, 12:55
        sprawdza telefonicznie na posterunku
        • derwisz911 Re: Ile to juz lat... 11.07.11, 13:32
          Ale to mogli wlasnie robic juz od lat. I robili. Zwlaszcza jak trzeba bylo sprawdzic cyz prawko wazne, albo ile punkcikow nastukal posiadacz.
      • marekatlanta71 Re: Ile to juz lat... 11.07.11, 22:34
        Wyjmą iPhone i sprawdzą :) Nie rozumiem po co mieliby iPhone wozić radiowozem?
        • tomek854 Re: Ile to juz lat... 11.07.11, 22:51
          Iphonem? NIe ma szans.

W Polsce przetarg wygrywa najtańszy ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka