Dodaj do ulubionych

Peugeot RCZ

22.07.11, 23:20
Dzisiaj o 10 odstawiliśmy do salonu Peugeota w Legnicy 200 konnego RCZ, którego w ramach testuj-24.peugeot.pl/ mieliśmy z kolegą do dyspozycji przez dobę.
Auto wygląda przepięknie, było białe, na 19 calowych czarnych felgach.
https://farm7.static.flickr.com/6142/5964684687_c999594907.jpg
Zdjęcie zrobiłem dzisiaj na jednym z parkingów we Wrocławiu, widać długo nie postało u dilera w Legnicy ;)

Pierwszym zaskoczeniem było wykończenie wnętrza. Większość powierzchni, do których sięgnąłem ręką była miękka, deska obszyta czymś na podobieństwo skóry (a może i skórą, nie wiem).
W drugiej kolejności zachwycałem się dźwiękiem silnika. Ta benzynowa turbo benzyna brzmi po prostu fenomenalnie, mimo że ma tylko 1,6 pojemności. Właściwie jedyne, do czego mógłbym się przyczepić to słaby dźwięk silnika przy redukcjach, żadnego parskania, tylko wycie - jak w normalnym aucie ;)
Po trzecie spodobało mi się zawieszenie. Na trasie Wrocław - Kudowa jechało mi się całkiem przyjemnie. Może dlatego, że to nie ja prowadziłem. Padało całą drogę, kolega kierowca mówił, że cały czas trzeba pilnować auta, prowadził w ciągłym napięciu.
Pewnie spory udział miały w tym koleiny i szerokie opony. Dla mnie, jako pasażera - było całkiem ok.
Osiągi? Uśmiech z twarzy nie schodził ;)

W dodatku auto jest całkiem ekonomiczne. Przy naprawdę ostrym traktowaniu spalił nam ~9 litrów na 100. Na rozsądnie pokonywanej trasie spalał jakieś 7 litrów.
Z ciekawostek - dzisiaj na odcinku Wrocław-Legnica Peugeot spalił niecałe 11 litrów 95, często mknąc o w okolicach 200.
Hyundai i30, z 90 konnym 1,6 klekotem spalił 10 litrów, ani razu nie przekroczyłem nim 160, a prędkość podróżna to 120-140.
Faktem jest, że było mocno pod wiatr.
Obserwuj wątek
    • typson Re: Peugeot RCZ 22.07.11, 23:25
      sympatyczne auto, troche słabe. Wrażenia są sportowe, w pierwszej chwili myślałem, ze predkosciomierz jest w mph a nie kmh. Fajnie się trzyma drogi, ogólnie sympatyczne auto i ma wysuwany spoiler na guzik :D :D
      • t-tk Re: Peugeot RCZ 22.07.11, 23:37
        Spoilera używałem w ramach podziękowania za ulatwienia przy wyprzedzaniu ;)
      • derwisz911 Re: Peugeot RCZ 23.07.11, 00:59
        200 koni w takim aucie to chyba ok...:)

Ja tylko miałem niewatpliwa przyjemność siedzieć w stacjonarnym egzemplarzu i jakość wnętrza była naprawdę super jak na auto francuskie tej wielkości! Skrzynka z lopatkami tez wyglada fajnie, choć pewnie ma mniej brutalnosci niż moja.

Z zewnątrz samochodzik Przesliczny! Kogoś, kto porównuje to auto do audi tt powinno się wysyłać na dzień dobry do optyka. RCZ bije tt na łeb. A już ten pokryty karbonem dwuwypukly dach... Ach. Od jakiegoś czasu wiem, ze gdybym był na kupnie auta, byłby to RCZ albo nieco większa brera.
        • typson Re: Peugeot RCZ 23.07.11, 01:56
          No właśnie zaskakująco te 200KM nie działa tak jakby się wydawało. Ja jezdziłem wersją z manualem. Co do reszty się zgadzam - pięknie wykonane, design ze smakiem i duża przyjemność z jazdy. Widać, ze pracowano nad wieloma detalami wliczając to wrażenia akustyczne nawet
    • sherlock_holmes Re: Peugeot RCZ 23.07.11, 22:34
      A propos spalania: ostatnio mieliśmy dwa przeloty do Legnicy przez A4. Za pierwszym razem żona bardzo chciała pojechać sobie szybciej autostradą, bo codzień zasuwa bardzo krętą i wąską drogą do pracy (dla mnie wymarzona jazda, dlatego codzień przyjeżdżam do domu uśmiechnięty, ale de gustibus...).Mówiłem jej, żeby jechała w okolicach 140km/h i włączyła tempomat. Jako prawdziwa kobieta jechała 170km/h i nie włączyła tempomatu. Wynik? 15dm3 LPG/100km. Potem ja jechał od Legnicy do Zielonej Góry, trochę po ZG i potem z powrotem. Wynik? 10dm3/100. W drodze powrotnej eksperyment: bez tempomatu, ale już 140, max. 150km/h. Auto spaliło 11,7/100. Za drugim razem to samo, potem ja wracałem z tempomatem ustawionym na 150km/h i wyszło 11,4.
      Czas przejazdu A4 za każdym razem taki sam z tolerancją 5 minut...
      • derwisz911 Re: Peugeot RCZ 25.07.11, 17:56
        Ot, to wlasnie pokazuje gdzie mozna wsadzac sobie fabryzczne przyrzeczenia o spalaniu.

Ja zauwazylem, ze jakim autem bym nie jezdzil, srednia zawsze ok 10 w mieszanym. Stad raczej wierze w zaleznosc spalania od 'nogi' kierowcy niz od magicznych wlasciwosci silnika.

(choc ostatnio jechalem VIE-KRK-VIE prowadzas swifta 1.2 kolegi. I spalanie w trasie udalo mi sie z 'jego' 6.0 do 'mojego' 6.8 tylko podniesc)

Pozdrawiam :)
        • rapid130 Re: Peugeot RCZ 27.07.11, 14:04
          Hmmmm, to ja chyba jakoś dziwnie jeżdżę (?) ...........

Hydrolot (1.8 16V, 110 KM, 1270 kg) od maja waha mi się w granicach 6,3...6,7 l/100 km. Typowe odcinki po 40-150 km za jednym pełnym "ssaniem", przeważnie po lokalnych i wojewódzkich drogach, gdzie się skręca o 90 st. lub zatrzymuje co 2-3 km, może jakieś 1/4 po zatłoczonej krajówce. Nie oszczędzam klimatyzacji. Hydropneumatyka pożera energię sale, nawet gdybym nie chciał. Średnia V z nawigacji 58-70 km/h. Prędkość przelotowa, gdy nic nie wadzi 110 km/h.
          • derwisz911 Re: Peugeot RCZ 27.07.11, 14:21
            Czemu dziwnie?
            Miescisz sie w normie. Ani nie palisz 2 ani nie jarasz 20 ;)
    • derwisz911 Re: Peugeot RCZ 25.07.11, 17:56
      Nie moge sie napatrzec na to autko. Przesliczne jest!
    • franek-b Re: Peugeot RCZ 25.07.11, 21:39
      Auto na pewno przyciąga uwagę, jest zgrabne, trochę wg mnie zbytnio przeładowane stylistycznie ale jeszcze do przeżycia.

Pomysł na promocję fajny, ale wkurza mnie, że na wstępie robią z człowieka debila: niby ma być 24h a odbiór auta po 17 a zwrot do 15... zonk 1, zonk 2 to 3k kaucji - generalnie rozumiem, ale czy nie mogą tego zrobić przez kartę kredytową, tylko trzeba gonić z gotówką?
      • t-tk Re: Peugeot RCZ 27.07.11, 16:12
        Tak, szczególnie z tą kaucją mieliśmy trochę zabawy, z kartą byłoby prościej. Najbardziej jednak szkoda, że nie ma terminów piątek/sobota/ lub sobota/niedziela(a najlepiej sobota-poniedziałek ;)).
        Od pracownika salonu dowiedziałem się, przy oddawaniu auta, że w weekend oni sobie testują.
        • franek-b Re: Peugeot RCZ 27.07.11, 17:23
          > Od pracownika salonu dowiedziałem się, przy oddawaniu auta, że w weekend oni so
          > bie testują.

Super. I jeszcze idioci się tym chwalą. Niezłe debile jednak pracują w serwisach i dilerniach peugeota.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka